HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Σκρέκας για ενεργειακή κρίση: “Έχουμε σχέδιο” για ενδεχόμενο ενεργειακό μπλακ άουτ – Τι προβλέπει


Για την ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ απάντησε και στο εάν η Ελλάδα έχει σχέδιο για πιθανό ενεργειακό μπλακ άουτ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο Open, η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί μία τέτοια έκτακτη κατάσταση ακόμα και αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Είπε πως η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της, για την επάρκεια εφοδιασμού δεδομένων των αυξημένων αναγκών λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι οι προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες με την κίνηση να αναμένεται υψηλή, ίσως και στα επίπεδα ρεκόρ του καλοκαιριού του 2019 και γι’ αυτό το λόγο η χώρα πρέπει με κάθε τρόπο θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια όλο αυτό το διάστημα.

Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Απαντώντας στο ερώτημα, για το αν το σχέδιο αυτό περιέχει μείωση της κατανάλωσης, συστάσεις ή λιγότερα χιλιόμετρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ο υπουργός σημείωσε ότι για το φυσικό αέριο έχουν σχεδιαστεί τέσσερις παρεμβάσεις με την πρώτη να είναι η τοποθέτηση μέσα στον επόμενο μήνα νέας πλωτής δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην εγκατάσταση αεριοποίησης της Ρεβυθούσας, ώστε να διπλασιαστεί η χωρητικότητα και να μπορούμε να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να αντικαταστήσουμε την πιθανή διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η δεύτερη παρέμβαση, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί είναι η ετοιμασία 4 μονάδων φυσικού αερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε να χρησιμοποιείται Diesel γιατί είναι μονάδες υγρού καυσίμου και έτσι με αυτό τον τρόπο να μειώσουμε σε μία τέτοια περίπτωση την κατανάλωση φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή και να την αντικαταστήσουμε με Diesel.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα υπάρχοντα αποθέματα ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει στις δεξαμένες των δύο μεγάλων διυλιστηρίων αποθέματα, που διαρκούν για έξι μήνες.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τέτοιες ποσότητες ώστε «να μην πούμε ποτέ στον κόσμο ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση κατανάλωσης γιατί τα νοικοκυριά όπου είναι οι τελευταίοι που πρέπει να επηρεάζονται από μία κρίση».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, ένας πιθανός περιορισμός πρώτα αναφέρεται στην ηλεκτροπαραγωγή, στη συνέχεια στη βιομηχανία και σε μία πολύ ακραία περίπτωση, ανοίγει η συζήτηση για διακοπές σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους, αποκλείοντας ωστόσο κάτι τέτοιο με βάση τον παρόντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο λιγνίτης και η συμφωνία με την Ιταλία

Τέλος, ο υπουργός αναπτύσσοντας το σχέδιο ενεργειακής θωράκισης της χώρας, ανέφερε μια ακόμα παρέμβαση η οποία έχει να κάνει με τα λιγνιτικά.

Όπως είπε «υπάρχει αρκετός λιγνίτης στις μονάδες για να παρέχουν ενέργεια και βεβαίως υπάρχει και η συζήτηση με την Ιταλία για να αποθηκεύσουμε και στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου ώστε εφόσον υπάρχει μία έκτακτη ανάγκη με αντίστροφη ροή μέσα από τον αγωγό να λάβουμε τα ανάλογα αποθέματα στη χώρα μας και έτσι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο διάστημα».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια