HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΔιασκέδαση μετά μουσικής ξανά από Δευτέρα – Γιατί αποφασίστηκε μερική άρση των μέτρων


Μερικές «ανάσες» με σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού αποφάσισε η κυβέρνηση, καθώς από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου επανέρχεται η μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση, απελευθερώνεται το ωράριο, με τους πελάτες ωστόσο να παραμένουν στα τραπέζια, καθώς απαγορεύονται οι όρθιοι. Οι λόγοι που οδήγησαν τους ειδικούς σε αυτή την εισήγηση είναι η μερική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι παρότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει υψηλός, αυτό οφείλεται στα «απόνερα» των λοιμώξεων προ των γιορτών.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρότι παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων. Καθοριστικός παράγοντας ήταν και αυτός της μετάλλαξης Όμικρον «όπου ο χρόνος νοσηλείας της και νοσηρότητάς της είναι μικρότερος από αυτόν που είχαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα».

Να μην δοθεί λάθος μήνυμα

Παρότι αποφασίστηκε η χαλάρωση των περιορισμών κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα στους πολίτες, καθώς είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και κυρίως η χρήση της μάσκας, η οποία παραμένει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, η έκκληση για τους εμβολιασμούς συνεχίζεται, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους ειδικούς οι άνθρωποι που χάνονται είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, ενώ όπως τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου: «αν υπολογίσει κανείς και τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, φτάνουμε σχεδόν στο 100%», συμπληρώνοντας:

«Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για νέα εποχή και για πλήρη αποκλιμάκωση, συνεχίζουμε να έχουμε το νου μας, ο ιός είναι εδώ ανάμεσά μας, αλλά πρέπει και να ξεκινήσουμε λιγάκι να ζούμε ξανά διαφορετικά»

Καμία αλλαγή για τα γήπεδα

Παρότι συζητήθηκε στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ετέθη και το θέμα της χαλάρωσης των κανόνων για τα γήπεδα και μάλιστα το ενδεχόμενο της αύξησης των θέσεων στο 50% της χωρητικότητας τους, υπήρξαν διαφωνίες και τελικά δεν υιοθετήθηκε το μέτρο αυτό, ωστόσο θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. Έτσι ο περιορισμός της πληρότητας του 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα παραμένει, μέχρι νεωτέρας. Υπενθυμίζεται ότι πριν την «έκρηξη» των κρουσμάτων, ίσχυε το μέτρο του 90% κι όχι πάνω από 12.000 στα γήπεδα μπάσκετ (8.000 στο ΣΕΦ) και των 40.000 στα ποδοσφαιρικά.

Παρατείνεται η ισχύς του πιστοποιητικού

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας πολλοί εμβολιασμοί αναβλήθηκαν και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού που έληγαν έως τις 31 Ιανουαρίου να παραταθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι πολίτες άνω των 60 ετών που έως τις 7 Φεβρουαρίου δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια