HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ψηφιακό euro: Τι είναι και πως λειτουργεί;


Το ψηφιακό ευρώ εξακολουθεί να είναι ένα ευρώ όπως όλα τα άλλα, απλώς αντί για τη μορφή χαρτονομίσματος ή κέρματος, θα είναι ψηφιακό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος που θα εκδίδεται από το Ευρωσύστημα (την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες) και θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αλλά, ένα ψηφιακό ευρώ δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα μετρητά. Στην ουσία θέλει να τα συμπληρώσει.

Παρακάτω, θα μάθετε όσα αφορούν το ψηφιακό ευρώ, τις λειτουργίες του και γιατί μπορεί να το χρειαστείτε κάποια στιγμή. Όλες οι πληροφορίες που θα σας λύσουν τις απορίες για αυτό το ζήτημα.

Μπορεί ένα ψηφιακό ευρώ να αντικαταστήσει τα μετρητά;

Ένα ψηφιακό ευρώ σκοπό έχει να συμπληρώσει τα μετρητά, όχι να τα αντικαταστήσει. Τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι κανονικά διαθέσιμα στη ζώνη του ευρώ. Ένα ψηφιακό ευρώ θα λειτουρήσει παράλληλα με τα μετρητά, σαν απάντηση στην εξελισσόμενη ζήτηση των καταναλωτών να πληρώνουν ψηφιακά, με γρήγορο και ασφαλή τρόπο.

Ποιες συνέπειες θα είχε μια ψηφιακή έκδοση ευρώ για το τραπεζικό σύστημα;

Ένα ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να έχει αρνητικές συνέπειες για τον τομέα της οικονομίας και των τραπεζών. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει: να χρησιμοποιείται κυρίως ως μέσο πληρωμής και να μην γίνεται μέσο χρηματοοικονομικών επενδύσεων, και οι εποπτευόμενοι μεσάζοντες θα πρέπει να συμμετέχουν στον χειρισμό ενός ψηφιακού ευρώ.

Γιατί να θέλουν οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν ένα ψηφιακό ευρώ;

Ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής τόσο ασφαλές, εύκολο στη χρήση και φθηνό, όσο είναι και τα μετρητά. Θα είναι δωρεάν για άτομα που το χρησιμοποιούν για βασικές ανάγκες πληρωμής και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού εντός της ζώνης του ευρώ.

Σε έναν κόσμο στον οποίο οι πολίτες πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες πληρωμές ηλεκτρονικά και στον οποίο η αγορά ψηφιακών πληρωμών συνεχίζει να αναπτύσσεται, ένα ψηφιακό ευρώ θα παρέχει μια πρόσθετη επιλογή για όλους- ιδιώτες και επιχειρήσεις – να πραγματοποιούν πληρωμές χρησιμοποιώντας χρήματα από την κεντρική τράπεζα .

Για δικαιούχους πληρωμής, όπως είναι οι έμποροι και οι μικρές επιχειρήσεις, ένα ψηφιακό ευρώ θα παρείχε έναν επιπλέον τρόπο για τη λήψη πληρωμών από τους πελάτες τους.

Επίσης, ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορεί να προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες, όπως λειτουργίες αυτοματοποιημένων πληρωμών ή χρήση κάποιας μορφής ψηφιακής ταυτότητας.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα εισαχθεί το ψηφιακό ευρώ στην αγορά;

Πριν ληφθεί η απόφαση για την έκδοση του, πρέπει να αποφασιστεί ο πιθανός σχεδιασμός του και να δοκιμαστεί η ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου που θα το χρησιμοποιεί. Ακόμα, θα χρειαστεί να ληφθούν ορισμένα βήματα για να μπορέσει να εισαχθεί στην αγορά.

 Μετά τις πειραματικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε η φάση έρευνας του συγκεκριμένου έργου. Αυτή η φάση στοχεύει στον εντοπισμό του βέλτιστου σχεδιασμού ενός ψηφιακού ευρώ και στη διασφάλιση ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών του. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης θα αναλυθεί και πως οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες που βασίζονται σε ένα ψηφιακό νόμισμα. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση, στην οποία θα γίνει η ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών, καθώς και η διεξαγωγή δοκιμών και πειραματισμού πάνω στο ψηφιακό ευρώ. Η εν λόγω φάση μπορεί να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια.

Ο αντίκτυπος ενός ψηφιακού ευρώ πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια