Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι θα γίνει με τη νέα μεγάλη πληρωμή μέσα στον Οκτώβριο


Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η νέα μεγάλη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στον Οκτώβριο.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε πρόσφατη συνάντηση µε Κρητικούς κτηνοτρόφους διαβεβαίωσε ότι«η προκαταβολή της ενιαίας (70% βασικής) είναι στο πλάνο του ΟΠΕΚΕΠΕ να δοθεί µεταξύ 25-27 Οκτωβρίου και το αργότερο µέχρι τις 27 του µήνα. Δεν αποκλείτεται η μεγάλη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει και μερικές μέρες νωρίτερα.

Η εξόφληση της ενιαίας θα γίνει, όπως κάθε χρόνο προς το τέλος του έτους, κοντά στα Χριστούγεννα.

Κανείς δεν γνωρίζει αν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες το ενδεχόµενο για πληρωµή στις 21 του µήνα, όπως έγινε πέρυσι, που είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και αφορούσε συνολικό ποσό 696.596.038,36 ευρώ.

Εν τω µεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ µέσα στην εβδοµάδα εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφεται η διαδικασία των διοικητικών πράξεων για τη διόρθωση προφανών σφαλµάτων της ενιαίας µετά την καταληκτική ηµεροµηνία τροποποίησής της, στην οποία βέβαια αναφέρεται ότι η έναρξη της υποβολής τους θα καθοριστεί µε νέα ανακοίνωση. Οι µεταβολές στις ΕΑΕ διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Κατηγορία Ι: Μεταβολές α) στο πεδίο µε περιγραφή ΙΒΑΝ β) στο πεδίο µε περιγραφή ΑΦΜ γ) διαγραφή ΕΑΕ. Οι όροι και προϋποθέσεις περιγράφονται στην εγκύκλιο.

Κατηγορία ΙΙ: Μεταβολές που δεν εµπίπτουν σε κανένα κανόνα ελέγχου. Γι’ αυτές ο χρήστης µεταβάλλει την ΕΑΕ σε «πρόχειρη», καταχωρίζει τις τροποποιήσεις και οριστικοποιεί χωρίς κανένα άλλο έλεγχο από τους ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατηγορία ΙΙΙ: Μεταβολές που εµπίπτουν στους κανόνες ελέγχου που καθορίζονται στο σηµείο 3. Ο χρήστης µεταβάλλει την ΕΑΕ σε «πρόχειρη», καταχωρίζει τις τροποποιήσεις και υποβάλλει αίτηµα διοικητικής πράξης για να αξιολογηθούν και να εγκριθούν/απορριφθούν οι αιτούµενες µεταβολές και να οριστικοποιηθεί η ΕΑΕ.

Κατηγορία ΙV: Μη επιτρεπόµενες µεταβολές που εµπίπτουν στους κανόνες ελέγχου που καθορίζονται στην εγκύκλιο. Γι’ αυτές δεν γίνεται δεκτή η υποβολή αιτηµάτων διοικητικής πράξης.

Επίκαιρη Ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σταύρου Αραχωβίτη για τον κίνδυνο μη πληρωμής της προκαταβολής Οκτωβρίου της βασικής ενίσχυσης, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) περιγράφεται στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Το καίριο ερώτημα που απευθύνει στον υπουργό, είναι , αν θα καταβληθεί κανονικά η πληρωμή της προκαταβολής Οκτωβρίου της βασικής ενίσχυσης, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αγρότες βιώνουν μια από τις χειρότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας διαφαίνεται ότι θα είναι καταστροφικός αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα και επαρκή μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Με την πανδημία να βρίσκεται ξανά σε έξαρση, με τις απανωτές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και των αγροτικών εφοδίων, δεν διαφαίνεται καμία αισιόδοξη προοπτική με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση η κυβέρνηση.

Μέσα σε όλα αυτά, την τρέχουσα χρονιά ζήσαμε το απόλυτο χάος και την ραγδαία διάλυση του συστήματος πληρωμών των Ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Η περίφημη εξαγγελθείσα «εξυγίανση» του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), εν μέσω της διαρκούς αποστελέχωσής του (ιδιαίτερα της κεντρικής υπηρεσίας του) έρχεται απλά να συγκαλύψει μια σειρά άστοχων, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράτυπων χειρισμών, με τελικό θύμα τις αγροτικές επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών.

Από τον χειμώνα του 2020 και μετά από τρείς αλλαγές στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αγροτικός κόσμος έχει γίνει θεατής αναβολών, ακυρώσεων, απευθείας αναθέσεων, διαγωνισμών και πάλι από την αρχή. Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δεν προλαβαίνει, με τη σειρά της ένα χρόνο τώρα, να ματαιώνει τους διαγωνισμούς με χαρακτηρισμούς για αδιαφάνεια, αοριστία, φωτογραφικές διατάξεις, ενώ και η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί της διανομής του Εθνικού Αποθέματος με τα λεγόμενα «βοσκοτόπια της ΝΔ», με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η υπόθεση οδηγείται σε γνώση του νεοσύστατου για τη χώρα µας θεσμού του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα. Ως πανάκεια σε όλα αυτά, διαρρέεται η πιθανολογούμενη «σαλαμοποίηση» και μετατροπή του Οργανισμού σε «Ανεξάρτητη Αρχή», η οποία απειλεί να μετατρέψει τον Οργανισμό σε μηχανισμό συγκάλυψης των πρόσφατων αδιεξόδων και να επαναφέρει στο προσκήνιο τον εφιάλτη των υψηλών προστίμων από την Ε.Ε., που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τεράστιο αγώνα, κατάφερε να βάλει σε μία τάξη. Αποκορύφωμα του επιτελικού μπάχαλου της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις ημερομηνίες που κάθε χρόνο καταβάλλεται η προκαταβολή του Οκτωβρίου της βασικής ενίσχυσης, δεν έχει καν ενεργοποιηθεί το σύστημα για τις διοικητικές πράξεις ούτε είναι καθαρός ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων που χρειάζονται για να προχωρήσει η πληρωμή της προκαταβολής. Μεγάλος χαμένος και έκπληκτος παρατηρητής είναι ο αγρότης ο οποίος είδε τις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου να μην καταβάλλονται ολόκληρες χωρίς καμία αιτιολόγηση, είδε δικαιούχους Εθνικού αποθέματος άσχετους με το επάγγελμα να δηλώνουν αγροτεμάχια με αγριελιές στην Μακεδονία, είδε κουτσουρεμένες τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του και πολλά άλλα τραγικά.

Επειδή η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ,

Επειδή η τρέχουσα χρονιά είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης αποτελεί διαχρονικά σοβαρή πηγή στήριξης και ρευστότητας για τον αγροτικό κόσμο,

Επειδή είναι αναγκαία η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στο επίπεδο της έγκυρης και έγκαιρης καταβολής των ενωσιακών ενισχύσεων, όσο και στο επίπεδο της εσωτερικής του διαφάνειας και αξιοκρατίας, ενόψει και του κομβικού ρόλου του στην επερχόμενη νέα ΚΑΠ,

Επειδή η διαχείριση των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων αποτελεί εθνική υπόθεση και δεν δύναται να κάνει σπέκουλα κανένας με τα χρήματα των παραγωγών και να επιβαρύνει τη χώρα με δημοσιονομικές διορθώσεις και πρόστιμα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν έχει τελεσφορήσει καμία από τις διαδικασίες που προκρίθηκαν ώστε να επιτευχθεί η εξαγγελθείσα εξυγίανση του συστήματος πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων και ποιο είναι το πλάνο σας σχετικά με τις συμβάσεις των τεχνικών συμβούλων και την εν γένει λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Ποια μέτρα έχει λάβει και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες για τις διορθώσεις και τους ελέγχους των αιτήσεων του 2021 ώστε να μην υπάρξει πραγματικά κίνδυνος μη πλήρους και ομαλής καταβολής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στο τέλος Οκτώβρη για όλους τους παραγωγούς όπως συνέβαινε πριν το 2020;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια