HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ο ΕΦΚΑ πατάει γκάζι το φθινόπωρο για την έκδοση επικουρικών


Μετά τον δραστικό περιορισμό του στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων, τον Σεπτέμβριο στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ τίθεται η επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων. Ο αριθμός των συσσωρευμένων αιτήσεων σήμερα αγγίζει τις 125.000, από τις οποίες οι 94.000 (σύμφωνα με στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2022 ) έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή η αναμονή έχει ξεπεράσει τους τρεις μήνες.

Οι δικαιούχοι μπορεί να περιμένουν στην… ουρά 4, 5, 6, ακόμη και 7 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις, συνήθως όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς Ελληνες εργαζομένους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του φορέα, στόχος είναι η αποκλιμάκωση του στοκ κατά 30% μέχρι το τέλος του έτους και συνολική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων το πρώτο 6μηνο του 2023.

Να σημειώσουμε ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της επικουρικής και του εφάπαξ είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Το κλειδί για την επίσπευση των διαδικασιών θα είναι αφενός η «απελευθέρωση» των υπαλλήλων που σήμερα ασχολούνται με την απονομή των κύριων συντάξεων και αφετέρου η ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας.

Σήμερα ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, περίπου 200, που εργάζονταν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων του πρώην ΙΚΑ , τον τελευταίο χρόνο είχαν συνταχθεί στο επίπονο έργο της έκδοσης των κύριων συντάξεων.

Με την αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους δίνοντας πλέον προτεραιότητα στις απονομές των επικουρικών.

Παράλληλα η fast track διαδικασία θα εφαρμοστεί και στις επικουρικές. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, οι επικουρικές θα πρέπει να εκδίδονται εντός τριών μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Υπενθυμίζουμε ότι με τη fast track διαδικασία αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία καθώς και οι δηλώσεις ή τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχάς ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.

Επίσης η εμπλοκή των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων θα επεκταθεί και στις επικουρικές.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση της αίτησης για επικουρική σύνταξη τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες συνέτεινε στη μείωση κατά 3 μήνες του χρόνου έκδοσης των νέων επικουρικών.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται σήμερα όχι μόνο στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά και στο Ταμείο Επικουρικής των Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), στο Ταμείο Νομικών, Μηχανικών ακόμα και στο Δημόσιο. Η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί 3-4 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Το ίδιο διάστημα 3-4 χρόνια μπορεί να καθυστερήσει η επικουρική και στο Ταμείο Νομικών.

«Εχω στα χέρια μου περίπτωση πρώην τραπεζοϋπαλλήλου», αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, «που υπέβαλε αίτηση για επικουρική σύνταξη το 2015 και την έλαβε πριν από λίγες ημέρες το 2022. Δηλαδή η δραματική καθυστέρηση έφτασε τα 7 χρόνια. Ο εν λόγω συνταξιούχος είχε διαδοχική ασφάλιση. Δηλαδή ένα κομμάτι της σύνταξής του έπρεπε να υπολογιστεί από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ένα κομμάτι από το ΕΤΑΤ, το πρώην ταμείο των τραπεζών στο οποίο ο υπολογισμός είναι πραγματικά πολύπλοκος. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στις υποθέσεις που εμπλέκεται το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αν ο υποψήφιος δικαιούχος της επικουρικής είναι πολύ άτυχος και ο φάκελός του πάει σε λάθος διεύθυνση, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια για να φτάσει στο σωστό τμήμα».

Το ύψος της σημερινής επικουρικής σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ΗΛΙΟΣ ανέρχεται σε 194,51 ευρώ και οι δικαιούχοι σε 1.234.863.

Ωστόσο ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης που ισχύει από 1/1/ 2015 επιφέρει μειώσεις σε όσους έχουν διανύσει ή θα διανύσουν μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου μετά το 2015.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος τρόπος υπολογισμού που προβλέπει πλήθος μεταβλητών, όπως το προσδόκιμο ζωής και τα έτη συσσώρευσης εισφορών, επιφέρει μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα για όσους έχουν διανύσει λίγα χρόνια ασφάλισης. Αντίθετα ευνοεί όσους μετρούν πολλά χρόνια ασφάλισης οι οποίοι μπορούν να προσδοκούν υψηλότερες επικουρικές.

Οι νέες συντάξεις

Ειδικότερα, ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε επικουρικές συντάξεις της τάξης των 160-190 ευρώ για τραπεζοϋπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους Ταμείων και γενικώς όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης στην επικούρηση σε όλα τα πρώην Ταμεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αντίθετα, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ θα πρέπει να περιμένουν μια επικουρική σύνταξη, η οποία μεσοσταθμικά αναμένεται να κυμαίνεται στα 125-150 ευρώ για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές κοντά στα 1.000 ευρώ.

Όμως όλα αυτά αποτελούν παρελθόν για τους νέους, καθώς από την 1/1/2022 έχει ανοίξει αυλαία το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 50.000 νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν εγγραφεί 80.000 νέοι ασφαλισμένοι.

Από 1/1/2023 θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ:

■ Ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο κλάδο στο ΤΕΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι τις 31.12.2023.

■ Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια