HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πλειστηριασμοί ακινήτων: Ξεκινά το πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας


Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη θωράκιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς από τον τρέχοντα μήνα ανεβάζουν στροφές οι πλειστηριασμοί χωρίς δίχτυ ασφαλείας για τους ευάλωτους.

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς τον πλειστηριασμό, αναμένει το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» στο τέλος Ιουνίου και για έως 15 μήνες, μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το μεταβατικό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον Φεβρουάριο.

Πόσοι είναι οι ωφελούμενοι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων είναι μεταξύ 3.000-5.000 οφειλετών που πληρούν σωρευτικά τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια (άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α’ 74).) και εφόσον έχει εκδοθεί μετά από αίτησή τους βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για τη συνεισφορά του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει καταβάλλεται από τον οφειλέτη δόση προς τον πιστωτή (τράπεζα, servicer, σύνδικο) που καθορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης διά δώδεκα.

Στη δόση αυτή περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου, η οποία διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα τη σύνθεση. Η επιδότηση της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.

Τι πρέπει να κάνουν οι ευάλωτοι

Εν τω μεταξύ, όπως τονίζουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, όσοι οφειλέτες είναι ευάλωτοι και θέλουν να αποτρέψουν πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στον πιστωτή στον οποίο βρίσκεται το δάνειό τους, προσκομίζοντας την βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Τη βεβαίωση αυτή ο οφειλέτης – φυσικό πρόσωπο ή ο εξουσιοδοτημένος σύμβουλός του, μπορεί την λάβει μέσω του gov.gr με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Για να λάβει τη βεβαίωση, το φυσικό πρόσωπο – οφειλέτης αρκεί να έχει είτε κηρυχθεί σε πτώχευση είτε να έχει κατασχεθεί η κύρια κατοικία του είτε να έχει καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης των οφειλών του.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες. Το βασικό όφελος για τους ευάλωτους οφειλέτες είναι η αποφυγή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021), σύμφωνα με τα οποία:

α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Επιπλέον, εφαρμόζεται το περιουσιακό όριο αναφορικά με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ. το οποίο ισχύει για το «Επίδομα Στέγασης».

Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου, η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια