Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Bitcoin: Πολύ σκληρό για να πεθάνει ή απλά μια φούσκα – Η ώρα της κρίσης έφτασε


Οι δύο παράλληλοι κόσμοι – των επικριτών και των οπαδών του κρυπτονομίσματος- έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τη στιγμή της αλήθειας, καθώς θα βρεθούν μπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία τους μέχρι τώρα

Για όσους πιστεύουν πραγματικά στην αξία των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin είναι το «άχαστο» asset, το πιο σταθερό αντίβαρο στον αχαλίνωτο πληθωρισμό που δημιουργούν οι απερίσκεπτες κεντρικές τράπεζες και το εκδοτικό τους προνόμιο.

Για τους σκεπτικιστές από την άλλη, ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων στο σύνολό του είναι απλά μία οφθαλμαπάτη.  Η τεράστια άνοδος της κεφαλαιοποίησή του που ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν απλά το αποτέλεσμα των κινήσεων των κερδοσκόπων που επιδιώκουν το εύκολο χρήμα, στην πραγματικότητα μία τεράστια φούσκα.

Οι δύο αυτοί παράλληλοι κόσμοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με τη στιγμή της αλήθειας καθώς θα βρεθούν μπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία τους μέχρι τώρα.

Το Bitcoin, εμφανίστηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρακάμπτοντας τράπεζες και τις κυβερνητικές υπηρεσίες που βυθίζονταν στη μεγάλη καταστροφή της Wall Street. Το ψηφιακό νόμισμα κέρδιζε σταθερά θαυμαστές, ενέπνευσε ένα πλήθος επίδοξων επενδυτών και αντεπεξήλθε σε πολλές κρίσεις. Αλλά ήταν η κρίση που έφερε η πανδημία, εκείνη που απογείωσε το Bitcoin.

Η πορεία του Bitcoin τα τελευταία χρόνια

H αγορά crypto γνώρισε μέρες απόλυτης δόξας μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν η Federal Reserve και το αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να αμβλύνουν το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας. Ένα σημαντικό μέρος από αυτά τα χρήματα κατευθύνθηκαν στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, εκτοξεύοντας τις τιμές τους.

Το Bitcoin κατέγραψε άνοδο 305% το 2020 και επιπλέον 60% το επόμενο έτος, σημειώνοντας το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων στις αρχές Νοεμβρίου. Έκτοτε τότε, όμως, βρίσκεται σε μια αδυσώπητη διολίσθηση, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Τώρα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ξεκινήσουν μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο – μόνο ένα από τα πολλά μέτρα περιορισμού της ρευστότητας – μένει να φανεί αν το οικοσύστημα των crypto θα μπορέσει να αντέξει την πίεση.

Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις δεν είναι και τόσο καλές: το Bitcoin έχει ήδη υποχωρήσει περίπου 40% από το προηγούμενο ρεκόρ του, ενώ το δεύτερο σε κατάταξη Ether, αλλά και τα άλλα «altcoins» έχουν επίσης σημειώσει απότομη πτώση.

Ο ρόλος «κλειδί» της FED

«Αν αυξηθούν τα επιτόκια τρεις φορές το 2022, εάν οι αξιωματούχοι της τράπεζας μείνουν πιστοί στο πρόγραμμα και η εποχή των χαμηλών επιτοκίων τελειώσει, θα δούμε πραγματικά πόσο πολύ πίστευαν οι άνθρωποι στο Bitcoin-crypto», είπε ο Στεφάν Ουελέτ, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της πλατφόρμας crypto FRNT Financial.

Ο Μάικλ O’Ρουρκ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην JonesTrading, συμφωνεί. «Οι φαινομενικά αέναες αγορές περιουσιακών στοιχείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα», είπε. Εάν η κεντρική τράπεζα ακολουθήσει την πορεία που ορίστηκε στην τελευταία της συνεδρίαση, η οποία έδειξε ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι διατεθειμένοι να κινηθούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και να αυξήσουν τα επιτόκια, τότε «αυτό θα υπονόμευε αμέσως τη θέση των «ταύρων» για το Bitcoin και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα», είπε ο Ο΄Ρουρκ.

Στο μεγαλύτερο μέρος της 13χρονης πορείας του, το Bitcoin απολάμβανε ένα περιβάλλον χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων. Αν και δεν υπάρχει ευθεία εντολή από τη Fed για αγορά Bitcoin στα χρηματιστήρια, διαπιστώνεται μια σύνδεση, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Τόιλ, πρόεδρο της ProChain Capital, ενός hedge fund κρυπτονομισμάτων. Πρώτον, η αγορά οποιουδήποτε είδους περιουσιακού στοιχείου από την Fed μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και να αυξήσει τις τιμές άλλων επενδυσεων. «Όλη η αγοραστική δύναμη, όλη η επενδυτική δύναμη που υπάρχει πρέπει κάπου να πάει», είπε.

Δεύτερον, με τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, οι επενδυτές αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ευκαιρίες υψηλότερης απόδοσης στην αγορά και πολλοί στράφηκαν στα κρυπτονομίσματα δεδομένης της ικανότητάς τους να αποφέρουν μεγάλα κέρδη. Σκεφτείτε έναν επενδυτή άχρηστων ομολόγων που ήταν συνηθισμένος σε υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις ακόμη και σε κακές μέρες, είπε ο Τόιλ. «Θα αναγκαστεί να βάλει χρήματα σε κάτι «πιο επικίνδυνο», αλλά, το πιο σημαντικό, σε κάτι που θα του αποφέρει τα κέρδη που έχει συνηθίσει να παίρνει».

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν οι οικονομικές συνθήκες γίνονται πιο αυστηρές; «Η αρχική αντίδραση των επενδυτών είναι προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της αρχικής τους τοποθέτησης  «όλα θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση», είπε ο Τόιλ. «Γι’ αυτό έχετε αυτή την άμεση αντίδραση στην αγορά γιατί όλοι αναμένουν ότι οι κερδοσκόποι θα εγκαταλείψουν τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου».

Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια ήταν τον Δεκέμβριο του 2018, επρόκειτο για την τελευταία της κίνηση σε μία μακρά σειρά αυξήσεων. Τότε, το Bitcoin διαπραγματευόταν περίπου στα 3.700 δολάρια και έννοιες όπως «αποκεντρωμένη χρηματοδότηση» και «μη ανταλλάξιμα νομίσματα» πόρρω απείχαν από το να μπουν στο καθημερινό λεξιλόγιο των επενδυτών. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων , ιδιαίτερα προς το τέλος, όταν το Bitcoin έχασε περισσότερο από 40% τους τελευταίους δύο μήνες – μια περίοδος που συνέπεσε επίσης με την πτώση των Χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ.

Αυτή η δυναμική εμφανίζεται ξανά τώρα, με το Bitcoin να πέφτει παράλληλα με τις μετοχές υψηλής αξίας εν όψει ενός αναμενόμενου νέου γύρου συσταλτικής νομισματικής πολιτικής της Fed, λέει ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων στο Bleakley Advisory Group και συντάκτης του The Boock Report.

«Προς το παρόν, αποδεικνύεται ότι είναι απλά ένα ευμετάβλητο asset», είxε. «Εκτιμώ ότι θα διαπραγματεύεται όπως τα άλλα asset υψηλού κινδύνου ως απάντηση στην αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed». Ο Μπούκβαρ συνέκρινε το ψηφιακό νόμισμα με το ETF της ARK Innovation -της εταιρείας της Cathie Wood-, το οποίο θεωρείται «το απόλυτο asset υψηλού κινδύνου» και το οποίο έχει επίσης αποδειχτεί εξαιρετικά «ευαίσθητο» στην αυστηρή πολιτική της Fed.

Το Bitcoin, ωστόσο, συνεχίζει να αλλάζει διαρκλως «συμπεριφορά». Αντιπροσωπεύει πολλά διαφορετικά πράγματα για πλήθος ανθρώπων για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα και βρίσκεται ακόμη σε μία διαδικασία εξέλιξης. Σε τελική ανάλυση, αρκετές φορές οι επικριτές του έχουν προαναγγείλει τον θάνατό του, έχει χαρακτηριστεί ως «ποντικοφάρμακο» και συχνά του αποδίδεται η κατηγορία ότι είναι φούσκα και κάθε φορά επιστρέφει δριμύτερο.

Και καθώς αυξάνεται η θεσμική του αναγνώριση, το μέλλον του Bitcoin μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρο, λέει ο Μαξ Γκόχμαν, επικεφαλής επενδύσεων στην AlphaTrAI.


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια