Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γρίπη και COVID 19: «Κανονικά φέτος πρέπει να εμβολιαστούμε για την γρίπη απαξάπαντες»


Γιατί ειδικά φέτος οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο από πέρυσι για την έλευση της γρίπης και το συνδυασμό της με την COVID-19; Και ποιοι πρέπει τελικά να εμβολιαστούμε για την γρίπη εν μέσω αυτού του επικίνδυνου συνδυασμού;«Πέρυσι, καταφέραμε και ανακόψαμε την γρίπη σχεδόν εντελώς» λέει στο Newsbeast η Άννα Μαστοράκου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πυρηνική γιατρός.
Όπως μας εξηγεί: «Ο πρώτος βασικός λόγος που το πετύχαμε αυτό ήταν ότι είχαμε συχνά lockdown, κλειστά σχολεία για παρατεταμένο διάστημα και εκτεταμένη χρήση της μάσκας και των υπόλοιπων μέτρων ασφαλείας. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι μετά από χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για την γρίπη, το έπραξαν. Υπήρξε δηλαδή μεγάλη συμμόρφωση, κάτι που ήταν για χρόνια ζητούμενο. Αυτό σημαίνει ότι φέτος ξεκινάμε από μηδενική βάση αφού δεν έχουμε και παρακαταθήκη ανοσίας από τη φυσική νόσηση».

Γιατί φέτος είναι πιο «απειλητική» η γρίπη

Σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, στην πράξη, τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος δεν έχουμε lockdown, πολλοί πολίτες παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι απέναντι στον κορονοϊό, ενώ και τα μέτρα προστασίας, ειδικά από τους εμβολιασμένους, έχουν χαλαρώσει, κάνουν κατεπείγον τον εμβολιασμό για την γρίπη, για όσους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αυτοί είναι οι ευπαθείς ομάδες – ανάμεσα τους όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως για παράδειγμα ο διαβήτης ή οι καρδιοπάθειες- οι υγειονομικοί, οι άνω των 60 ετών, οι έγκυες γυναίκες αλλά και όσοι δουλεύουν σε κλειστούς χώρους.Όπως τονίζει η κα Μαστοράκου: «Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι με την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, φέτος θα κυκλοφορήσουν έντονα και οι δύο ιοί– και η γρίπη και ο κορονοϊός.
Σε περίπτωση συννοσυρότητας και με τους δύο ιούς η έκβαση της νόσου θα είναι πολύ πιο κακή από ότι για παράδειγμα πέρυσι. Μας ανησυχεί λοιπόν τόσο το παραπάνω δεδομένο όσο και η αύξηση της πίεσης που θα δεχθεί ενδεχομένως το ΕΣΥ».
«Οι γονείς να πάρουν συμβουλή από παιδίατρο»

Η κα Μαστοράκου δεν θεωρεί πάντως πως ο εμβολιασμός για την γρίπη πρέπει να ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες, δεδομένου μάλιστα ότι αυτό το εμβόλιο χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση με παραπεμπτικό γιατρού.

Όσο για τα παιδιά, η κα Μαστοράκου τονίζει ότι η σύσταση και εδώ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αφορά σε αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά από την άλλη, η συζήτηση με τον/την παιδίατρο είναι αυτή που θα δώσει τη σωστή απάντηση για κάθε παιδί.Σε κάθε περίπτωση, κατά την ίδια, όσοι είναι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να σπεύσουν και να το εντάξουν στο πρόγραμμά τους μιας και μέχρι το πολύ το τέλος Νοεμβρίου ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει γίνει, δεδομένου ότι η γρίπη «χτυπά» τον Δεκέμβριο και κορυφώνεται Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Άλλωστε, όπως σημειώνει, ο ταυτόχρονος, ακόμα και την ίδια ημέρα, εμβολιασμός με τα δύο εμβόλια (γρίπης και κορονοϊού) είναι απολύτως ασφαλής.

«Πόσοι γνωρίζουν αν το παιδί τους ανήκει όντως σε ευπαθή ομάδα;»

Ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έχει διαφορετική άποψη για τον εμβολιασμό για την γρίπη. Εξηγώντας την άποψη του μας λέει τα εξής: «Φέτος τα σχολεία είναι και παραμένουν ανοιχτά σε αντίθεση με πέρυσι που για παρατεταμένο διάστημα ήταν κλειστά και κάθε οικογένεια ζούσε περισσότερο από ότι φέτος στη φούσκα της. Όμως, τα παιδιά τα οποία κολλούν εύκολα την γρίπη, εξίσου εύκολα την μεταδίδουν και στους μεγαλύτερους.»Τι σημαίνει όμως ευπαθής ομάδα που προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για τα παιδιά; Ειδικά στα παιδιά αυτό είναι γενικός και αόριστος όρος. Πόσοι γονείς ξέρουν ότι ένα παχύσαρκο παιδί ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και πόσοι μπορούν όντως να αντιληφθούν ότι το παιδί τους ανήκει στην ευπαθή ομάδα; Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λέει ότι σε ευπαθή ομάδα ανήκει ένα βρέφος ως 6 μηνών. Η ερώτηση μου είναι: δηλαδή ένα βρέφος 6 μηνών και 1 εβδομάδας δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα; Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ όλα τα παιδιά ως 5 ετών είναι ευπαθή και πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για την γρίπη»

Ο κος Νταλούκας μάλιστα σημειώνει πως πρέπει να λάβουμε όμως υπ’ όψιν μας και το εξής: στην ελληνική οικογένεια τα παιδιά συνυπάρχουν σε μεγάλο βαθμό με ηλικιωμένους ανθρώπους και παππούδες. Για να είναι ισχυρή η προστασία των τελευταίων δεν πρέπει να είναι εμβολιασμένοι μόνο οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά. Το ίδιο ευπαθείς είναι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι και γι’αυτό, όσοι βρίσκονται γύρω τους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για την γρίπη.

Όπως καταλήγει ο ίδιος: «Στην πραγματικότητα, για να μην κινδυνέψουμε φέτος από την κακή συννοσυρότητα γρίπης και covid-19 και με δεδομένο ότι το στέλεχος Δέλτα της τελευταίας, έχει πια επικρατήσει καθολικά, πρέπει ο εμβολιασμός για την γρίπη να είναι καθολικός και να εμβολιαστούν απαξάπαντες».
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια