HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Βαρυχειμωνιά» για τα κρυπτονομίσματα λόγω Ουκρανίας - Η πτώση του Bitcoin και οι προβλέψεις


Γιατί οι ειδικοί περιμένουν «βαρυχειμωνιά» στα κρυπτονομίσματα - Ποιοι λένε ότι οι τιμές τους δεν θα ανέβουν για τα επόμενα χρόνια

Η σημερινή κατάρρευση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων θεωρείται από πολλούς «λογική εξέλιξη»– εάν λάβουμε υπόψη μας την παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ανεξάρτητα από το αν η πορεία της τιμής των cryptos καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι αυτά είναι το ψηφιακό αντίστοιχο του χρυσού, στην πραγματικότητα αυτή η… «παγωμάρα» στις τιμές ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό- όπως ακριβώς είναι οι κύκλοι στις χρηματαγορές.

“Crypto-winter”, δηλαδή «κρυπτο-χειμώνα» αποκαλούν την περίοδο που διανύουμε αυτή την εποχή οι αναλυτές για τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για περιόδους bear market, κατά τις οποίες το bitcoin- ο οδηγός των cryptos- και κατά συνέπεια όλα τα υπόλοιπα νομίσματα είτε «παγώνουν» τις τιμές τους, είτε βιώνουν μεγάλες υποχωρήσεις. Είναι όμως αυτό ανησυχητικό;

Ο συνιδρυτής του Ethereum blockchain, Vitalik Buterin, λέει ότι το οικοσύστημα των ψηφιακών assets ουσιαστικά ωφελείται από έναν ακόμα κρυπτο-χειμώνα που χαρακτηρίζεται από τις χαμηλές… θερμοκρασίες στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. «Οι άνθρωποι που έχουν βαθιά γνώση των crypto και ειδικά αυτοί που δημιουργούν, στην πλειοψηφία τους καλωσορίζουν μια bear market», εξηγεί ο Buterin.

«Και την καλωσορίζουν επειδή υπάρχουν μακρές περίοδοι στις οποίες οι τιμές κινούνται υψηλά με τεράστιους όγκους –κάτι που προφανώς κάνει πολλούς ανθρώπους χαρούμενους- όμως επίσης τείνει να τραβά την προσοχή πολλών που κάνουν σπέκουλα σε πολύ βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Ο τελευταίος «κρυπτο-χειμώνας» που πέρασε το οικοσύστημα ήταν το 2018 και, έκτοτε, ο κλάδος καταγράφει φρενήρη άνοδο. «Οι χειμώνες», λέει ο Buterin, «είναι η εποχή κατά την οποία πολλά applications (σ.σ. τα οποία έχουν να κάνουν με τα κρυπτονομίσματα) καταρρέουν και έτσι αποτελούν ιδανική ευκαιρία να δει κανείς ποια projects είναι πραγματικά βιώσιμα μακροπρόθεσμα, είτε αφορά το μοντέλο λειτουργίας τους, είτε τις ομάδες και τους ανθρώπους τους».

Στη λογική του κρυπτο-χειμώνα φαίνεται πως συμφωνούν και οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί στο σκεπτικό ότι η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων ως μέσων πληρωμής σε διάφορες δραστηριότητες, μπορεί να μεταφραστεί σε άνοδο των τιμών τους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής της Goldman Sachs, Zach Pandl και Isabella Rosenberg σημειώνουν σε ανάλυσή τους ότι το πρόσφατο selloff στα κρυπτονομίσματα υπογραμμίζουν ότι «η mainstream υιοθέτηση (σ.σ. των κρυπτονομισμάτων) μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Ενώ μπορεί να ανυψώσει τις αποτιμήσεις, μπορεί να μεγαλώσει τους συσχετισμούς με τη μεταβλητότητα άλλων οικονομικών αγορών, μειώνοντας τα οφέλη της διαφοροποίησης από τη διακράτηση αυτού του asset»…

Πάντως η Goldman Sachs έχει δώσει πρόβλεψη τιμής τα 100.000 δολάρια για το bitcoin το 2022, ενώ η JPMorgan η οποία στα τέλη του 2021 έδινε τιμή στόχο τα 148.000 δολάρια για το βασικό κρυπτονόμισμα, περιέκοψε την πρόβλεψή της δραματικά, στα 38.000 δολάρια για φέτος, καταδεικνύοντας ότι και αυτή η τράπεζα περιμένει «χειμώνα» στα cryptos.

Ο συνιδρυτής ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου, του Huobi, Du Jun, λέει ότι βάσει της στατιστικής, το bitcoin θα ξαναμπεί σε bull market στα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025, όταν θα ξαναγίνει halving (έχει γίνει τρεις φορές στην ιστορία του bitcoin και το τελευταίο ήταν το Μάιο του 2020).


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια