HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Βασανιστικός θάνατος για άλογο στην Κέρκυρα—Το άφησαν δεμένο στον ήλιο χωρίς νερό


Βασανιστικός ήταν ο θάνατος για ένα άλογο στην Κέρκυρα. Το νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου σημειώθηκε στην περιοχή του Σιδαρίου, με το άλογο να έχει εγκαταλειφθεί δεμένο σε ένα χωράφι χωρίς νερό κάτω από τον καυτό ήλιο.

Σύμφωνα με το Corfupress.gr, το άλογο πέθανε παρά τις προσπάθειες πολλών εθελοντών να το βοηθήσουν, δίνοντάς του νερό και βάζοντάς το στη σκιά με τη βοήθεια ομπρέλας. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι στο σημείο κλήθηκε κτηνίατρος, ο οποίος δήλωσε ότι είχε επισκεφτεί το άλογο τις προηγούμενες ημέρες επειδή ήταν άρρωστο. Ο ιδιοκτήτης του ζώου φέρεται παραδέχθηκε ότι το άλογο ήταν δικό του, αλλά στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν ήταν.

Το άλογο ήταν σε άσχημη κατάσταση δεμένο σε ένα χωράφι, ήταν εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο χωρίς να έχει πρόσβαση σε νερό ή σκιά. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν προϋπήρχε κάποια ασθένεια ή αν κατέληξε λόγω των συνθηκών.«Το άλογο πέθανε υποφέροντας»

«Πότε και ποιος θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα ζώα σε αυτό το νησί; Στο Σιδάρι πολλοί άνθρωποι από το παρακείμενο ξενοδοχείο προσπάθησαν να βοηθήσουν το άλογο που πεθαίνει από τη ζέστη. Προσπάθησαν να του παράσχουν σκιά και νερό. Δεν υπήρχε σκιά γι’ αυτό. Κανένα καταφύγιο, καμία στέγη για να μπορέσει να ξεφύγει από τον ήλιο. Ποιος ιδιοκτήτης θα μπορούσε να αφήσει ένα ζώο εκεί; Κλήθηκε η αστυνομία – ήρθαν και είπαν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Το άλογο πέθανε υποφέροντας. Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για αυτό; Τα ζώα πρέπει να πεθαίνουν τελικά χωρίς κανένας να νοιάζεται; Ακόμα και η αστυνομία; Για τον ιδιοκτήτη πρέπει να επιβληθεί ποινή και να μη του επιτρέπεται να διατηρεί ζώα μέχρι το τέλος της ζωής του! Παρακαλώ κοινοποιήστε το παντού και ελπίζω κάποιος να κάνει κάτι σε αυτό το νησί!» αναφέρει η ανάρτηση στην ομάδα του Facebook The CorfuGrapevine.Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το Corfupress.gr, δεν έχει γίνει γνωστό αν διεξάγεται έρευνα τις συνθήκες του θανάτου του ζώου και αν έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη του. Ωστόσο, η νομοθεσία είναι πλέον πολύ αυστηρή: το άρθρο 16 του νόμου 4830/2021 απαγορεύεται η κακομεταχείριση και η κακοποίηση οποιουδήποτε ζώου:

  1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
  2. ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.
  3. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.
  4. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα”


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια