HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Θεσσαλονίκη: Ο θόρυβος από την ντουλάπα ήταν… νυχτερίδα – Πώς έγινε η διάσωση


Για μέρες ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη άκουγε έναν περίεργο ήχο στο υπνοδωμάτιο. Τελικά μέσα στην ντουλάπα, στο ψηλότερο φύλλο της, είχε εγκλωβιστεί μια νυχτερίδα, ανάμεσα σε κουβέρτες και παπλώματα. Τότε κάλεσε τους εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης «Αγριων Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης”»για να επέμβουν.

«Είναι πολύ συνηθισμένο να μας καλέσουν για διάσωση νυχτερίδας. Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες καταγράφονται περίπου 12 – 15 περιστατικά για διάσωση νυχτερίδας μέσα στη Θεσσαλονίκη. Στην τελευταία περίπτωση εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης όπου ο νεαρός ένοικος άκουγε για κάποιες μέρες περίεργους ήχους. Μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε, να απεγκλωβίσουμε το ζώο και να το αφήσουμε ελεύθερο πίσω στο περιβάλλον», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο εθελοντής της Ομάδας Διάσωσης Άγριων Ζώων, Στέλιος Γερονυμάκης.

Το πιο συνηθισμένο είδος της νυχτερίδας που εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη λέγεται «νυχτονόμος». Μπορεί να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη στην Ελλάδα, ωστόσο το σώμα της δεν ξεπερνάει τα τέσσερα εκατοστά. Ζει μέσα στον αστικό ιστό και τρέφεται αποκλειστικά με έντομα.

Πού κρύβονται

Σύμφωνα με τους εθελοντές της Ομάδας Διάσωσης ‘Αγριων Ζώων οι περισσότερες νυχτερίδες είναι κρυμμένες μέσα στα κουφώματα από τα παντζούρια, σε αεραγωγούς κουζίνας ή τουαλέτας, σε ντουλάπες και γενικά σκοτεινές εισόδους που υπάρχουν στα σπίτια αφού τα θηλαστικά αναγνωρίζουν κάτι παραπλήσιο με τις σπηλιές που είναι το φυσικό τους περιβάλλον.

Οι διασώστες, με προσεκτικές κινήσεις και δίχως να τραυματίσουν τη νυχτερίδα, την πιάνουν και την τοποθετούν μέσα σε ένα χάρτινο κουτί, όπως αυτό των παπουτσιών, για να ελευθερωθεί λίγα λεπτά αργότερα.

«Σκοπός μας είναι πρώτα να απομακρύνουμε το ζώο από τα σπίτι. Αρχικά, για την ασφάλεια του ζώου και στη συνέχεια για την ασφάλεια του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να τρομάξει και από τον φόβο του ή την άγνοια του να έχει προβλήματα με την υγεία του. Στη συνέχεια, κάνουμε έναν επιτόπιο έλεγχο, βλέπουμε εάν το ζώο είναι τραυματισμένο και εάν δεν είναι το αφήνουμε ελεύθερο», πρόσθεσε ο κ.Γερονυμάκης.

Πρωτιά στις διασώσεις τα φίδια, ακολουθούν οι νεοσσοί

Την πρωτιά, ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες στα τηλεφωνήματα για βοήθεια και διασώσεις άγριων ζώων έχουν τα ερπετά, καθώς υπολογίζεται πως οι εθελοντές καλούνται να επέμβουν σε περίπου 50 – 80 περιστατικά με φίδια εντός της Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά ακολουθούν τα νεαρά πουλάκια, οι νεοσσοί. Την περίοδο που αρχίζουν να εκκολάπτονται, αρκετοί από αυτούς πηδούν από τις φωλιές και πέφτουν στο έδαφος.

«Μας καλούν περισσότερο για ερπετά, για φίδια και μετά για νεοσσούς που κάνουν τα πρώτα πετάγματα και πέφτουν στο έδαφος. Αλλά, μόλις τα πτηνά πέσουν κάτω ο άνθρωπος καλή τη θέληση τα μαζεύει. Συνήθως, αυτό που λέμε εμείς ως πρώτο σκοπό είναι να επιστραφεί το ζώο και πάλι πίσω στη φωλιά και στους γονείς του», διευκρίνισε ο κ.Γερονυμάκης.


*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Στέλιος Γερονυμάκης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια