Για να μην πετάξετε ούτε μία μπαγιάτικη φέτα
Υλικά
- 10- 12 φέτες από πασχαλινό τσουρέκι
Για το σιρόπι:
- 2/3 φλ. τσαγιού νερό
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ. σ. θυμαρίσιο μέλι
- 1 κ. γλ. χυμό λεμονιού
- Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 4 φλ. τσαγιού πλήρες γάλα ζεστό
- 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 7 κ. σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 5 κ. σ. κορν φλάουρ
- 3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κ. γλ. μαστίχα σε σκόνη
- Για γαρνίρισμα:
- 750 ml σαντιγί
- 1/2 φλ. τσαγιού καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- Αλεσμένη κανέλα
Εκτέλεση
- Για το σιρόπι: Ρίξτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε να βράσουν. Από τη στιγμή που θα διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι, σιγοβράστε το σιρόπι για 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει. Το σιρόπι πρέπει να είναι δροσερό όταν το περιχύσετε στη βάση από το τσουρέκι.
- Για τη βάση από τσουρέκι: Τοποθετήστε τις φέτες τσουρέκι σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί πυρέξ, τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήσετε κενά. Περιχύστε σιγά σιγά το δροσερό σιρόπι πάνω από τη βάση, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί.
- Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: Τοποθετήστε 1 φλιτζάνι από το χλιαρό γάλα σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε καλά να διαλυθεί στο γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ σπάστε τα 3 αυγά και προσθέστε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και τη σκόνη μαστίχας. Ανακατέψτε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίξτε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε καλά.
- Ζεστάνετε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να μην καεί το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας και ανακατεύετε τακτικά. Αμέσως και πριν αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα, ρίξτε απαλά το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήστε σιγά σιγά την κρέμα να πάρει μια βράση χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να βράζει η κρέμα, ρίξτε μέσα το βούτυρο και ανακατέψτε να λιώσει. Κλείστε τη φωτιά και αφήστε την κρέμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Ρίξτε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ομοιόμορφα πάνω από τη βάση τσουρέκι, καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Απλώστε τη σαντιγί πάνω από την κρύα κρέμα ομοιόμορφα και πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και κανέλα.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!