HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μεγάλη προσοχή! «Σαρώνουν» οι ηλεκτρονικές απάτες– Τα e-mail και sms που αδειάζουν λογαριασμούς


Σε μαζική αποστολή e-mails και sms με στόχο την αφαίρεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών προχωρούν τις γιορτινές ημέρες «digital» εγκληματίες, οι οποίοι έχουν εξελίξει σημαντικά τη δράση τους προσπαθώντας να γίνουν πειστικοί και να αποσπάσουν τους κωδικούς χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Ένας από τους πολίτες που έλαβε μόλις πριν από δύο ημέρες e-mail, με εμφανιζόμενο αποστολέα μεγάλη τράπεζα με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, παραχώρησε στο Newsbomb.gr τις σχετικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την εξέλιξη της δράσης των «ψηφιακών απατεώνων».

Η μορφή του e-mail είναι τέτοια που ο χρήστης μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί και να πιστέψει ότι πράγματι η τράπεζα του αποστέλλει μήνυμα. Αναλυτικότερα, στο e-mail αναφέρεται ότι η τράπεζα αυστηροποιεί τα μέτρα ασφαλείας των διαδικτυακών συναλλαγών και για το λόγο αυτό οι πελάτες πρέπει να κάνουν σχετική εγγραφή, κάνοντας κλικ σε συγκεκριμένο ενεργό λινκ που παρατίθεται.

Η «εγγραφή» απαιτεί, όπως γράφουν, «απαραίτητα βήματα επαλήθευσης», ενώ προσθέτουν ότι αυτό επιτάσσει η νέα πολιτική ασφαλείας της Ε.Ε. για τις ψηφιακές τραπεζικές συναλλαγές και πρέπει όλοι να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα.

Μάλιστα, «απειλούν» ότι όποιος δεν κάνει τη σχετική εγγραφή για την αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στις διαδικτυακές συναλλαγές, δε θα μπορεί εφεξής να προχωρήσει σε καμία διαδικτυακή συναλλαγή.

Πως, όμως, καλούν τους πολίτες να κάνουν εγγραφή; Κάνοντας κλικ σε ενεργό λινκ, το οποίο οδηγεί σε σελίδα όπου ο χρήστης παραχωρεί τα στοιχεία της κάρτας του και τους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας. Με τον τρόπο αυτό οι απατεώνες αποσπούν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στις οδηγίες αναφέρουν ότι ο κωδικός πρόσβασης μίας χρήσης (ΟΡΤ) που λαμβάνει ο χρήστης στο κινητό του τηλέφωνο είναι το «τελευταίο βήμα» (δηλαδή θα σταλεί αφού πρώτα ο χρήστης έχει παραχωρήσει τα στοιχεία της κάρτας του και τους κωδικούς του). Αυτό το γράφουν προφανώς μόνο και μόνο για να γίνουν ακόμα πιο πειστικοί, καθώς οι χάκερ θα έχουν αποσπάσει τα στοιχεία και τους κωδικούς και πλέον δεν θα έχει κανένα νόημα το ΟΡΤ, το οποίο δεν θα σταλεί ποτέ στους χρήστες που έπεσαν θύματα.

Το e-mail που εστάλη μαζικά κατά τις γιορτινές ημέρες αναφέρει αυτολεξεί:

«Η… (σ.σ. αναφέρεται το όνομα γνωστής τράπεζας) έχει βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση από εσάς.

Σταθερή επιδίωξή μας είναι να απολαμβάνετε μία ασφαλή εμπειρία σε κάθε σας συναλλαγή.

Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύστημα ασφαλείας μας έχει ενημερωθεί για τη βελτίωση της ασφάλειας των διαδικτυακών συναλλαγών. Όλοι οι πελάτες μας πρέπει να εγγραφούν για τα νέα μας μέτρα ασφαλείας. Πλέον θα απαιτείται ισχυρή εξακρίβωση της ταυτότητάς σας πριν τις συναλλαγές σας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσετε από τα απαραίτητα βήματα επαλήθευσης και ως τελευταίο βήμα εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης μίας χρήσης (ΟΡΤ) που θα λάβετε στο κινητό σας κάνοντας κλικ στο παρακάτω κουμπί: (σ.σ. ακολουθεί ενεργό λινκ).

Εάν δεν ολοκληρώσετε τα βήματα επαλήθευσης, οι ακόλουθες επιλογές θα αποκλειστούν: Ηλεκτρονική τραπεζική μεταφορά, πληρωμή και συναλλαγές με χρεωστική κάρτα μέσω της εφαρμογής για κινητά.

Θα συνεχίζουμε να είμαστε κοντά σας και να σας ενημερώνουμε για κάθε υπηρεσία που μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά σας, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε στα καταστήματά μας, για την προστασία όλων μας.

Σημείωση: Λαμβάνεται το παρόν μήνυμα από την… τράπεζα καθώς έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας για την αποστολή ενημερώσεων για νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Σκοπός μας είναι η ενημέρωση σε σχέση με τις δυνατότητες ψηφιακής τραπεζικής».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια