HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


12% η μέση πληρότητα στο σύνολο της χειμερινής περιόδου Απαιτείται άμεση στήριξη των επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους


Παρά την επικοινωνιακά βελτιωμένη εικόνα, οι συνάδελφοι των ορεινών καταλυμάτων, απόλαυσαν μόλις 10 μέρες ομαλής χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες (σε κανονικές συνθήκες) δηλαδή τέσσερις μήνες. Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα, και σίγουρα δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς. Δυστυχώς σήμερα, το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους αφού το θέμα θα φύγει από το άμεσο επικοινωνιακό προσκήνιο.

Ειδικότερα, στην περιοχή μας οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περίοδου του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35 %. Θυμίζουμε ότι τα ξενοδοχεία μας έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας ουσιαστικά σε κατάσταση υπολειτουργίας. Η εξέλιξη της πανδημίας όμως, και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας.

Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται – σε αντίστροφη αναλογία με τον εύλογο προβληματισμό μας που αυξάνεται μέσα στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Την ίδια ώρα, και τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις ενώ και τα εποχικά θερινών διακοπών απλά ευελπιστούν σε βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών.

Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου.

Θα θέλαμε ακόμα να διασαφηνίσουμε πως τα ξενοδοχεία , είναι ζωντανοί οργανισμοί με δεκάδες καθημερινές ανάγκες, δεν κατεβάζουν τον γενικό διακόπτη κάθε Δευτέρα, και οι λίγοι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου δεν αρκούν για την κάλυψη των στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών. Στην πραγματικότητα είναι (στην πλειοψηφία) μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις ζημίες των δύο τελευταίων ετών. Το κόστος εργασίας, το υπέρογκο ενεργειακό, σε συνδυασμό με το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) που επιβαρύνει τον πελάτη, έχει ως αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο. 

Πως θα επιβιώσουν με δουλειά μόλις 10 ημερών?

Ακόμα θα θέλαμε να τονίσουμε πως τα ξενοδοχεία δεν είναι και δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όπως ΦΠΑ, φόρο διαμονής, αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, προσωπικό κλπ, ανοίγουν Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα, και επιπλέον έχουν μηδαμινά υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ η αδειοδότησή τους είναι δυσανάλογα ελάχιστη.

Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Η κλάδος μας χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευόμενη στήριξη για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Για αυτό και απαιτούμε:

• Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»

• Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)

• Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας

• Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022

• Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022

• Πρόγραμμα ενίσχυσης ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων μας.

• Ευπρεπισμό και έγκαιρο προγραμματισμό με την τοποθέτηση προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατό ομαλότερη λειτουργία των Βόρειων Οδικών σταθμών εισόδου της Χώρας μας.

• Η απασχόληση των ιδιοκτητών μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να συνυπολογίζεται στον υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια