Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Επιδότηση ρεύματος: Τα ποσά που θα λάβουν οι καταναλωτές για τον Μάιο


Στην εξειδίκευση των μέτρων για τους λογαριασμούς στο ρεύμα προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής (6/5) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και η γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Όπως ανακοινώθηκε, η επιδότηση για το ρεύμα τον Μάιο θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ για το φυσικό αέριο στα 20 ευρώ.

«Η Ευρώπη αργεί και τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή εθνικού σχεδίου στήριξης με σταθερό προσανατολισμό στους πιο αδύναμους και με μέτρα ανακούφισης για τη μεσαία τάξη», είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την παρουσίαση των μέτρων.

Παίρνοντας τον λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας, είπε πως η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση έχτισε μεθοδικά γραμμές στήριξης με πρώτη γραμμή τα 43 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Η δεύτερη είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών που τονώνουν το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η τρίτη γραμμή ήταν η επιδότηση λογαριασμών με 3,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Η τέταρτη γραμμή ήταν τα επιδόματα και το επίδομα καυσίμων και η πέμπτη γραμμή ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Επιστροφή ποσού έως 600 ευρώ – Τι γίνεται με την επιδότηση στο diesel κίνησης

Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

 1. Διευρύνονται οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο διευρύνονται. Για πρώτη φορά επιδοτούνται και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, που δεν είχαν καλυφθεί μέχρι σήμερα. Το κόστος υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ.
 2. Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση θα δοθεί απευθείας στους λογαριασμούς ΙΒΑΝ των καταναλωτών και θα υπάρχει εισοδηματικό όριο έως 45.000 ευρώ, με τον υπουργό να τονίζει πως καλύπτει το 95% των νοικοκυριών. Δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ,. ευρώ.
 3. Θα συνεχιστεί η επιδότηση στην πηγή για το diesel κίνησης και για τον Μάιο και τον Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος υπολογίζεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ.
 4. Ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων από τον Ιούλιο και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων για τους παραγωγούς ενέργειας. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν τα κοινωνικά τιμολόγια, όλες οι επιχειρήσεις, όλες οι πρώτες κατοικίες. Το κόστος είναι στα 2 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι παρεμβάσεις θα απορροφήσουν το 80% της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται συνολικά στα 3,2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Η επιδότηση ρεύματος για τον Μάιο

Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τον Μάιο θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ (μέση ενίσχυση) και θα αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, χωρίς εισοδηματικά όρια.

Ειδικότερα:

 • Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, απορροφάται το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ το μήνα.
 • Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση κυμαίνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 • Το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 μεγαβατώρες το μήνα είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
 • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.
 • Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση θα είναι 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης.
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κόστος έχει ήδη υπολογιστεί, ενώ τα μέτρα θα αποτυπωθούν και στη μείωση του πληθωρισμού.

Όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο αναμένει μισή μονάδα κάτω τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση. «Κύριος στόχος μας είναι να επέλθει η ηρεμία στην οικονομία. Απαιτείται σύνεση και ωριμότητα» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Παραδείγματα λογαριασμών με τις επιδοτήσεις

 • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 KW θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43 ευρώ
 • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 300 KW το μήνα θα πλήρωνε 129,2 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63, 6 ευρώ
 • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 600 KW το μήνα θα πλήρωνε 193,8 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια