Οδηγίες στους αμπελοπαραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης
Ο πληθυσμός του εντόμου της ευδεμίδας, μετά την έναρξη της 3ης πτήσης στις 21-23 Ιουλίου εμφανίζει μία σημαντική αύξηση μετά τις 10 Αυγούστου, θέτοντας σε κίνδυνο το αμπέλι.
Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 14-18 Αυγούστου υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 18-22 Αυγούστου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών της ευδεμίδας.
Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης, στην περίπτωση που κρίνεται σκόπιμη, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:16-18 Αυγούστου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών
19-21 Αυγούστου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες
Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.
Η αντιμετώπιση της γενεάς αυτής είναι πολύ σημαντική.
Οι προνύμφες της 3ης γενεάς δεν προχωρούν πολύ στο μεσοκάρπιο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χυμό των ραγών, με αποτέλεσμα να μετακινούνται συχνά από ράγα σε ράγα, καταστρέφοντας τελικά μεγαλύτερο αριθμό ραγών και προκαλώντας μεγαλύτερη βλάβη από τις προηγούμενες γενεές (εικόνα 1).
Εκτός από την άμεση βλάβη λόγω καταστροφής των ραγών και ρύπανσής τους με τα αποχωρήματα και τους ιστούς της προνύμφης, συνήθως προκαλείται σήψη των βοτρύων από μύκητες ή άλλους μικροοργανισμούς (εικόνα 1) που εγκαθίστανται στις τραυματισμένες ράγες και στη συνέχεια απλώνονται και σε υγιείς ράγες (Botrytis cinerea, Botryosphaeria dothidea, καθώς και των παθογόνων που προκαλούν την όξινη σήψη).
Προσοχή να δοθεί στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή.
Η πίεση του ψεκαστήρα να είναι μέτρια (να μην σχηματίζεται νέφος). Ο ψεκασμός να κατευθύνεται μόνο στα σταφύλια και το ψεκαστικό υγρό να τα καλύπτει καλά.
Για επέμβαση κοντά στη συγκομιδή να προτιμηθούν σκευάσματα Bacillus thuringiensis. Σε ποικιλίες με πυκνό βότρυ να προτιμηθεί η σκόνη επίπασης.
Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν καταμετρηθούν τουλάχιστον 72 αυγά ή προνύμφες (εικόνα 2) στα οινοποιήσιμα σταφύλια ή τουλάχιστον 27 αυγά ή προνύμφες στα επιτραπέζια σταφύλια σύμφωνα με το σχέδιο δειγματοληψίας.
Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αμπελώνα. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε αμπελώνα.
Σχέδιο δειγματοληψίας (πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε)
Μπαίνουμε στο αμπελοτεμάχιο από μία γωνία, όποια θέλουμε παράλληλα προς το μήκος των γραμμών. Προχωρούμε ανάμεσα στις γραμμές (σχήμα 1). Επιλέγουμε τυχαία μία θέση δειγματοληψίας-παρατήρησης κάθε 3-4 γραμμές και 6-7 πρέμνα. Στη θέση αυτή επιλέγουμε τυχαία ένα μισό πρέμνο.
Στο σημείο αυτό εξετάζουμε τυχαία τρεις αντιπροσωπευτικούς βότρεις.
Συνολικά εξετάζονται 18 μισά πρέμνα και καταμετράται το σύνολο των αυγών ή προνυμφών.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!