HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αντιδρούν έμποροι και εστιάτορες στα νέα μέτρα: «Οι 2-3 μήνες είναι ο μισός τζίρος της χρονιάς»


Αντίθετοι με τα νέα μέτρα οι καταστηματάρχες του εμπορίου της εστίασης κάνουν λόγο για άτυπο lockdown, αθέμιτο αναταγωνισμό και πρακτική δυσκολία στην εφαρμογή των ελέγχων.
Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από τους επιχειρηματίες της εστίασης και του λιανικού εμπορίου που σημειώνουν ότι τα μαγαζιά τους μπαίνουν σε άτυπο lockdown ενώ υπογραμμίζουν και πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων.

Καφούνης: Πισωγύρισμα για την αγορά

«Αντί να συζητάμε σήμερα για την Κυριακή που θα είμαστε ανοιχτά και τις μεγάλες προσφορές στα καταστήματα, μιλάμε για μέτρα» είπε ο Σταύρος Καφούνης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας ο οποίος μιλώντας στο Open το πρωί της Τετάρτης μετέφερε την αγωνία ολόκληρου του κλάδου αφήνοντας αιχμές για όσα καταστήματα εξαιρέθηκαν, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ.

«Τα μέτρα είναι πισωγύρισμα, θα φέρουν τεράστια δυσλειτουργία στην αγορά» είπε και εξέφρασε την απορία πως στοχοποιείται και πάλι το λιανεμπόριο ενώ ήταν κοινή παραδοχή ότι δεν αποτελεί εστία μετάδοσης τηρώντας όλα τα μέτρα.

Ακόμη ο ίδιος έκανε λόγο για διαφορετική μεταχείριση σε κλάδους του λιανεμπορίου που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. «Γιατί έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση σε κλάδους του λιανεμπορίου; Στο λιανεμπόριο που είναι στο δρόμο και μπορεί να πουλάει ρούχα ή παπούτσια και εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα; Εκεί πάλι ο κόσμος θα μπει να καταναλώσει και θα βρει ανταγωνιστικά προϊόντα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά» σημείωσε.

Καπράλος: Δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα

«Μιλάμε για ένα πλαίσιο lockdown χωρίς στήριξη», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θοδωρής Καπράλος, στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: «Αυτή είναι η ουσία. Έχουμε τηρήσει όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Έχουμε τηρήσει όλα τα μέτρα. Τηρούνται πάντα οι αποστάσεις και η μάσκα. Έτσι κι αλλιώς ο κόσμος δεν γεμίζει τα καταστήματα. Το λιανεμπόριο μπαίνει ξανά στο κάδρο σε μια περίοδο που είναι πολύ σημαντική για μας. Είμαστε προ της χριστουγεννιάτικης περιόδου και όπως ξέρετε αυτοί οι 2-3 μήνες είναι ο μισός τζίρος της χρονιάς. Η αγωνία η δική μας ήταν η επιστροφή στην κανονικότητα για την αποπληρωμή των οφειλών».

Στη συνέχεια ο κ. Καπράλος τόνισε: «Δεν είναι εφαρμόσιμο αυτό που αποφασίστηκε σε ένα κατάστημα. Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος. Δεν μπορεί ν’ απασχολείται ένας άνθρωπος να κάνει έλεγχο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα. Το Λιανεμπόριο είναι το τελευταίο που πρέπει να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Διαφωνώ με την επιλογή να μην μπορεί να μπει ο ανεμβολίαστος στο κατάστημα, αλλά να μπορεί να πηγαίνει στο σούπερ μαρκετ ν’ αγοράσει τα ίδια πράγματα. Δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει ούτε στα Μέσα, ούτε στις λαϊκές αγορές. Δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Να κάνουμε πράγματα που είναι εφικτά. Η αγορά ήταν κλειστή πέρυσι και όλος ο κόσμος ήταν έξω και έκανε βόλτες. Αυτό το πείραμα δεν είναι εφαρμόσιμο και δεν μπορεί να βοηθήσει».

Γιώργος Καββαθάς: Οι επιχειρήσεις δεν είναι μοχλός πίεσης εμβολιασμού

Ενστάσεις για τα νέα μέτρα εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς λέγοντας με νόημα πως «οι επιχειρήσεις δεν είναι εργαλείο, ούτε μοχλός πίεσης για να εμβολιαστεί ο κόσμος».

Ο ίδιος σημείωσε πως με τα νέα μέτρα οι δυνητικοί πελάτες στα καταστήματα εστίασης μειώνονται και επιχειρήσεις οδηγούνται στην καταστροφή. Ο ίδιος ανέφερε πως οι παραβάσεις που είχαν εντοπιστεί ήταν «κάτω του 1% και δεν μπορεί μια μικρή μερίδα να οδηγεί στην καταστροφή όλο τον κλάδο» σημείωσε αναφερόμενος σε εκείνους που ουσιαστικά με παράνομες παρεμβάσεις είχαν μετατρέψει τους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών τους σε εσωτερικούς.

Μάλιστα, είπε πως αν ένας πελάτης κάτσει στο τραπέζι σε έναν εξωτερικό χώρο πως είναι δυνατόν ο καταστηματάρχης να τον σηκώσει. «Θα υπάρξουν αντιδράσεις» κατέληξε.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην πρακτική εφαρμογή των ελέγχων που είναι πρακτικά αδύνατη σε κάποιες περιπτώσεις. «Δεν γίνεται ο καταστηματάρχης να υποδέχεται τον πελάτη στην πόρτα, να κάνει τον έλεγχο, να τον εξυπηρετήσει μέσα να του κόψει την απόδειξη και παράλληλα αυτό να λειτουργήσει με ασφάλεια» σημείωσε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια