Νέο γύρο αντιδράσεων από τους ανεμβολίαστους στη Γαλλία πυροδότησε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δήλωσή του ότι θέλει να τους «τσαντίσει» και πως αυτή θα είναι η στρατηγική της χώρας απέναντι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Την οργή των ανεμβολίαστων στη Γαλλία προκάλεσε η νέα δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη στρατηγική της χώρας απέναντι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η στρατηγική εμβολιασμού της κυβέρνησής του είναι να «τσαντίζει» τους ανεμβολίαστους. «Δεν θέλω να εξοργίσω τον γαλλικό λαό», είπε ο πρόεδρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien» την Τρίτη. «Αλλά όσο για τους μη εμβολιασμένους, θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική».
Οι δηλώσεις του Μακρόν έγιναν την ώρα που το γαλλικό κοινοβούλιο συζητά τη νέα νομοθεσία που εάν εγκριθεί θα σημαίνει ότι μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι - και όχι πλέον όσοι έχουν αρνητικό τεστ Covid - θα πληρούν τις προϋποθέσεις για το δελτίο υγείας της χώρας από τον επόμενο μήνα.
Το πάσο που νομοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι απαιτείται στη Γαλλία για πρόσβαση σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπως καφετέριες, εστιατόρια, κινηματογράφους, μουσεία, συναυλιακούς χώρους κι αθλητικά κέντρα, καθώς και για επιβίβαση σε τρένα και αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων.
«Σε μια δημοκρατία, οι χειρότεροι εχθροί είναι το ψέμα και η βλακεία», είπε ο Μακρόν. «Ασκούμε πίεση στους μη εμβολιασμένους περιορίζοντας, όσο το δυνατόν περισσότερο, την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες στην κοινωνική ζωή».
Η Γαλλία έχει εμβολιάσει σχεδόν το 90% αυτών που έχουν δικαίωμα εμβολιασμού, όπως είπε ο Μακρόν και «είναι μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία που αντιστέκεται. Πώς θα μειώσουμε αυτή τη μειοψηφία; Το μειώνουμε – συγγνώμη για την έκφραση – τσαντίζοντάς τους ακόμα περισσότερο».
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά δεν θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του μέχρι να το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να φυλακίσει τους μη εμβολιασμένους, ούτε να τους εμβολιάσει αναγκαστικά».
Έτσι, είπε, «πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου, δεν θα μπορείτε πλέον να πηγαίνετε στο εστιατόριο. Δεν θα μπορείτε πια να πάτε για καφέ, δεν θα μπορείτε πια να πάτε στο θέατρο. Δεν θα μπορείτε πλέον να πάτε σινεμά».
Ο Μακρόν πρόσθεσε: «Όταν οι ελευθερίες μου απειλούν αυτές των άλλων, γίνομαι κάποιος ανεύθυνος. Κάποιος ανεύθυνος δεν είναι πολίτης».
Αντιδράσεις
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν κατηγόρησαν τον Γάλλο πρόεδρο – ο οποίος στα πρώτα στάδια της θητείας του αντιμετώπισε κατηγορίες για αλαζονεία – για υπερβολική γλώσσα.
«Καμία έκτακτη ανάγκη για την υγεία δεν δικαιολογεί τέτοια λόγια», δήλωσε ο Bruno Retailleau, επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. «Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι έχει μάθει να αγαπά τους Γάλλους, αλλά φαίνεται ότι του αρέσει ιδιαίτερα να τους περιφρονεί».
Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, είπε ότι ένας πρόεδρος «δεν πρέπει να λέει τέτοια πράγματα», προσθέτοντας ότι η γλώσσα «δεν αξίζει το αξίωμα» και ότι ο Μακρόν «μετατρέπει τους ανεμβολίαστους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Άλλοι επέκριναν επίσης τον προτεινόμενο νόμο. Ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος France Insoumise, χαρακτήρισε τη γλώσσα του Μακρόν ως «αποκρουστική», προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι το εμβόλιο είναι μια συλλογική τιμωρία κατά των ατομικών ελευθεριών».
Οι αναλυτές είπαν ότι ενώ η γλώσσα ήταν χοντροκομμένη και θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακραία, πιθανώς βίαιη αντίδραση από τους ανεμβολίαστους.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων είναι ολοένα και πιο απογοητευμένοι από την πανδημία και υποστηρίζουν το εμβόλιο ως αποτελεσματικό μέσο για τον τερματισμό της.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!