HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΠροβληματισμός στην κυβέρνηση για το ξέφρενο ράλι ανόδου στις τιμές της βενζίνης: «Μέτρα εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος», λέει ο Σταϊκούρας


Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τη ραγδαία άνοδο στις τιμές της βενζίνης. Και σε αυτό το πλαίσιο, τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν πλέον ανοιχτά για νέες παρεμβάσεις στην αγορά των καυσίμων, προκειμένου να πάρουν ανάσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, τόσο στην βενζίνη, όσο και το diesel κίνησης. 

Τις σκέψεις αυτές επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος βέβαια διευκρίνισε πως μέτρα θα ληφθούν εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος.

Μέτρα εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος


«Τώρα φτιάχνουμε την πλατφόρμα για να επιδοτήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό, μέχρι να δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα. Όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία τρία χρόνια, πρώτα σχεδιάζουμε, βρίσκουμε τους πόρους, και στη συνέχεια ανακοινώνουμε τα μέτρα. Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο του fuel pass - το επίδομα βενζίνης δηλαδή- και για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες μετά τον Ιούνιο (η ισχύουσα επιδότηση είναι για το τρίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος) ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης (έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο) θα ισχύσει και για Μάιο και για Ιούνιο.

Ερχεται νέα ηχηρή παρέμβαση

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το imerisia.gr, στην κυβέρνηση έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρξει νέα παρέμβαση ακόμη πιο ηχηρή στο μέτωπο των καυσίμων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι άλλο από το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η παρέμβαση, αφού απαιτούνται σημαντικά ποσά για να δοθεί αποτελεσματική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την μέση τιμή της βενζίνης να έχει ξεπεράσει πανελλαδικά το δυσθεώρητο επίπεδο των 2,2 ευρώ το λίτρο, η επιδότηση του fuel pass που φτάνει κατά μέγιστο έως τα 55 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στα νησιά και μάλιστα για ένα τρίμηνο δεν είναι εύκολο να κριθεί επαρκής.
 
Σενάριο για μείωση του ΕΦΚ

Στο τραπέζι έχει πέσει και η μείωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αλλά η λήψη μίας τέτοιας απόφασης προϋποθέτει αφενός την ύπαρξη του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου και αφετέρου την έγκριση από την Κομισιόν σε μία περίοδο κομβικής σημασίας, αφού η χώρα είναι έτοιμη για την έξοδο από την αυστηρή εποπτεία.

Ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εκτός από το ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αγνοήσει το πρόβλημα.

Την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της επέκτασης του Fuel Pass για την βενζίνη και τα άλλα καύσιμα. Σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί το fuel pass, ενώ σε ό,τι αφορά στην έρευνα που διεξάγεται για τις τιμές των καυσίμων είπε ότι αναμένει τα στοιχεία από τα διυλιστήρια για να τα επεξεργαστεί η υπηρεσία, και επιπλέον έχουν ξεκινήσει έκτακτοι έλεγχοι σε 30 πρατήρια με τις υψηλότερες τιμές αλλά και στις εταιρείες μεταφοράς.

Τι δείχνουν τα στοιχεία των αιτήσεων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάζει η «Η», οι αιτήσεις για το επίδομα ανέρχονται σε 2.500.608 σε σύνολο 3 εκατ. δικαιούχων.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων υπέβαλαν αίτηση επέλεξε τον τραπεζικό λογαριασμό για την πίστωση των χρημάτων του επιδόματος, με ένα μικρό μόνο αριθμό να προτιμά την άυλη ψηφιακή κάρτα παρόλο που το fuel pass προσθέτει έξτρα 5 ευρώ στο τελικό ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η»:

  • 2.094.909 οδηγοί - δηλαδή το 83,7% - δήλωσαν το ΙΒΑΝ τους για να λάβουν το επίδομα απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ
  • 405.699 - δηλαδή μόλις το 16,2% - κατέβασαν την εφαρμογή στο κινητό τους και έλαβαν το ψηφιακό πορτοφόλι του fuel pass.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια