HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γιάννης Παραστατίδης: ¨ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΚΑΡΑΤΕ (αδέκαστος κριτής ή μέσον εξυπηρέτησης συμφερόντων)"


Την άποψή του για την Ελληνική Διαιτησία του Καράτε κατέθεσε σ΄ ένα μακροσκελές κείμενο στο προσωπικό του προφίλ ο γνωστός Κατερινιώτης πρωταθλητής και προπονητής του καράτε, κ. Γιάννης Παραστατίδης.

Δείτε τι έγραψε:

"Ανέκαθεν οι αποφάσεις της Ελληνικής Διαιτησία του Καράτε αποτελούσαν βασική αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ αθλητών και προπονητών και γονέων. Επι σειρά ετών επικρατεί η άποψη πως η διαιτητική κρίση αντί να αποτελεί δίκαιη και αδιαμφισβήτητη αξιολόγησης της προσπάθειας ενός αγωνιζομένου, αποτελούσε «εργαλείο» της εκάστοτε διοίκησης για διατήρηση της εξουσίας, ή το «μέσο» συγκομιδή μεταλλείων ενός σωματίου ή ενός προπονητή-διαιτητή, ή το «εισιτήριο» για την Εθνική ομάδα. Έτσι ήταν αναμενόμενο η ελληνική διαιτησία να κρίνεται ως «ανυπόληπτη», που με το παραμικρό λάθος, έστω και ανθρώπινο, να ρίχνεται στην «πυρά».

Η Ελληνική Διαιτησία, έχοντας στόχο την αναβάθμιση του έργου της, πρέπει να βγει από την εσωστρέφεια, τη μιζέρια και τις καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία, της αξιοπρέπεια και την ενότητα των Ελλήνων διαιτητών Καράτε χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις, συνειδητοποιώντας όλοι µας ότι και ο Αθηναίος και ο Θεσσαλονικιός και ο µικρός και ο µεγάλος και ο οποιοσδήποτε Έλληνας διαιτητής, έχει τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες υποχρεώσεις, τα ίδια δικαιώµατα και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα στους αγωνιστικούς χώρους και έξω από αυτούς. Καιρός και υποχρέωση όλων µας είναι να αντιμετωπίσουνε την διαιτησία, όχι µε αντιπαλότητα και ανταγωνισµό, αλλά στοχεύοντας στην συνεργασία και στην βαθύτερη ανθρώπινη επικοινωνία.

Κυρίως όμως οφείλουμε, χωρίς συμβιβασμούς και παραχωρήσεις, να τηρούμε επακριβώς τον ισχύοντα κανονισμό και να αποτρέπουμε την οποιαδήποτε ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ μεταξύ των καθηκόντων διαιτησίας και των ιδιωτικών συμφερόντων ενός διαιτητή, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν με αθέμιτο τρόπο, την άσκηση των επίσημων υποχρεώσεων και καθηκόντων του. Κανένας από τους διαιτητές δεν πρέπει να έχει συγγένεια με προπονητή και αγωνιζόμενο ή να εργάζεται ως προπονητής σε σύλλογο Καράτε. Παράλληλα πρέπει να πάψει ο Έλληνας διαιτητής να είναι ο «φτωχός συγγενής» του ελληνικού καράτε. Οφείλουμε να φροντίσουμε για την αναβάθμιση του Έλληνα διαιτητή στα οικονοµικά, ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα. Να αγωνιστούμε µε πάθος και µε όλες μας τις δυνάµεις για αξιοκρατία, διαφάνεια και ανανέωση στους κόλπους της διαιτησίας ώστε να πάψουν οι στείρες διαµάχες και διχαστικές πρακτικές του παρελθόντος και να µην υπάρχουν αποκλεισμοί, ευνοιοκρατία και περιθωριοποιήσεις.

Στο ερώτημα αν φταίει και η ηγεσία της διαιτησίας για την απαξίωσή του Έλληνα διαιτητή απαντώ χωρίς δισταγμό ΝΑΙ , αφού δεν γίνονται, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα οι αξιολογήσεις τους και αφού χωρίς προετοιμασία, έλλειψη εμπειρίας, σωστή υποδομή και φανερά ανέτοιμους τους «ρίχνει» κατευθείαν στα βαθιά, με αποτέλεσμα να μην οδηγούνται τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Πιστεύω στον Έλληνα διαιτητή, ο οποίος άλλωστε στο εξωτερικό αριστεύει και δεν είναι τυχαίο αυτό. Τι συμβαίνει όμως και στο εσωτερικό ο Έλληνας διαιτητής παρουσιάζεται σαν μία αναξιόπιστη φιγούρα ; Υπάρχουν ήδη τέσσερις, πέντε κορυφαίοι διεθνείς Έλληνες διαιτητές και ακολουθεί η νέα γενιά που πιστεύω ότι δεν της λείπει ούτε το ταλέντο, ούτε τα περιθώρια ανέλιξης. Αλλά για να ανελιχθούν θα πρέπει, η διοίκηση να δείξει ενδιαφέρον και η ηγεσία του σώματος διαιτητών να διακρίνεται για την εμπειρία, τις γνώσεις και την ανιδιοτέλεια τους. Μόνο έτσι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και η φράση «χειραγωγούμενη και ανεπαρκής διαιτησία» να εκλείψει οριστικά από την σκέψη, την λογική και το λεξιλόγιο όλων μας.
 
Το οφείλουμε σε όλους τους αθλητές και στο άθλημα που υπηρετούμε."

Η ανάρτησή του:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια