HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προσπαθεί να θάψει την αλήθεια για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (δημοσίευση στο The Great Vape Debate)


Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προσπαθεί να θάψει την αλήθεια για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

 

Αλλά μια μελέτη στο ιατρικό της περιοδικό, το Circulation, υποδεικνύει ότι το άτμισμα είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αυτοαποκαλείται «μια αδυσώπητη δύναμη ενάντια στο άτμισμα». Λέει ότι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από παιδιά και νέους αποτελεί «σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία». Ισχυρίζεται, λανθασμένα, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν συνδεθεί με χιλιάδες περιπτώσεις σοβαρών πνευμονοπαθειών, ορισμένες από τις οποίες καταλήγουν σε θάνατο. Θέλει να απαγορεύσει τις αρωματικές γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται.

Η εταιρεία καρδιολογίας και οι σύμμαχοί της που αντιτάσσονται στο άτμισμα, έχουν κάνει τόσο σκληρή εκστρατεία κατά του ατμίσματος που οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν τώρα, λανθασμένα, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εξίσου ή ακόμα πιο επιβλαβή από τα καύσιμα τσιγάρα.

Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη είναι τραγική. Αποθαρρύνει τους καπνιστές από το να μεταβούν στο άτμισμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία καρδιολογίας έδειξε για άλλη μια φορά πόσο σθεναρά σκοπεύει να προσκολληθεί στη σταθερή αντίθεσή της στο άτμισμα - και πώς η μεροληψία της επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η επιστήμη.

Σε μια δημοσίευση από ομοτίμους στο Circulation, το οποίο δημοσιεύεται από την ίδια την εταιρεία, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στο USC, στο John Hopkins και στο Πανεπιστήμιο του Louisville βρήκαν στοιχεία ότι τα άτομα που ατμίζουν με υγρά αναπλήρωσης https://www.replacesmoke.com/eshop/ygra-anaplirosis δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με τα άτομα που δεν χρησιμοποιούν καθόλου προϊόντα νικοτίνης.

Γράφουν ότι:

Δεν βρήκαμε σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από την αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σύγκριση με τη μη χρήση καύσιμων τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων, αν και οι αναλύσεις περιορίστηκαν από έναν μικρό αριθμό συμβάντων CVD (καρδιαγγειακή νόσο) σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Γράφουν επίσης:


Σε σύγκριση με το κάπνισμα, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συσχετίστηκε με 30% έως 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μια πολύ άβολη αλήθεια

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Πολλοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, έχουν διαπιστώσει ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα εύφλεκτα τσιγάρα καπνού». Πάντως είναι μεγάλη υπόθεση.

Ο Michael Siegel, γιατρός, ειδικός στον καπνό και μέλος της ιατρικής σχολής Tufts, γράφει: «Γνωρίζαμε ήδη ότι το άτμισμα ήταν πολύ πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια εκτίμηση που αποτυπώνει με ποσοστά τη διαφορά ως προς τον κίνδυνο ασθένειας».

Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τους καπνιστές που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να σταματήσουν τη νικοτίνη και θα πρέπει να ενθαρρύνονται να στραφούν εξ ολοκλήρου στο άτμισμα.

Για την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τα θετικά ευρήματα για τα άτομα που χρησιμοποιούσαν μόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούσαν μια πολύ ενοχλητική αλήθεια.

Τι έκαναν λοιπόν; Προσπάθησαν να τη θάψουν.

Ακολουθεί ο τίτλος του δελτίου τύπου που ανακοινώνει τη μελέτη:

Δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος για την υγεία των ενηλίκων που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ηλεκτρονικά και παραδοσιακά τσιγάρα.

Α καλά! που λένε. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μαζί ηλεκτρονικά τσιγάρα και παραδοσιακά τσιγάρα και ονομάζονται διπλοί χρήστες, δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν οφέλη για την υγεία, εκτός εάν σταματήσουν το κάπνισμα ή το μειώσουν δραστικά. Τα τσιγάρα είναι θανατηφόρα. Ο συνδυασμός του οτιδήποτε - σαλάτες kale, Pilates, διαλογισμός, άτμισμα, - με τα τσιγάρα, δεν κάνει το κάπνισμα πιο υγιεινό.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι κακό να πούμε στους διπλούς χρήστες (και στους γιατρούς τους) ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν τον εαυτό τους μέχρι να σταματήσουν το κάπνισμα. Επιπλέον, το δελτίο τύπου ανέφερε ότι «οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν μόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν λιγότερα αυτοαναφερόμενα καρδιαγγειακά συμβάντα σε σύγκριση με αυτούς που κάπνιζαν μόνο παραδοσιακά τσιγάρα», ενώ σημείωσε ότι αυτό το εύρημα περιορίζεται από ένα μικρό μέγεθος δείγματος.

Αλλά η δήλωση συνεχίζει να προειδοποιεί για το άτμισμα. Η Dr. Rose Marie Robertson, αναπληρώτρια επικεφαλής επιστήμης και ιατρός της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, λέει: «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα https://www.replacesmoke.com/ περιέχουν εθιστική νικοτίνη και τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό τους σύστημα και τη γενική υγεία τους».

Αυτή η ρητορική κατά του ατμίσματος έχει ηθελημένες συνέπειες.

Δείτε τα ευρήματα αυτής της έρευνας του 2020 από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Οι άνθρωποι ρωτήθηκαν: «Σε σύγκριση με το κάπνισμα τσιγάρων, θα λέγατε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι…».

Το 61% των ερωτηθέντων είπε, λανθασμένα, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα https://www.replacesmoke.com/ είναι εξίσου επιβλαβή, πιο επιβλαβή ή πολύ πιο επιβλαβή από το κάπνισμα. Ένα μόνο 11% απάντησε σωστά ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές ή πολύ λιγότερο επιβλαβές. Αυτό είναι τρελό!

Ο Charles Gardner, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Δικτύου Οργανώσεων Καταναλωτών Νικοτίνης (INNCO), μιας ομάδας υπέρ του ατμίσματος, λέει ότι η καρδιολογική εταιρεία και άλλοι αντίπαλοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποβαθμίζουν τα οφέλη και μεγαλοποιούν τους κινδύνους του ατμίσματος.

“Εντελώς απεχθές”

«Αυτό είναι ένα σταθερό μοτίβο παραπληροφόρησης», λέει ο Gardner. «Έχω εργαστεί για τρεις δεκαετίες στον τομέα της παγκόσμιας υγείας με επίκεντρο τον ιό HIV, τη φυματίωση, την ελονοσία, τον δάγγειο πυρετό και τη διατροφή. Έχω διατελέσει σε ανώτερες θέσεις στο DHHS, στο Rockefeller Foundation και στον ΠΟΥ. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο.»

Σε ένα βίντεο στο Twitter, ο Clive Bates, ένας μακροχρόνιος ακτιβιστής κατά του καπνού, λέει: «Αν έχετε δημιουργήσει αυτήν την [παρεξήγηση], είστε οι χειρότεροι έμποροι αμφιβολίας όλων των εποχών». Σεβαστοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως η καρδιολογική εταιρεία «καταχρώνται το σύνολο της εμπιστοσύνης» που έχουν κερδίσει για να παραπλανήσουν τους ανθρώπους. «Αυτό είναι εντελώς απεχθές», λέει ο Bates.

Σίγουρα, άλλοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με το άτμισμα, λέει ο Christopher Robertson, καθηγητής νομικής στο BU που δημοσίευσε τα δεδομένα της έρευνας στο Twitter.

Μέσω email, ο Robertson λέει:


Θα έλεγα ότι είναι κάποιος συνδυασμός:

(Α) πουριτανισμού — απλώς μια γενική αντίδραση ενάντια στη χρήση εθιστικών ουσιών (αν και φυσικά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υποκριτές σχετικά με αυτό, καθώς πίνουν τον καφέ τους ή ρουφούν το κρασί τους),

(Β) μια γενική προκατάληψη ενάντια στα νέα πράγματα, δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνονται αόριστα καινούργια και υπάρχουν μόλις λίγα χρόνια, και

(Γ) αναλογική συσχέτιση με τον καύσιμο καπνό, που γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επικίνδυνος. Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα δεν συνειδητοποιούν καν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν ατμό και όχι καπνό, και ποια είναι η διαφορά. Οι άνθρωποι συλλογίζονται κατ' αναλογία, έτσι ώστε αν κάτι κράζει σαν πάπια, μάλλον είναι πάπια.

Οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας δεν έχουν βοηθήσει, είπε, αλλά η επικοινωνία του σωστού μηνύματος, δηλαδή εάν πρέπει κάποιος να χρησιμοποιήσει νικοτίνη, το άτμισμα είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος για να το κάνει - είναι κάτι δύσκολο.

Ωστόσο, θα ήλπιζε κανείς ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και οι σύμμαχοί της θα τα πήγαιναν καλύτερα. Η λεγόμενη επιδημία του ατμίσματος μεταξύ των νέων γίνεται ένα κουβάρι με το κάπνισμα των εφήβων.

[Δείτε την ανάρτησή, Όταν τα καλά νέα για το κάπνισμα είναι κακά νέα για ομάδες που εναντιώνονται στο άτμισμα.] Οι ενήλικες καπνιστές που θέλουν απεγνωσμένα να κόψουν το τσιγάρο χρειάζονται βοήθεια. Γιατί να τους αποθαρρύνετε από το να κάνουν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια απόφαση που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή τους;

Πηγή: https://medium.com/the-great-vape-debate/the-american-heart-association-tries-to-bury-the-truth-about-e-cigarettes-a0dbb08e2b20
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια