Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πώς θα αντιδράσει το Twitter για να αποφύγει την εξαγορά από τον Έλον Μασκ


Πολλοί επενδυτές, αναλυτές και τραπεζίτες, αναμένουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της Twitter Inc θα απορρίψει ως ανεπαρκή την προσφορά του Έλον Μασκ, για εξαγορά της πλατφόρμας έναντι 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως, πώς θα προχωρούσε στη συνέχεια ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης;

Οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν την περασμένη Πέμπτη, μετά την αποκάλυψη της προσφοράς του Μασκ, καθώς η αγορά την έκρινε πολύ χαμηλή και πολύ «λεπτή» ως προς τις λεπτομέρειες χρηματοδότησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αξιολογεί τώρα την προσφορά και, πολλοί επενδυτές και αναλυτές, υποστηρίζουν ότι η απόρριψη θα είναι η πιθανότερη απόφαση του Twitter, αποκλείοντας οποιεσδήποτε αλλαγές στην προσφορά από τον Μασκ.

Το Reuters παρουσίασε ορισμένες επιλογές που είναι διαθέσιμες στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, σε περίπτωση που αποφασίσει να δώσει «άκυρο» στην προσφορά του Μασκ:

Να κερδίσει περισσότερο χρόνο

Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί λοιπόν να αποφασίσει να μην συμμετάσχει σε συνομιλίες για την πώληση και αντ' αυτού να δώσει περισσότερο χρόνο στον νέο του Διευθύνοντα Σύμβουλο, Parag Agrawal, για να επιτύχει τους επιχειρησιακούς στόχους της εταιρείας.

Το διοικητικό συμβούλιο υιοθέτησε το λεγόμενο «δηλητηριώδες χάπι», που εμποδίζει τον Μασκ να κατέχει περισσότερο από το 15% της εταιρείας χωρίς τη συγκατάθεσή της και έτσι, θα μπορεί επίσης να προστατεύσει την εταιρεία από αντίστοιχες εχθρικές προσφορές εξαγοράς.

Ο Agrawal δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι εμμένει στους φιλόδοξους στόχους εσόδων και αύξησης των χρηστών που ανακοίνωσε η εταιρεία πέρυσι, παρά τον σκεπτικισμό των επενδυτών που έχει επιβαρύνει τις μετοχές του Twitter. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την επίτευξη 315 εκατομμυρίων μέσων ημερήσιων ενεργών χρηστών «με δυνατότητα δημιουργίας εσόδων» - εγγεγραμμένους χρήστες που βλέπουν διαφημίσεις στην πλατφόρμα - και τη δημιουργία τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιων εσόδων μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Μασκ έχει δώσει αντικρουόμενα μηνύματα για το τι θα έκανε αν αποτύχει η προσφορά του. Όπως είπε την περασμένη εβδομάδα, θα επανεξετάσει τη θέση του ως μετόχου του Twitter εάν η προσφορά του απορριφθεί. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο Μασκ στη συνέχεια θα πουλούσε το μερίδιο του πάνω από 9% στο Twitter και θα έφευγε.

Ωστόσο, ο Μασκ έγραψε επίσης στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν λόγο για την προτεινόμενη συμφωνία του, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Αυτό ερμηνεύτηκε από ορισμένους επενδυτές ως υπόδειξη ότι θα ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει με νέα προσφορά.

Να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τον Μασκ

Το Twitter θα μπορούσε να προσφερθεί «να ανοίξει τα βιβλία του» στον επιχειρηματία, ελπίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη προσφορά. Αυτό θα έλεγχε την περιγραφή του Μασκ για την προσφορά του σε μετρητά 54,20 δολάρια ως την «καλύτερη και τελική προσφορά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, του οποίου η καθαρή περιουσία αναφέρθηκε από το Forbes στα 265 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έχει διευκρινίσει πόσο από τη δική του περιουσία θα ήταν διατεθειμένος να συνεισφέρει σε μια συμφωνία για την απόκτηση του Twitter.

Είναι πιθανό ο Μασκ να καταλήξει να συνεργάζεται με εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, κρατικά επενδυτικά ταμεία ή άλλους επενδυτές με «μεγάλη τσέπη», για να μειώσει τη δική του επιταγή μετοχών σε οποιαδήποτε συναλλαγή.

Ο ίδιος είπε την περασμένη Πέμπτη, ότι ήθελε όσο το δυνατόν περισσότεροι υφιστάμενοι μέτοχοι του Twitter να προχωρήσουν σε μια συμφωνία.

Να ζητήσει προσφορές από άλλα μέλη

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να διερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την επικοινωνία με εταιρείες, εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών και άλλους πιθανούς «μνηστήρες», για να «μετρήσουν» το ενδιαφέρον τους για μια συμφωνία.

Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι θα μπορούσε να πετύχει ενδεχομένως μια καλύτερη συμφωνία ή να ασκήσει πίεση στον Μασκ να αυξήσει την προσφορά του.

Το μειονέκτημα είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει τις ελπίδες πολλών επενδυτών ότι το Twitter θα πουλήσει τον εαυτό του, πιέζοντάς το να διαπραγματευτεί μια συμφωνία από θέση αδυναμίας, δεδομένου ότι οι μετοχές του διαπραγματεύονται λίγο περισσότερο από το μισό της αξίας τους πριν από έναν χρόνο.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια