HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εξωδικαστικός: Πότε θα είναι έτοιμες οι πρώτες ρυθμίσεις – Τι γίνεται με τις κατασχέσεις


Θέμα χρόνου να γίνουν γνωστές οι πρώτες ρυθμίσεις από τις τράπεζες – Σε ποια «παγίδα» έπεσαν πολλοί δανειολήπτες που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις

Το αργότερο έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γνωστοποιήσουν οι τράπεζες τις προτάσεις ρύθμισης προς τους δανειολήπτες που έσπευσαν πρώτοι να υποβάλλουν την αίτησή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι ο Νόμος δίνει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ένα περιθώριο δύο μηνών, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να «ξεσκονίσουν» τις αιτήσεις, εντούτοις γίνονται προσπάθειες οι όποιες προτάσεις ρύθμισης να γίνονται γρηγορότερα.

«Ο “φόβος” των τραπεζών εστιάζεται στη σωστή λειτουργία του αλγόριθμου που παράγει αυτόματα την πρόταση ρύθμισης, λαμβάνοντας υπόψη την αξία της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών του», σχολιάζουν στο newmoney οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας.

Ωστόσο, ότι ο έλεγχος θα μπορούσε να είναι λιγότερο ενδελεχής στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, δανειοληπτών που δεν δικαιούνται «κούρεμα» (έως 75% επί της βασικής οφειλής και έως 95% επί των προσαυξήσεων για χρέη προς το Δημόσιο και έως 80% επί της βασικής οφειλής και έως 100% επί των τόκων για χρέη προς τις τράπεζες).

Υπενθυμίζεται πως για να επιτευχθεί μερική διαγραφή χρέους θα πρέπει να πληρούνται όλοι οι κανόνες, όπως καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι:

• να έχει πραγματική οικονομική αδυναμία, τόσο ο οφειλέτης, όσο και οι συνοφειλέτες και εγγυητές του

• η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του να είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες μπορούν είτε να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με την πρόταση των τραπεζών, αντιπροτείνοντας μία ρύθμιση ή απορρίπτοντας αυτήν χωρίς καμία επίπτωση.

600 αιτήσεις μέσα σε έναν μήνα

«Μολονότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Ιούνιο οι πρώτες αιτήσεις οριστικοποιήθηκαν μόλις τον Οκτώβριο», σημειώνουν οι παραπάνω πηγές, εξηγώντας πως από τους περίπου 36.000 οφειλέτες που εισήλθαν σε αυτήν οι 600 ήταν αυτοί που ολοκλήρωσαν την διαδικασία και, άρα, κέρδισαν αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους. «Οι υπόλοιποι, με την προτροπή, ίσως και κάποιων επαγγελματιών της αγοράς, επέλεξαν να αφήσουν τον χρόνο να ‘κυλήσει’, προκειμένου να εντάξουν στα χρέη και τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό που πρέπει, ωστόσο, να γίνει σαφές είναι πως ο εξωδικαστικός δεν είναι μηχανισμός ανακοπής κατασχετηρίων», προειδοποιούν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως ο οφειλέτης που μπήκε στην πλατφόρμα, αλλά «κόλλησε» σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, όπως, για παράδειγμα, την άρση του απορρήτου που πρέπει να γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους, είναι απροστάτευτος.

Κανένας «πράσινος» μεταξύ των αιτήσεων

Στο… βαθύ κόκκινο φαίνεται πως κινείται η πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες των τραπεζών ότι μεταξύ των αιτήσεων υπήρχαν και πολλοί ενήμεροι οφειλέτες, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. «Εάν κάποιος χρωστάει σε τρεις τράπεζες, αλλά εξυπηρετεί κανονικά τις οφειλές του στην τέταρτη αυτό δεν σημαίνει πως είναι ενήμερος», τονίζουν αρμόδιες πηγές, αποκαλύπτοντας πως το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να αναλαμβάνει εντέλει τον ρόλο του «διαιτητή».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια