Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ευχαριστήριο οικογένειας Δ. Τερζίδη


Η οικογένεια του εκλιπόντος Επίτιμου Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας Δημητρίου Χρ. Τερζίδη ευχαριστεί θερμά όλους όσοι παρευρέθηκαν και συμπαραστάθηκαν  στην απώλεια του αγαπημένου συζύγου, πατέρα και παππού.

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021  έφυγε από κοντά μας ο άνθρωπος που λάτρεψε την Κατερίνη, την Ν. Τραπεζούντα, τόπο καταγωγής του, και υπηρέτησε με αδιάκοπο σθένος αλλά και επιστημονισμό την Οδοντιατρική, τους ασθενείς του και τον οδοντιατρικό κόσμο της Πιερίας. Ένας μοναδικός οικογενειάρχης, που κράτησε με πάθος στο επίκεντρο της ζωής του την σύζυγό του Ελένη, την θυγατέρα του Μαρία και τον εγγονό του Δημήτρη.

Ο Δημήτριος Τερζίδης γεννήθηκε στο Σοχούμ της Ρωσίας και σε ηλικία τεσσάρων ετών ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες γονείς του, τον Χρήστο Τερζίδη, διδάσκαλο και αναμορφωτή της Νέας Τραπεζούντας, και την μητέρα του Μαρία Μαυροπούλου,  καθώς και με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του, Μυροφόρα και Καλλιόπη.

Έντονη και ξεχωριστή προσωπικότητα από τα νεαρά του χρόνια, ο Τάκης Τερζίδης ξεκίνησε  τις σπουδές του στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Α.Π.Θ., δημιουργώντας φιλικούς δεσμούς μέσα στους κόλπους του Χριστιανικού Οικοτροφείου της Ζωής στην Θεσσαλονίκη. Τεταρτοετής φοιτητής του Φυσικού μεταπηδά στο Τμήμα της Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ιατρικής του Α.Π.Θ  και ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Οδοντιατρική το 1970 μαζί με την σύζυγό του, οδοντίατρο, Ελένη Τερζίδου. Η αδιάλειπτη αγάπη του για μόρφωση, στα δύσκολα και φτωχά πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70,   τον οδηγεί στην συνέχιση των πανεπιστημιακών του σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.

Από τα 13 πανεπιστημιακά χρόνια φοίτησης, η Οδοντιατρική και η Ελένη κέρδισαν την αγάπη του. Ως νέος οδοντίατρος έρχεται στην Κατερίνη το 1970 και στήνει το σπιτικό και το οδοντιατρείο του μαζί κάπου στο κέντρο της πόλης. Μαζί με την Ελένη στήνει το πρώτο οδοντιατρείο τους και επί μία δεκαετία γίνεται ο οδοντίατρος και του Πλαταμώνα. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα, καθώς και τις Κυριακές μετά το εκκλησίασμα, παρείχε ακούραστα τις υπηρεσίες του στην μικρή κοινωνία του Πλαταμώνα και της ευρύτερης περιοχής της νότιας Πιερίας.

Τα χρόνια περνούν και ο συνδικαλισμός στον χώρο της Οδοντιατρικής όπως και η πολιτική κερδίζουν τον μαχητικό Τάκη Τερζίδη.

Από το 1978 έως το 2002 διετέλεσε:

 • Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας για 2 περίπου δεκαετίες.
 • Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. (τρεις τριετίες: 1988-, 1994-, 1997- )
 • Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. ( δύο τριετίες: 1985-, 1991- )
 • Μέλος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. ( δύο τριετίες: 1982-, 1999- )
 • Πρόεδρος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Οδοντιάτρων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. ( 1999 – 2002 )
 • Εισηγητής στο 6ο ΣΚΕΙΟΠΝΙ Νοσοκομείο Αλεξάνδρα στην Αθήνα, και κριτής στο 10ο ΣΚΕΙΟΠΝΙ Κεντρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. ( 1987 – 1991 )

Ως Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ο συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ επανειλημμένως, και σε όλη την διάρκεια της συνδικαλιστικής του πορείας, διετέλεσε μέλος Οργανωτικών Επιτροπών Πανελληνίων Οδοντιατρικών Συνεδρίων, προεδρεύοντας σε πολλές συνεδρίες αυτών. Τέλος, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Του απονεμήθηκαν ειδικές τιμητικές πλακέτες από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πιερίας, Ημαθίας και την Ε.Ο.Ο. ενώ το 2003 ο Ο.Σ.Π  τον τίμησε με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου.

`Ο Τάκης Τερζίδης υπήρξε ενεργός και στο πολιτικό στερέωμα της πόλης αλλά και της χώρας στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, με αποκορύφωμα την πρόταση που του έγινε από την ιστορική «Ρηγίλης» να συμμετέχει ως υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με την κομματική  παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Μία τιμητική πρόταση την οποία απέρριψε, ξημερώματα και μετά από ολονύκτιο προβληματισμό, σκεπτόμενος την πρώτη αγάπη του, την Οδοντιατρική αλλά και τις δύο γυναίκες της ζωής του, την σύζυγο και την θυγατέρα του.

Παρόλα αυτά αξίζει να θυμηθούμε πως διετέλεσε την εποχή εκείνη:

 • Μέλος του Δ.Σ της Τοπικής της Ν.Δ. του Κέντρου Κατερίνης.
 • Μέλος του Δ.Σ της Νομαρχιακής Νέας Δημοκρατίας Πιερίας.
 • Μέλος της ΔΑΚΟΑ στην Αθήνα.
 • Μέλος της ΝΟΜΕΚΕ Πιερίας.
 • Υπεύθυνος Εκλογικού Κέντρου Πόλεως Κατερίνης και βασικός ομιλητής σε θέματα υγείας στον Ν. Πιερίας κατά την προεκλογική περίοδο του 1989.
 • Πρόεδρος Εφορευτικής Επιτροπής Επιλογής Υποψηφίων Βουλευτών.
 • Οικονομικός Επιθεωρητής στους Νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς.

Από της συστάσεως της Ν.Δ. στα χρόνια της μεταπολίτευσης,  με Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπήρξε ενεργός στα πολιτικά τεκταινόμενα της Πιερίας και ισχυρός οικονομικός υποστηρικτής του τοπικού τμήματος Ν.Δ. Πιερίας.

Σε όλο το διάβα της ζωής του, την ψυχή και το ενεργητικό «είναι» του τα μοίρασε μεγαλόκαρδα στους ανθρώπους  που αγαπούσε, στην Επιστήμη και σε μια ζωή εν Χρηστώ. Η Νέα Τραπεζούντα, το διαμάντι που λάτρευε από μικρός, υπήρξε ο αγαπημένος τόπος του. Μία αγάπη που του μετέδωσε ο πνευματώδης και συνάμα πολύπαθος πατέρας του, πρόσφυγας από τον Πόντο. Τον Πόντο τον κουβαλούσε μέσα του και τον τίμησε με την άξια και φιλάνθρωπη πορεία της ζωής του.

Το ισχυρό του πνεύμα και ο ακριβοδίκαιος δοτικός χαρακτήρας του μας σμίλευσε επαρκώς για να αντέξουμε την δοκιμασία στο «ίστατο αντίο», με υπερηφάνεια. Με πόση δύναμη ψυχής πρέπει να σου αποδείξουμε πως κατάφερες, τελικά, να μας «ανδρώσεις» για τούτον τον αποχωρισμό.

Στο σπίτι μας, στο «σπίτι» που επένδυσες όλον  τον ιδρώτα σου, θα ηχούν  πάντα τα σοφά λόγια σου, τα γέλια σου και χιλιάδες ονόματα ανθρώπων. Άνθρωποι που εσύ αγάπησες και μέσα από εσένα αγαπήσαμε κι εμείς. Άνθρωποι που συμπαραστάθηκες, θαύμασες και παραδέχτηκες την βαθιά αξία τους.

Σήμερα ο πόνος μας  απαλύνεται γνωρίζοντας πως θα βρεθείς κοντά στον λατρεμένο πατέρα σου και στους αδερφικούς σου φίλους, αειμνήστους  Δημήτριο Δαμουλή, Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. και Αθανάσιο Καραβέργο, εκπαιδευτικό και συγγραφέα της Πιερίας.

Καλή αντάμωση πατέρα.

 

Μαρία Δ. Τερζίδου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια