HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Στο λιμάνι της Λάρνακας η γαλλική φρεγάτα «Auvergne» (video)


Τα τελευταία τρία χρόνια επισκέφθηκε την Κύπρο 11 φορές - Μήνυμα στην Άγκυρα με την παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Κύπρο

Αισθητή κάνει την στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία, ενώ πλησιάζει η χρονική στιγμή επανέναρξης των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στο λιμάνι της Λάρνακας φιλοξενείται η γαλλική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών «Auvergne», η οποία τα τελευταία τρία χρόνια επισκέφθηκε την Κύπρο 11 φορές.

Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Paul Merveilleux Du Vignaux, «η ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός αεροσκάφους ναυτικής περιπολίας ATL2 στην Πάφο, υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θεωρεί η Γαλλία αυτό το τμήμα της Μεσογείου. Η αποστολή μας εδώ» όπως είπε «θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις δηλαδή επιχειρούμε, συνεργαζόμαστε και σταθεροποιούμε».

Εξήγησε πως «η Γαλλία θεωρεί απολύτως απαραίτητο να βελτιώνει συνεχώς την αυτόνομη γνώση της για την κατάσταση στην περιοχή, αποδεικνύοντας πόσο την ενδιαφέρει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ιδίως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας καθώς και τα θέματα άμυνας, ασφάλειας και ναυτιλίας. Επίσης βελτιώνουμε την αμοιβαία γνώση και τη διαλειτουργικότητά μας με όλους τους περιφερειακούς εταίρους μας, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και διεξάγοντας από κοινού ασκήσεις».

Ανέφερε επίσης ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μια Συντονισμένη Στρατιωτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με το Κυπριακό και το Ιταλικό Ναυτικό, σημειώνοντας ότι «αυτού του είδους η συνεργασία υπογραμμίζει την ποιότητα της σχέσης μας, αλλά και το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ένας αξιόπιστος και αξιόλογος εταίρος».

Είπε ακόμα πως «η συχνή και σχεδόν μόνιμη ανάπτυξη ενός γαλλικού μέσου στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει τη βούληση της Γαλλίας να συμβάλει στη σταθεροποίηση αυτής της στρατηγικής περιοχής. Η αποστολή μας βελτιώνει την ασφάλεια και τη σταθερότητα με αμερόληπτο τρόπο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «το γαλλικό ναυτικό αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες, ακόμη και αιώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι υψίστης σημασίας για την ευημερία της Γαλλίας και της Ευρώπης».

Αυτό το όραμα, είπε ο καπετάνιος της φρεγάτας «μοιράζονται η Γαλλία και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας από τους κορυφαίους εταίρους της Γαλλίας στην περιοχή. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο οι κυπριακές αρχές υποδέχονται το γαλλικό ναυτικό για επισκέψεις σε λιμάνια ή αποστολές αεροσκαφών» είπε.

Σημείωσε επίσης ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση του νησιού, η Κύπρος είναι ένα σημαντικό στρατηγικό μέρος για την υποστήριξη των ναυτικών επιχειρήσεων της Γαλλίας» και πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελεσματικές και βιώσιμες επιχειρήσεις χωρίς ισχυρή υποστήριξη. Η Κύπρος αποτελεί κεντρικό κομμάτι αυτής της υποστήριξης».

Επιπλέον, συνέχισε «το κυπριακό ναυτικό είναι κορυφαίος εταίρος του γαλλικού ναυτικού, τόσο για ασκήσεις όσο και για επιχειρήσεις και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, αφού αποτελεί απόδειξη της ισχυρής αμοιβαίας εμπιστοσύνης μας».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πλάνο για άφιξη στην Κύπρο και άλλων γαλλικών πολεμικών πλοίων για συμμετοχή τους σε ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο καπετάνιος απάντησε πως «η Γαλλία προσπαθεί να διατηρήσει μια μόνιμη παρουσία των ναυτικών της πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι τώρα έχουμε την αποστολή του Auvergne, ενώ αργότερα θα έρθουν και άλλα πλοία στην περιοχή και σημείωσε πως συνήθως τα πλοία που έρχονται στην περιοχή, είναι φρεγάτα ή αντιτορπιλικό.

Ανέφερε ακόμα ότι «η ανάπτυξη των γαλλικών ναυτικών πλοίων στην περιοχή γίνεται με τη συνεργασία του ναυτικού και της αεροπορίας της Κύπρου». «Εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία συνεργασίας» είπε και σημείωσε πως το πλήρωμα της Γαλλικής φρεγάτας θα συνεργαστεί με την κυπριακές δυνάμεις την Παρασκευή στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί.

Σε ερώτηση κατά πόσον η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε διεθνή ύδατα ή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, απάντησε πως «συνήθως οι ασκήσεις γίνονται στα κυπριακά χωρικά ύδατα, αλλά μπορούμε να επιχειρήσουμε οπουδήποτε αλλού, όπως στην ανοικτή θάλασσα αν είναι καλύτερα».

Η φρεγάτα έχει μήκος 142 μέτρα και διαθέτει περίπου 150 άτομα πλήρωμα και υψηλό επίπεδο αυτοματισμού, ενώ το αντιτορπιλικό κλάσης FREMM είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, ειδικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο διαθέτοντας υπερσύγχρονα σόναρ και σύστημα μάχης.

Ο κυβερνήτης Paul Merveilleux Du Vignaux πρόσθεσε πως «πέρσι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απένειμε στην Auvergne το βραβείο αριστείας στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αναγνωρίζοντας έτσι τις ικανότητες μας στον συγκεκριμένο τομέα. Η φρεγάτα διαθέτει τεράστιες ικανότητες κάτω αλλά και πάνω από το νερό, σε επιχειρήσεις ελέγχου της θάλασσας, σε στρατηγικά χτυπήματα στο έδαφος με ναυτικούς πυραύλους Cruz, υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων και άλλα».

Σύμφωνα με τον κ. Merveilleux Du Vignaux «η γαλλική φρεγάτα θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ιανουάριο.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια