HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ξαφνικά τα νέα μέτρα με lockdown για ανεμβολίαστους στο τραπέζι


Να βρουν λογική εξήγηση γιατί η Ελλάδα έχει τόσους πολλούς θανάτους μέσα στη μετάλλαξη Ομικρον αναζητούν οι επιστήμονες και πλέον υπάρχουν φωνές ακόμη και για νέα μέτρα για ανεμβολίαστους, ειδικά άνω των 60 ετών.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι το «μαύρο πρόβατο» εν μέσω της μετάλλαξης Ομικρον, καθώς οι νεκροί αυξάνονται δραματικά, παρόλο που όλο και περισσότεροι «σφυρίζουν» τη λήξη της Πανδημίας. Ο Μπορλά της Pfizer μπορεί να λέει ότι παίρνουμε τις ζωές μας πίσω την άνοιξη, όμως το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι ότι οι νεκροί κινούνται σε υψηλά επίπεδα (μόνο χθες 101).

Μπορεί σήμερα και αύριο οι Ειδικοί να αποφασίζουν για την άρση των μέτρων στην εστίαση, ειδικά για τη μουσική, (το ωράριο φαίνεται να μένει), ωστόσο ξαφνικά ακούγονται φωνές ότι δεν αποκλείονται ακόμη και νέα μέτρα για ανεμβλίαστους άνω των 60 ετών.

«Λογικούς» χαρακτηρίζει πιθανούς νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ο καθηγητής Αλ. Βατόπουλος. Στο ενδεχόμενο να ληφθούν και στη χώρα μας μέτρα που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών άνω των 60 που αρνούνται να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μέτρα όπως αυτά που εφαρμόζει η Αυστρία, όπου οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «λογικούς» αυτού του είδους τους περιορισμούς. «Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.

Γιατί έχουμε πάνω από 100 νεκρούς

Για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό που χθες ξεπέρασαν τους 100, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία, γιατί φοβούνται.

«Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου, όταν ακόμη η Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση, που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Ερωτηθείς για τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή. Δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της χαλάρωσης των μέτρων, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας.

Για το ενδεχόμενο lockdown, σχολίασε «ποτέ μη λες ποτέ», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο «εξαιρετικά απίθανο».

«Φρένο» στην αισιοδοξία των τελευταίων ημέρων που υπάρχει λόγω της μείωσης των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, έβαλε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανακης χαρακτήρισε πλασματικό τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

«Η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Και πρόσθεσε ότι παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα . «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε. Ειδικά δε για τη σημερινή μέρα, προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000-35.000.

Μάλιστα πρότεινε τη διάθεση self test σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να ανιχνεύονται οι πολίτες που έχουν μολυνθεί με τον ιό. «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τεστ. Την εβδομάδα των γιορτών που δίνονταν δωρεάν σελφ τεστ, το 80% το έκανε και γι’ αυτό ανιχνεύσαμε τόσα κρούσματα και κόψαμε μαχαίρι τις συρροές».

Πάντως, ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα έρθει η «επιπέδωση» της πανδημίας και στο τέλος του μήνα θα αρχίσει και η κάμψη των σκληρών δεικτών, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, καθώς στην πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, όπως και το 95% των παιδιατρικών εισαγωγών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια