Μια κλασική γαλλική συνταγή είναι το φιλέτο πιπεράτο (steak au poivre). Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο πιάτο με κρεμώδη σος πιπεριού. Βρήκαμε την αυθεντική συνταγή, λίγο πειραγμένη, αλλά πεντανόστιμη!
Πώς να φέρετε τη γαλλική κουζίνα στο πιάτο σας;
Υλικά
- 2 λεπτές μοσχαρίσιες μπριζόλες (πάχους 1,5 ίντσας)
- 1 κουτ. σούπας κόκκοι πράσινου πιπεριού
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδου, 2 ψιλοκομμένες, 2 λιωμένες στο μούλτι
- 3 κλωνάρια θυμάρι
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο, ανάλατο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι εσαλότ, ψιλοκομμένο
- ⅓ φλιτζανιού κονιάκ ή μπράντι
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Περνάμε τις μπριζόλες με χαρτί κουζίνας, ώστε να τους αφαιρέσουμε όλα τα υγρά τους και στη συνέχεια τις αλατοπιπερώνουμε, φροντίζοντας να βάλουμε γενναία ποσότητα πιπεριού. Τις αφήνουμε για 15-30 λεπτά.
Τρίβουμε στον μύλο τους κόκκους πιπεριού και τους ρίχνουμε σε ένα μπολ
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια- υψηλή φωτιά (γύρω στο 7) . Ρίχνουμε μέσα τις μπριζόλες και τις ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Αν οι μπριζόλες σας είναι λίγο πιο παχιές, τότε καλό είναι να τις γυρίσετε και στο πλάι και να τις ψήσετε για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά (γύρω στο 5) και προσθέτουμε το θυμάρι, το λιωμένο σκόρδο καθώς και ένα κουτ. σούπας βούτυρο στο τηγάνι μας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς τις μπριζόλες μας, για τουλάχιστον 2 λεπτά ακόμα. Παίρνουμε το θερμόμετρο κουζίνας, το τοποθετούμε στο πιο χοντρό σημείο της μπριζόλας μας και αν η θερμοκρασία του είναι 120°C, τότε είναι έτοιμο για να το βγάλουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε μια επιφάνεια κοπής και τις αφήνουμε εκεί να “ξεκουραστούν” για περίπου 5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο, τους φρεσκοτριμμένους κόκκους πιπεριού και 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα άλλο σκεύος. Ανακατεύουμε μέχρις ότου να μαλακώσουν το σκόρδο και το κρεμμύδι, αλλά όχι να ροδίσουν, για περίπου 5 λεπτά δηλαδή.
Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε κονιάκ στο τηγάνι. Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κονιάκ. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για ακόμα ένα λεπτό περίπου, ενώ αλατίζουμε και με λίγο χοντρό αλάτι.
Κόβουμε τις μπριζόλες κόντρα στο κόκαλό τους, τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα και στη συνέχεια περιχύνουμε πάνω τους μια γενναία ποσότητα από τη σος και λίγο θαλασσινό πιπέρι.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!