HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Καίνε» τους φορολογούμενους οι e -αποδείξεις – Ο φόρος που θα πληρώσουν όσοι δεν “πιάσουν” το 30%


Μόλις 17 ημέρες περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι για να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό σε e-αποδείξεις για να αποφύγουν επιπλέον φόρο.

Κανονικά σε ισχύ είναι και πάλι από φέτος το σύστημα της συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων και απειλεί να «κάψει» όσους δεν τα καταφέρουν μέχρι το τέλος της χρονιάς να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή είτε συναλλαγές μέσω e-banking ή με POS.

Όσοι δεν τα καταφέρουν θα πρέπει μα πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που θα λείπουν. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πραγματοποιήσει φέτος ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί το 2022 να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 220 ευρώ.

Ποιες συναλλαγές μετρούν στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος

Οι συναλλαγές που εάν γίνουν ηλεκτρονικά «μετρούν» στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος περιλαμβάνονται:– Τρόφιμα, ποτά, καπνός– Ρούχα, παπούτσια– Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές– Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, φωτιστικά, χαλιά, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές– Βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης– Λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων– Ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.– Δίδακτρα, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.– Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.– Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, οίκοι ευγηρίας.

Ποιες δαπάνες εξαιρούνται

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι δαπάνες που είτε γίνουν ηλεκτρονικά είτε όχι δεν πιάνουν στην «κάλυψη» του 30% και είναι:

– Πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου

– Δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Για τα εισοδήματα του 2020, λόγω της πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε αλλαγές στο μέτρο της συλλογής των ηλεκτρονικών αποδείξεων, προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι επλήγησαν αλλά και να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση σε όσους δεν είχαν πετύχει το στόχο της συλλογής του 30% του εισοδήματος τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αν και η πανδημία είναι .. ακόμη εδώ, αλλά η οικονομία όμως έχει ανοίξει και λειτουργεί αρκετούς μήνες, το μέτρο εφαρμόζεται για το τρέχον έτος κανονικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Επίσης, ο φορολογούμενος του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Αλλαγές στο σύστημα με έμφαση τους φοροφυγάδες

Σε αλλαγές εκ βάθρων προχωράει το οικονομικό επιτελείο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με διάφορους επαγγελματικούς κλάδους από το 2022.

Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην Βουλή θα προβλέπει έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους ζητούν e-αποδείξεις στις συναλλαγές τους με επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

α. Το 30% των ποσών που θα καταβάλλει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος. Το μέτρο αυτό ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο του 2022 και θα ισχύει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025.

Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους περιλαμβάνονται:

υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, καθαρισμού και συντήρησης και παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

β. Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Για παράδειγμα, αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα μετράει ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια