Πακέτο επιδοτούμενων προγραμμάτων και κινήτρων για προσλήψεις με αιχμή τους νέους, την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πράσινη οικονομία - Ήδη έχουν εγκριθεί δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ
Πακέτο επιδοτούμενων προγραμμάτων και κινήτρων για προσλήψεις με αιχμή τους νέους, την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πράσινη οικονομία ενεργοποιείται σταδιακά από το υπουργείο Εργασίας το επόμενο εξάμηνο, στο πλαίσιο στήριξης της απασχόλησης και αναχαίτισης της ανεργίας την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.
Βασικό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δίνεται ένα γερό οπλοστάσιο στις επιχειρήσεις με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς εργασίας, το οποίο δεν περιορίζεται στο επίδομα πρόσληψης ύψους έως 1.200 ευρώ το οποίο επικρίθηκε ως αμελητέα παροχή από την αντιπολίτευση.
«Το επίδομα είναι στοχευμένο μέτρο και απευθύνεται σε περίπου 40.000 νέους από 18 έως 29 ετών, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν έχουν στο ασφαλιστικό τους ιστορικό ούτε ένα ένσημο», εξηγούν τα ίδια στελέχη. «Ωστόσο οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν συνδυαστική χρήση των μέτρων και να επωφεληθούν παράλληλα από το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων εργασίας το οποίο επιδοτεί έως 100% τις εισφορές καθώς και από τη διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2022».
Οι προβλέψεις για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης δημιουργούν ένα αισιόδοξο περιβάλλον για την ενίσχυση της απασχόλησης, με τα πρώτα δείγματα να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας που «έτρεξε» το 2021 καλύφθηκαν ήδη οι 80.000 θέσεις. Οι νέες προσλήψεις που καταγράφηκαν αφορούν κυρίως την εστίαση, τη βιομηχανία τροφίμων, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, τους συμβούλους διαχείρισης, τις δραστηριότητες εκμίσθωσης και ενοικίασης, τα οργανωμένα ταξίδια και τις υπηρεσίες κρατήσεων, τις δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, τις μεταφορές (Aegean, ακτοπλοΐα), τις υπηρεσίες αρχιτεκτονικών και μηχανικών μελετών, τις προσωπικές υπηρεσίες και την αποθήκευση. Οι νέες προσλήψεις που καταγράφηκαν αφορούν κυρίως την εστίαση, τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο και τις μεταφορές (Aegean, ακτοπλοΐα).
Βάσει του σχεδιασμού έμφαση θα δοθεί στους νέους χωρίς εργασιακή πείρα, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων, κυρίως των ψηφιακών του εργατικού δυναμικού, αλλά και στην κάλυψη του σκληρού πυρήνα της ανεργίας, όπως είναι οι άνω των 45, οι γυναίκες και οι μακροχρόνια άνεργοι. Παράλληλα θα επιδοτηθεί η πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στην πράσινη οικονομία.
Τα νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης θεωρούνται ελκυστικά αφενός γιατί προβλέπουν αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης του μισθού και των εισφορών και αφετέρου γιατί έχουν υιοθετηθεί απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες σε όλα τα στάδια από την έγκριση έως την αποπληρωμή της επιδότησης. Η απλούστευση των διαδικασιών, όπως επιβεβαιώνουν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων, είναι σημαντικότερο κίνητρο από την ίδια την κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να αποφασίσει μια επιχείρηση να προσλάβει ανέργους μέσω προγραμμάτων.
«Μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ ήταν συνυφασμένος με τη γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες διαδικασίες στις εγκρίσεις και τις πληρωμές», επισημαίνει ο επικεφαλής του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ Χρήστος Ιωάννου. Ο επιχειρηματίας απέφευγε να εμπλακεί, γνωρίζοντας ότι το λογιστήριό του θα καταναλώσει ατέλειωτες εργατοώρες ανταλλάσσοντας «χαρτούρα» με τον οργανισμό. Τώρα και αυτό είναι ενθαρρυντικό, οι περισσότερες διαδικασίες γίνονται ψηφιακά και γρήγορα, με αποτέλεσμα περισσότερες επιχειρήσεις να προτιμούν να κάνουν προσλήψεις μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.
Επίσης τα προγράμματα δεν προβλέπουν τόσο συχνά ως προϋπόθεση τη διατήρηση της θέσης εργασίας για ικανό χρονικό διάστημα και δεν θέτουν ρήτρα μη απόλυσης, νέα στοιχεία που τα κάνουν ελκυστικότερα για τους εργοδότες. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, ποιο είναι το «οπλοστάσιο» που θα έχει στη διάθεσή της μια επιχείρηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις:
1 Επίδομα πρόσληψης για νέους 18-29 ετών, χωρίς εργασιακή πείρα. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους εξί μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022 θα καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ (προπληρωμένος χρόνος εργασίας) για έξι μήνες πιθανότατα σε δύο δόσεις (300 συν 300 ευρώ).
Για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022 θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου.
Αντίστοιχα 600 ευρώ για 6 μήνες θα λάβουν και οι εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους.
Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, ήτοι από 300 ευρώ έκαστος (εργαζόμενος και εργοδότης).
Ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να προσλάβει το νέο και για μικρότερο διάστημα, π.χ., για 4 μήνες λαμβάνοντας, όμως μικρότερη επιδότηση. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.
2 Πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε σε 150.000 θέσεις με επιπλέον κόστος για τον Προϋπολογισμό του 2022, ύψους 169 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό έως ότου καλυφθούν οι θέσεις εντός του 2022. Το κράτος επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών – εργαζομένων) για έξι μήνες, για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.
Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Το πρόγραμμα δεν θέτει ως προϋπόθεση τη συνέχιση της απασχόλησης πέραν των έξι μηνών. Ωστόσο αν συμφωνήσουν τα δύο μέρη μπορεί ο εργαζόμενος να συνεχίσει την απασχόλησή του στην επιχείρηση με επιβάρυνση του εργοδότη.
3 Ακόμα μία ελάφρυνση δίνεται σε εργοδότες και εργαζόμενους από 1/1/2022 με τη διατήρηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα για τους εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό η μικρή αύξηση του καθαρού μισθού λόγω της μείωσης των εισφορών θα συνδυαστεί με την επιπλέον αύξηση του μισθού κατά 2% από 1/1/2022.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) διατηρεί ετήσιο όφελος 132 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ενώ εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1.693 ευρώ καθαρά) διατηρεί ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης).
Πάντως προς το παρόν έχει παγώσει κάθε συζήτηση για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου η συνολική μείωση να ανέλθει στο 5% έως το 2023, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, έως ότου ξεκαθαριστεί το δημοσιονομικό περιθώριο ανάλογα με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
4 Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας το οποίο θα επιδοτήσει ο ΟΑΕΔ κατά 100%, δηλαδή και τον μισθό και τις εισφορές των δικαιούχων. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προετοιμασία ανέργων νέων σε εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη σταθερή ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ωφελούμενοι της δράσης είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Μοναδική προϋπόθεση για τους δικαιούχους είναι να εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής (6.500 θέσεις) ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 θέσεις). Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης.
5 Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης με συνδυασμό προγράμματος βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 άνεργους ηλικίας 25-45 ετών (υλοποίηση σε κύκλους). Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ήδη ανακοίνωσε νέα συνεργασία με τον διεθνή κολοσσό της Google, που θα εκπαιδεύσει 4.000 ανέργους έως 45 ετών οι οποίοι στη συνέχεια θα επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ με 15.000 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσουν τη δικής τους start-up.
6 Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω.
7 Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για την πρόσληψη 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά και εξαιρετικά σημαντικά εμπόδια ως προς την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας (υλοποίηση σε κύκλους).
8 Ολοκληρωμένα προγράμματα ανοικτού πλαισίου για 22.500 ανέργους – Επέκταση του μοντέλου λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελευσίνα και συνδύασε τις ανάγκες τόσο των ανέργων όσο και της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, σε τρεις νέες περιοχές.
Ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει επίσης να προωθήσει προγράμματα με έμφαση στις γυναίκες και την πράσινη οικονομία, καθώς τη στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!