HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Το ταπεινό πλην “ύπουλο” τοστ και οι θερμίδες του


Για πολλούς το πρωινό σημαίνει τοστ. Σνακ στο γραφείο σημαίνει τοστ. Τοστ σημαίνει και κάτι για τη λιγούρα καθώς επίσης και κάτι ελαφρύ πριν τον ύπνο….

Η ευκολία της μεταφοράς του, για να το φάμε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας και η φήμη του ως θρεπτική και διαιτητική επιλογή, του έχει χαρίσει απίστευτη δημοφιλία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και το έχει αναγάγει σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Έχετε, όμως, αναρωτηθεί πόσες θερμίδες έχει; Μήπως η απλή, “αθώα” και ταπεινή του εμφάνιση σας ξεγελάει και τελικά είναι ένα από τα ύπουλα” σνακ και τελικά το έχετε υποτιμήσει με την … κακή έννοια;  

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η πρακτική του τοστ ψωμιού έγινε δημοφιλής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η λέξη «τοστ» προέρχεται στην πραγματικότητα από το λατινικό «tostum», που σημαίνει «καίω». Και κυριολεκτικά το τοστ σημαίνει ψημένο ψωμί με βούτυρο. Χωρίς τυρί ζαμπόν ντομάτα κτλ. Σκέτο, απλό ψημένο ψωμάκι.

Τα πρώτα φρυγανισμένα ψωμιά παρασκευάζονταν πάνω σε καυτές πέτρες. Σε πολύ παλιά βιβλία μαγειρικής υπάρχουν συνταγές ή μάλλον οδηγίες για τον καλύτερο τρόπο να φτιάξετε τοστ. Το 1854 ο βικτοριανός chef Alexis Soyer από το A Shilling Cooking for the People έγραψε οδηγίες για το σωστό ψήσιμο του ψωμιού με βούτυρο πάνω από τη φωτιά…  

Το 1894 τα σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί ήταν το μόνο φαγητό που πωλούνταν στα πάρκα του μπέιζμπολ της Νέας Υόρκης. Επίσης τοστ με ζαμπόν και τυρί σέρβιραν στους μετανάστες που έφταναν στο νησί Ellis της Νέας Υόρκης στις αρχές του 1900.

Η προέλευση του σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί έχει συζητηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από διανοούμενους της γαστρονομίας. Η κορυφαία θεωρία για το ποιος ξεκίνησε για πρώτη φορά να φτιάχνει τοστ με ζαμπόν και τυρί, αναφέρεται στο The Larousse Gastronomique. Πρωτοπόρος ο Πάτρικ Κόνολι, ένας Ιρλανδός μετανάστης του 18ου αιώνα στην Αγγλία, δημιούργησε ένα πιάτο ψωμιού στο οποίο συνδύασε υπολείμματα χοιρινού, ωριμασμένα και κομμένα σε φέτες με μια επικάλυψη τυριού Λέστερ και λίγη σάλτσα κρόκου αυγού (μια μορφή μαγιονέζας) σε ένα στρογγυλό ρολό ψωμιού. Το πιάτο έγινε γνωστό ως Connolly και εξακολουθεί να αναφέρεται έτσι στα Midlands του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τότε έχει μπει πολύ νερό στ’ αυλάκι… Οι φέτες ψωμιού ψήνονταν στις φρυγανιέρες και μετά ήρθαν οι τοστιέρες. Το τοστ έχει ανακηρυχθεί ως το πιο δημοφιλές σνακ και μάλιστα οι Αμερικάνοι, που τα συνηθίζουν κάτι τέτοια, έχουν καθιερώσει και Εθνική Μέρα Τοστ με τυρί, που το γιορτάζουν στις 15 Σεπτεμβρίου!

Η Βρετανική Ένωση Σάντουιτς λέει ότι το τοστ με ζαμπόν και τυρί, είναι το πιο δημοφιλές σάντουιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 70% των 1,8 δισεκατομμυρίων σάντουιτς που καταναλώθηκαν στη Γαλλία το 2008 ήταν τοστ με ζαμπόν και τυρί, ωθώντας μια γαλλική εταιρεία οικονομικής ανάλυσης να ξεκινήσει έναν « δείκτη jambon-beurre », όπως ο δείκτης Big Mac, για να συγκρίνει τις τιμές σε όλη τη χώρα.

Δημοφιλές λοιπόν το τοστ και ίσως θα μπορούσε να απολαμβάνει τον χαρακτηρισμό του “βασιλιά” των υγιεινών και διαιτητικών σνακ, εάν δεν υπήρχαν στη μέση οι… θερμίδες του.

Ένα κλασικό τοστ με άσπρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα περιέχει περίπου 270-300 θερμίδες με 20 γρ υδατάνθρακες, 11 γρ λίπους και 14 γρ πρωτεΐνης. Όλα αυτά βέβαια, ανάλογα με το είδος του ψωμιού, το πόσο μεγάλη είναι η φέτα, αλλά και πόσο «γενναιόδωρη» είναι η γέμισή του και μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες.

Τόσες θερμίδες (περίπου 270) έχει και ένα μέτριο κουλούρι των 60 γραμμαρίων με σουσάμι.

Σε περίπτωση που έχει γέμιση με κρέμα τυρί οι θερμίδες μπορεί και να φτάσουν το διπλάσιο, δηλαδή πάνω από 500 θερμίδες.

Αξίζει να αναφέρουμε, σε αντιδιαστολή, ότι δύο μέτρια βραστά αυγά έχουν 140 θερμίδες, ενώ ένα μήλο έχει 70-80 θερμίδες και μία μπανάνα 120.

Τέλος για να “κάψετε” αυτές τις θερμίδες θα πρέπει ή να κάνετε ποδήλατο για μισή ώρα ή να κάνετε τρέξιμο 20 λεπτά ή να καθαρίζετε το σπίτι για 1 ώρα και 20 λεπτά!

Μήπως θα πρέπει λοιπόν, να τοποθετήσετε το ταπεινό τοστάκι στη θέση που του αξίζει, θερμιδικά;


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια