HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Βγαίνει σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν»


Η Τουρκία βγάζει από το λιμάνι της Taşucu της Μερσίνης το ερευνητικό σκάφος «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» και το θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα.

Τον απόπλου του θηριώδους τουρκικού ερευνητικού ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της.

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποπλεύσει το 4ο γεωτρύπανό μας, το Abdülhamid Han, από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνης» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Το σκάφος θα επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε πράξει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Θα προηγηθεί και η ανάλογη φιέστα στις 13:30 το μεσημέρι, με στόχο να τονωθεί το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το αρχηγικό προφίλ του προέδρου, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2023.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμπντουλ Xαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της,  μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα τηρεί αναγκαστικά στάση αναμονής, καθώς δεν είναι γνωστό που ακριβώς θα πλεύσει το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν».

Ωστόσο, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως του Πολεμικού Ναυτικού, είναι σε υψηλό επίπεδο.

«Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου, θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα εάν το γεωτρύπανο δεν εκδιωχθεί από περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, εάν επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες εκεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το γεωτρύπανο.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ισραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Παράλληλα, η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια