HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κλιματική αλλαγή: Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να ψύξουν ξανά τους πόλους της Γης


Οι επιστήμονες έχουν σκεφτεί ένα παράξενο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την εκ νέου ψύξη του Βόρειου και του Νότιου Πόλου με σκοπό τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας 125 αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Inpedendent», τα εν λόγω αεροσκάφη θα μπορούσαν να ψεκάσουν μικροσκοπικά σωματίδια αερολύματος στην ατμόσφαιρα για να βοηθήσουν στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός και στην εκ νέου ψύξη των παγετώνων που λιώνουν. Πάντως, για να επιτευχθεί αυτό το σχέδιο, θα χρειάζονταν περίπου 175.000 πτήσεις ετησίως, απελευθερώνοντας τόνους εκατομμυρίων διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, ένας πρώην επικεφαλής επιστήμονας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε την εν λόγω πρόταση δήλωνοντας, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Sky News, ότι η θέρμανση των πόλων είναι αναπόφευκτη, επομένως η εκ νέου ψύξη των πάγων θα μπορούσε να καταστείλει την άνοδο της 

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ψύξης των πόλων

Επικεφαλής της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Environmental Research Communications», ήταν ο Γουέικ Σμιθ από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Γέιλ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το σχέδιο θα αντιμετωπίσει ένα οξύ σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι την αιτία.

Χαρακτηριστικά, ο Ουέικ Σμιθ υποστήριξε: «Είναι ασπιρίνη, όχι πενικιλίνη. Δεν είναι υποκατάστατο της απεξάρτησης από τον άνθρακα».

Κατά το εν λόγω σχέδιο, 125 στρατιωτικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού αέρος-αέρος θα μπορούσαν να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα ένα σύννεφο μικροσκοπικών σωματιδίων διοξειδίου του θείου σε ύψος 43.000 ποδιών (13 χιλιομέτρων) και στα δύο ημισφαίρια. Τα σωματίδια αυτά θα μπορούσαν να παρασυρθούν, στη συνέχεια, προς τους πόλους χάρη στους ανέμους.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο κρίνεται ως αμφιλεγόμενο λόγω του τεράστιου αριθμού των πτήσεων που απαιτείται, ενώ – πέρα από τα αερολύματα – θα μπορούσαν να απελευθερωθούν και αέρια του θερμοκηπίου στην ανώτερη ατμόσφαιρα, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά. Ακόμα, απαγορευτικό είναι και το κόστος γι' αυτή την επιστημονική πρωτοβουλία, καθώς ενδέχεται να ξεπεράσει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Καύσωνες-ρεκόρ σε Αρκτική και Ανταρκτική

Επισημαίνεται ότι και οι δύο πόλοι της Γης θερμαίνονται σημαντικά, αρκετές φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ως εκ τούτου, νωρίτερα φέτος, αναφέρθηκαν καύσωνες-ρεκόρ τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο για την Επισκευή του Κλίματος (CCR) επεξεργάζεται στα εργαστήριά του μια στρατηγική που θα βοηθήσει στις νεφώσεις, οι οποίες σημειώνονται πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό. Επίσης, ένας στόλος από πλοία διοχετεύει νερό στην ατμόσφαιρα, επομένως τα σύννεφα θα μπορούσαν να αντανακλούν το ηλιακό φως, με αποτέλεσμα την ψύξη των πάγων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια