HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επίδομα θέρμανσης: Τότε αναμένεται η μεγάλη ανάσα για τους πολίτες - Νέες ελαφρύνσεις για το «βαρύ» χειμώνα


Μια μεγάλη ανάσα αναμένεται σύντομα για τους φορολογούμενους πολίτες με την έκδοση του επιδόματος θέρμανσης, με την πλατφόρμα να ανοίγει στις 10 Νοεμβρίου και την πρώτη δόση να καταβάλλεται εντός των επόμενων 30 ημερών για όσους το είχαν πάρει και πέρυσι.

H πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, με μέτρα και για τις πολυκατοικίες. Σημειώνεται ότι το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται φέτος στα 168 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

– 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο

– 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

– 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης για θέρμανση και ακρίβεια

Για σχέδιο διευκολύνσεων σε ο,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την θέρμανση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ενέργειας έκανε λόγο σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Αφού υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την απορρόφηση των κραδασμών από το κύμα ανατιμήσεων τόνισε πως «αν υπάρχουν τα περιθώρια και μπορούμε να κάνουμε κάποιες, επιπλέον, παρεμβάσεις εδώ είμαστε να το δούμε».

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Γιάννη Οικονόμου στο θέμα των ανατιμήσων είναι τα παρακάτω:

«Οι πολιτικές δεν είναι για να ξορκίζουν τα προβλήματα, είναι να τα αντιμετωπίζουν. Κι εμείς, από πολύ νωρίς, είχαμε εντοπίσει ότι αυτή η πίεση θα περάσει στα ελληνικά νοικοκυριά, στις ελληνικές επιχειρήσεις. Νωρίς το είχαμε εντοπίσει και ξεδιπλώσαμε ένα σχέδιο, για να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερες οι επιπτώσεις αυτές στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Από τη Δ.Ε.Θ. κιόλας ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα -το οποίο μετά ενισχύσαμε- που απορροφά το 80% των ανατιμήσεων για όλους στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον η Δ.Ε.Η. έχει, εδώ και ενάμιση χρόνο, ένα πρόγραμμα δόσεων που διευκολύνει πάρα πολύ τους καταναλωτές, όταν οι λογαριασμοί είναι φουσκωμένοι. Παράλληλα, διπλασιάσαμε το επίδομα θέρμανσης και διευρύναμε πολύ την περίμετρο των ανθρώπων που θα ευνοηθούν, καλύπτοντας 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τη θέρμανση, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διευκολύνσεων. Το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ενέργειας θα μπορεί να πει πιο συγκεκριμένα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, είναι ότι εστιάζουμε στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, που συνολικά είναι μισό δισεκ. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που πήραμε γρήγορα έγκαιρα μέτρα και σ' αυτήν την έκταση.

Είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται δυναμικά. Την παρακολουθούμε και αν υπάρχουν τα περιθώρια και μπορούμε να κάνουμε κάποιες, επιπλέον, παρεμβάσεις εδώ είμαστε να το δούμε.

Χθές, στη Σύνοδο Κορυφής είχαμε και τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού σε πολύ ουσιαστικά ζητήματα: Στην ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποθήκευσή του, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες αντιστάσεις στις διακυμάνσεις. Αλλά και στην προμήθεια ρεύματος από την Αφρική, στην οποία η χώρα μας πρωταγωνιστεί με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Οι πολιτικές μας, συνδυαστικά, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Έχουμε ξεδιπλώσει ένα σχέδιο πολιτικής που, από τη μια, με τις φοροαπαλλαγές και τις ελαφρύνσεις, ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα και από την άλλη με το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο δημιουργούνται νέες δουλειές. Υπάρχουν εβδομήντα και πλέον, χιλιάδες άνθρωποι, που δεν είχαν καθόλου εισόδημα και τώρα έχουν μισθό, έχουν εργασία.

Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε για το Δεκέμβριο το διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για όλους τους ευάλωτους συμπολίτες μας που το δικαιούνται. Για εμάς η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά για να παίρνει μέρισμα ο κόσμος. Παρακολουθώντας την πορεία της οικονομίας, να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι ό,τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει, εκεί θα πηγαίνει.

Για τον εμβολιασμό είπε: Αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, για το οποίο μας έδινε συγχαρητήρια όλος ο κόσμος. Είχαμε πλήρη επάρκεια εμβολίων, μπορούσε ο καθένας να εμβολιαστεί όπου ήθελε, με όποιο εμβόλιο ήθελε, και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή. Συνεχίζουμε μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να εμβολιαστούν. Εννιά στους δέκα συμπολίτες μας που νοσούν και που είναι στην εντατική διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η άρνηση εμβολιασμού κάποιων ανθρώπων, πρώτα απ' όλα είναι απειλή για τους ίδιους, για την υγεία τους, διότι κινδυνεύουν να νοσήσουν και να νοσήσουν βαριά. Η άρνησή τους είναι και θέμα κοινωνικό γιατί μπορεί να έχει επίδραση στην υπόλοιπη κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή, πολύ καθαρά είπαμε ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση. Φροντίσαμε να είναι προσβάσιμο σε όλους, δεν αφήσαμε κανέναν αστερίσκο και υποσημείωση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη χρησιμότητά του. Αν όλοι από την αρχή κάναμε το ίδιο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια