HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΔΕΗ: Μείωση λειτουργικού κόστους και ανανέωση προσωπικού – Νέο κύμα εθελούσιας


Αφορά εργαζόμενους άνω των 50 ετών με 15 χρόνια προϋπηρεσίας - Aσπίδα για όσους εργάζονται στις θερμικές μονάδες και τα νησιά τους οποίους αποκλείει από το πρόγραμμα για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της

Μέχρι της 25 Νοεμβρίου θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ. Σήμερα, σε μια ιδιαίτερα συμβολική μέρα για την εταιρεία αφού αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό  δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ξεκινά άλλος νέος κύκλος, ο τέταρτος κατά σειρά την τελευταία διετία αποχώρησης εργαζομένων. Έτσι μετά τον απογαλακτισμό της εταιρείας από το δημόσιο, η ΔΕΗ θέτει σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό της σχέδιο, υλοποιώντας ένα βασικό πυλώνα του business plan που είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και η ανανέωση προσωπικού μέσω της μείωσης των εργαζομένων.

Το αρχικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ,  προέβλεπε μείωση του προσωπικού κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2024, με ταυτόχρονες προσλήψεις 800 εργαζομένων. Το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που είναι σε εξέλιξη διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο και αφορούσε τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Με τα ίδια κίνητρα που χορηγήθηκαν για τις λιγνιτικές, θα «τρέξει» σύμφωνα με πληροφορίες και το τρέχον πρόγραμμα απομάκρυνσης προσωπικού που αφορά εργαζόμενους άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 15 έτη προϋπηρεσίας στην ΔΕΗ ή τα συμπληρώνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, που ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία παραμονής τους στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «πακέτο» προσφέρει ένα μέσο όρο κινήτρου οικειοθελούς αποχώρησης που είναι τα 27.000 ευρώ ανά άτομο. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η θεσπισμένη αποζημίωση των 15.000 ευρώ για κάθε αποχώρηση συν μπόνους για όσους φύγουν νωρίτερα. Το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης σε αυτή την περίπτωση και με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση μπορεί να φτάσει έως και τα 57.000 ευρώ.

«Kόφτης» στην εθελούσια

Για την εθελούσια πάντως εξέφρασαν τις προηγούμενες μέρες τις αντιρρήσεις τους οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.  Ο κ. Παντελής  Καραλευθέρης ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η απογύμνωση της εταιρείας από προσωπικό των μονάδων και των συνεργείων και για όσους η ΔΕΗ θεωρεί ότι είναι αναγκαίοι για την λειτουργία της, πρότεινε να θεσπιστεί κίνητρο παραμονής. Αντίθετος με το πνεύμα της εθελούσιας δήλωσε ο κ. Νίκος Φωτόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης να αφορούν όλους του εργαζόμενους χωρίς διακρίσεις και αδικίες.

Όπως σημείωσε από το νέο πρόγραμμα αποκλείονται για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ειδικότερα, στους κλάδους θερμικής παραγωγής της ΔΕΘΥΠ (Διεύθυνση Εκμετάλλευσης και Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής παραγωγής), στους κλάδους συγκροτημάτων υδροηλεκτρικών σταθμών και των ανεξάρτητων σταθμών της ΔΕΘΥΠ, στη διεύθυνση παραγωγής νησιών (ΔΕΠΑΝ), στον τομέα μετρήσεων & απόδοσης ΘΗΣ και στον Τομέα Κεντρικής Συντήρησης ΘΗΣ Νότιας Ελλάδας της ΔΥΔΠ, και στα Κλιμάκια Επίβλεψης Έργων  της Διεύθυνσης Μελετών και Κατασκευών Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΜΚΥ).

Η ΔΕΗ άλλωστε δεν έχει κρύψει τις δυσκολίες που υπάρχουν με την διατήρηση και προσέλκυση καταρτισμένου και πολύ εξειδικευμένου προσωπικού. Όπως μάλιστα ανέφερε και στην τελευταία έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων, η αδυναμία μελλοντικής προσέλκυσης ή διατήρησης επαρκούς τεχνικού και διοικητικού προσωπικού θα μπορούσε να περιορίσει ή να καθυστερήσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη του ομίλου και της μητρικής εταιρείας ή να επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες, τη χρηματοοικονομική τους θέση, τις προοπτικές τους ή τα αποτελέσματά τους.

Μέσα στο α΄εξάμηνο του 2021, η δαπάνη μισθοδοσίας μειώθηκε κατά €23 εκατ. σε €324,4 εκατ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης (μείωση προσωπικού κατά 1.456 εργαζόμενους από 14.646 εργαζόμενους στο τέλος του α ́ εξαμήνου 2020 σε 13.190 εργαζομένους στο τέλος του α ́ εξαμήνου 2021). Συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας που κεφαλαιοποιείται, τα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε €350 εκατ. το α ́ εξάμηνο 2021 από €374,2 εκατ. το α ́ εξάμηνο 2020. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής από τα προγράμματα εθελουσίας έχουν αποχωρήσει πάνω από 3.000 εργαζόμενοι.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια