HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία ΠΟΥ για περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (22/05), αναμένει περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η ασθένεια δεν απαντάται συνήθως.
Μέχρι το Σάββατο (21/05), 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων είχαν αναφερθεί από 12 κράτη-μέλη που δεν είναι ενδημικά για τον ιό, δήλωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι θα παράσχει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters. «Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε στενή φυσική επαφή με κρούσματα που παρουσιάζουν συμπτώματα», επεσήμανε, ακόμα, ο διεθνής οργανισμός.

Η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων δεν φαίνεται να μοιάζει με εκείνη του κορονοϊού

«Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει τώρα είναι ότι έχει εισέλθει στον πληθυσμό ως σεξουαλική μορφή, ως γεννητική μορφή, και εξαπλώνεται όπως είναι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, γεγονός που έχει ενισχύσει τη μετάδοσή του σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Ντέιβιντ Χέιμαν, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι μια διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης για να εξετάσει τι πρέπει να μελετηθεί σχετικά με την επιδημία και να κοινοποιηθεί στο κοινό, συμπεριλαμβανομένου του αν υπάρχει ασυμπτωματική εξάπλωση, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τις διάφορες οδούς μετάδοσης. Βέβαια, η εν λόγω επιτροπή δεν είναι η ομάδα που θα πρότεινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, δηλαδή την υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία ισχύει για την πανδημία της νόσου COVID-19.

Κατόπιν, ο Ντέιβιντ Χέιμαν είπε ότι η στενή επαφή είναι η βασική οδός μετάδοσης, καθώς οι βλάβες που είναι χαρακτηριστικές της νόσου είναι πολύ μεταδοτικές. Για παράδειγμα, οι γονείς που φροντίζουν άρρωστα παιδιά, κινδυνεύουν, όπως και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, γι' αυτό και ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν τις ομάδες που περιθάλπουν ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, χρησιμοποιώντας εμβόλια για την ευλογιά, έναν συγγενή ιό.

Πολλά από τα σημερινά κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε κλινικές σεξουαλικής υγείας. Η πρώιμη γονιδιωματική αλληλουχία κάποιων κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει υποδείξει ομοιότητα με το στέλεχος που εξαπλώθηκε με περιορισμένο τρόπο, το 2018, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Ισραήλ και στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χέιμαν είναι «βιολογικά εύλογο» ο ιός να έχει κυκλοφορήσει εκτός των χωρών όπου ενδημεί, αλλά να μην έχει οδηγήσει σε μεγάλες επιδημίες ως αποτέλεσμα των lockdown για τη νόσο COVID-19, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ακόμα, ο ειδικός τόνισε ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων δεν μοιάζει με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της νόσου COVID-19, επειδή δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί ή όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως εξάνθημα με εξογκώματα και πυρετό, θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους, σημείωσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι μπορείτε να προστατευτείτε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, που είναι ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια