HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γιατί το χάπι της Pfizer μπορεί να «αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού»


Ένα αποτελεσματικό χάπι που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι με τα πρώτα συμπτώματα είναι κρίσιμο εργαλείο κατά της πανδημίας - Τι έδειξαν τα  στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Pfizer - Πρόκειται για το δεύτερο αντι-ιικό χάπι μετά από εκείνο της Merk που έλαβε «πράσινο φως» στη Βρετανία

Μετά την αμερικανική Merck, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε χάπι κατά της Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός, υποσχόμενη μάλιστα εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι το αντι-ιικό φάρμακο εμφανίστηκε στις μελέτες αποτελεσματικό έως και κατά 89% ως προς τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου.

O επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σε αναρτήσεις του ανέφερε ότι, εφόσον το συγκεκριμένο σκεύασμα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, «φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από Covid-19 και αποτρέποντας έως και 9 στις 10 νοσηλείες».

Ένα αποτελεσματικό χάπι που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι με τα πρώτα συμπτώματα της Covid-19 είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την εξομάλυνση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός παγκοσμίως, εφόσον βεβαίως είναι ευρέως διαθέσιμο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για την Covid-19 δεν είναι ιδανικές. Τα μονοκλωνικά αντισώματα από εταιρείες όπως η Regeneron και η Eli Lilly φαίνεται να μειώνουν τις νοσηλείες, αλλά η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει εκτός ιατρείου, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας.

Άλλα φάρμακα όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πιο βαριά ασθενών οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο. Επίσης, το στεροειδές δεξαμεθαζόνη, χορηγείται συνήθως μόνο σε βαριά ασθενείς.

Η ανάγκη για ένα χάπι είναι τόσο έντονη ώστε η Merck έχει ήδη συμφωνήσει να επιτρέψει σε κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων να υποβάλουν αίτηση για άδειες, προτού καν λάβει έγκριση από τις ΗΠΑ. Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν οι πρώτες στον κόσμο που έδωσαν πράσινο φως στο φάρμακο της Merck την Πέμπτη.

Τώρα το χάπι της Pfizer, το οποίο λειτουργεί με διαφορετικό μηχανισμό, φαίνεται να έχει δώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Το χάπι με την προσωρινή κωδική ονομασία PF-07321332 όταν χορηγηθεί συνδυαστικά με ένα ήδη γνωστό σκεύασμα για τον ιό HIV, τη ριτοναβίρη, μπορεί να μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που είναι αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό του εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Οι αναστολείς πρωτεάσης ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων ιογενών παθογόνων όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα C.

«Το χάπι PF-07321332 χορηγείται συνδυαστικά με φάρμακο για τον HIV διότι το δεύτερο σκεύασμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ή την διάσπαση του πρώτου, βοηθώντας έτσι το χάπι για την Covid-19 να μείνει ενεργό για περισσότερο διάστημα μέσα στον οργανισμό σε συνθήκες υψηλού ιικού φορτίου», εξηγεί η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

Από τα στοιχεία της ενδιάμεσης κλινικής μελέτης σε 1.219 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, προέκυψε ότι όταν έλαβαν χαμηλής δοσολογίας ριτοναβίρη και PF-07321332 καταγράφηκαν έξι νοσηλείες, κανένας θάνατος μεταξύ των 607 ασθενών που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων της Covid-19. Στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.

Το αποτέλεσμα, το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό, ήταν πολύ στατιστικά σημαντικό, σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία.ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια