HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


EE: Οχι στη μείωση φόρων στα καύσιμα


Η Κομισιόν ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών πως είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι στα καύσιμα διότι αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη…

Περίπου 500.000 δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης καυσίμων, γνωστό και ως fuel pass, δεν έχουν υποβάλλει αιτήσεις με αποτέλεσμα σχεδόν 25 εκατ. ευρώ να έχουν μείνει αδιάθετα στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι αιτήσεις έχουν φτάσει περίπου τα 2,5 εκατ. σε σύνολο 3 εκατ. δικαιούχων, ενώ εκδόθηκαν περί τις 400.000 ψηφιακές κάρτες καυσίμων.

Οι δικαιούχοι να υπενθυμίσουμε ότι έχουν δικαίωμα υποβολής της αίτησης για το fuel pass έως τα τέλη Ιουνίου όποτε και λήγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επίσης έχουν διαπιστωθεί πολλά προβλήματα σχετικά με το Fuel Pass και τη χρήση των smartphones, καθότι χιλιάδες πολίτες δεν έχουν τα κατάλληλα κινητά τηλέφωνα που να υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC…

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει την επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα και μετά τον Ιούλιο ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα βρίσκεται η οικονομία αλλά και τα κρατικά έσοδα.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα επεκταθεί το fuel pass και τον Ιούνιο απάντησε πως «είμαστε από πάνω μήνα, μήνα και βλέπουμε την εξέλιξη. Πιστεύω πως τελικά ναι καθώς η κατάσταση στα καύσιμα είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Από την άλλη μεριά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στο Mega τόνισε ότι: «Είναι πολύ νωρίς για να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Δε θα απαντήσω σε κανένα πρόσθετο μέτρο εκτός αυτών που ήδη έχουμε ανακοινώσει καθώς ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί αυτά τα μέτρα.  Τώρα είμαστε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα όπως είχαμε δεσμευθεί έτσι ώστε να επιδοτήσουμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι δημιουργείται και πάλι ένας δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα.»

Στη φημολογία ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει την επιδότηση καυσίμων το Ιούλιο και τον Αύγουστο στους πολίτες ο Υπουργός απάντησε ότι: «Σε φημολογίες δεν μπορώ να απαντήσω. Ωστόσο έχει αποδειχτεί τα τελευταία τρία χρόνια ότι πρώτα σχεδιάζουμε, πρώτα βρίσκουμε τους πόρους και στη συνέχεια συλλογικά, συνεκτικά ως κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο ανακοινώνουμε τα μέτρα. Άρα θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος έτσι όπως εξελίσσεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού και ανάλογα θα πράξουμε .»

Σχετικά με μια πιθανή μείωση των φόρων στα καύσιμα ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι: «Η επιστολή που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρώπη, ξεκαθαρίζεται ότι στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι διότι αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη. Ειδικά όσο κρατάει η κρίση. Το βέλτιστο είναι να παίρνεις τα περισσότερα φορολογικά έσοδα που απορρέουν από τον αυξημένο ΦΠΑ για να βοηθήσουμε στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.»

Τι είπε ο Οικονόμου για την νέα επιδότηση στα καύσιμα

Για το εάν θα  δοθεί επιδότηση στα καύσιμα και το επόμενο ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ότι δυνατότητα υπάρχει και ότι πόροι είναι να διατεθούν σε αυτή την κατεύθυνση, θα διατεθούν για να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Οτιδήποτε δημοσιονομικός χώρος υπάρχει που μπορεί να βοηθήσει  και να στηρίξει και σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί. Αυτή η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών,  όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Το αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα  με μέτρα ουσιαστικά , αποτελεσματικά, στοχευμένα  στο πλευρό της κοινωνίας.  Συνεχίζεται η πίεση στα καύσιμα, συνεχίζεται η πίεση στα καταναλωτικά αγαθά. Η κυβέρνηση είναι εδώ διατεθειμένη να αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει, κάθε καινούργια δυνατότητα χωρίς να τινάξουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να πάθουμε  είναι να ξανά μπούμε στο στόχαστρο εκείνο που υποβαθμίζουν οι οικονομίες, των αγορών που δημιουργούν προβλήματα, σε ένα περιβάλλον που ο δανεισμός δυσκολεύει  και γίνεται δυσκολότερος  γιατί τότε τις περιπέτειες θα τις περάσουν οι πιο αδύναμοι.»

Πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα

Οι πολίτες για να εξασφαλίσουν την επιδότηση στα καύσιμα θα πρέπει να εισέλθουν στο gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και στη συνέχεια επιλέγουν την υποενότητα «Μετακινήσεις» και την «Ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους καυσίμων (Fuel Pass)».

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet και η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου (επιπλέον 5 ευρώ), είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν και τρεις προϋποθέσεις:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο.
  • Το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο πρέπει να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην υπάρχουν οφειλές για τέλη κυκλοφορίας.
  • Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια