HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οργή Τσίπρα για το μπλόκο Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών για Σπίρτζη - Τι φοβάται το Μαξίμου


Οργή Τσίπρα για το μπλόκο Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών για Σπίρτζη - Τι φοβάται το Μαξίμου

Στην σύντομη και σε ήρεμο κλίμα συζήτηση που είχαν Τσίπρας - Τασούλας, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να ενημέρωσε πως απορρίπτεται το αίτημα που είχε υποβάλλει την Παρασκευή για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση και του Χρήστου Σπίρτζη με το λογισμικό Predator.

Πρόκειται για πρωτοφανή κοινοβουλευτικά κίνηση να απορρίπτεται σχετικό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής με τα όσα διαμείφθηκαν να «δείχνει» εμμέσως πλην σαφώς προς το Μέγαρο Μαξίμου για τη σχετική απόφαση. Το ίδιο «κέντρο» δηλαδή που είχε «κόψει» το σύνολο των μαρτύρων που ζήτησε η αντιπολίτευση να έρθουν στην Εξεταστική, μεταξύ των οποίων οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος που φέρονται σύμφωνα και με νέα δημοσιεύματα να έχουν σχέσεις με την εταιρία Intellexa που έχει το Predator και Krikel.

Πίσω από την άρνηση αυτή στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως βρίσκεται ο φόβος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για τους αριθμητικούς συσχετισμούς στην Επιτροπή. Ήδη από την περασμένη συνεδρίασή της, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας είχε ταχθεί υπέρ της άρσης του απορρήτου, στο πλευρό του αιτήματος σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα όλη η υπερασπιστική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου που οχυρώνεται πίσω από την επίκληση του απορρήτου.

Έκτοτε, στην ίδια γραμμή έχει κινηθεί και η Όλγα Κεφαλογιάννη με δηλώσεις της στο Kontra, η οποία είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την οποία προ δύο εβδομάδων συζητιόταν η αντικατάστασή της, σενάριο το οποίο απέτρεψε η ίδια με δημόσια τοποθέτησή της πως δεν προτίθεται να παραχωρήσει τη θέση της.

Ως εκ τούτου, μία πιθανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για την παρακολούθηση και του Χρήστου Σπίρτζη, με τη γραμμή Μητσοτάκη – Δημητριάδη – Κοντολέοντα περί απορρήτου να έχει μειοψηφία, θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για πραγματική εξιχνίαση της υπόθεσης αλλά και την εκ νέου εξέταση μαρτύρων.

«Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πλέον και την πιο αυτονόητη κοινοβουλευτική διαδικασία. Φοβάται την αλήθεια, φοβάται την κοινοβουλευτική διαδικασία, φοβάται και τους ίδιους τους βουλευτές του που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της Βουλής» σημείωσε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Αλ.Τσίπρας, αμέσως μετά την επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και ενώ ο αριθμός των γαλάζιων βουλευτών που βγαίνουν εκτός γραμμής ζητώντας άρση του απορρήτου είχε αυξηθεί εκ νέου. Στους Κώστα Καραμανλή, Προκόπη Παυλόπουλο, Κώστα Τζαβάρα, Όλγα Κεφαλογιάννη προστέθηκε χθες και ο βουλευτής Βοιωτίας, Ανδρέας Κουτσούμπας.

Παράλληλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως αμέσως μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς από τον κ. Ανδρουλάκη για το Predator, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – δύο μέρες μετά – είχε ζητήσει σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου – την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Παρά το γεγονός ότι στην τότε συνεδρίαση οι παραιτηθέντες Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέοντας δεν είπαν απολύτως τίποτα, οχυρωμένοι πίσω από την επίκληση του απορρήτου, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα για ποιο λόγο δύο μέτρα και δύο σταθμά για ταυτόσημες υποθέσεις όπως αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη με του Χρ. Σπίρτζη.

«Γιατί όχι τώρα στην Επιτροπή Θεσμών;» διερωτώνται στην Κουμουνδούρου, με την απάντηση να βρίσκεται αφενός στην απώλεια της πλειοψηφίας στην επιτροπή της Βουλής και αφέτερου στις πληροφορίες που θέλουν την ΕΥΠ να καταστρέφει στο μεσοδιάστημα όλα τα κρίσιμα στοιχεία γύρω από τις παρακολουθήσεις. Πέραν αυτού, μία ενδεχόμενη παραδοχή πως και ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν εκτός από το κακόβουλο λογισμικό και από την ΕΥΠ – ερώτημα το οποίο παραμένει ανοιχτό – θα ήταν μη διαχειρίσιμη, καθώς θα επιβεβαίωνε πέραν πάσης πλέον αμφιβολίας πως το ίδιο κέντρο της ΕΥΠ λειτουργούσε και τις δύο παρακολουθήσεις παράλληλα ως κοινή μέθοδο (το ίδιο είχε συμβεί και στις περιπτώσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη).

Ρουμπάτης  Δραβίλλας «έκαψαν» Κοντολέοντα

Όσο για το μέτωπο της Εξεταστικής Επιτροπής, οι καταθέσεις Ρουμπάτη και Δραβίλλα, οι οποίοι δεν έκαναν επίκληση ή χρήση του απορρήτου, επί της ουσίας ναρκοθέτησαν την κατάθεση του Παναγιώτη Κοντολέοντα, που θα συνεχιστεί και το πρωί της Πέμπτης. «Ο κ. Ρουμπάτης, τον οποίον κάλεσε η ΝΔ για την υπόθεση των υποκλοπών Ανδρουλάκη μήπως και θολώσει τα νερά, αποδόμησε πλήρως την γραμμή Μητσοτάκη – Δημητριάδη – Κοντολέοντος με την αντισυνταγματική επίκληση του απορρήτου προκειμένου όλα να μείνουν στο σκοτάδι» σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχει τίποτα να κρύψει» και θυμίζοντας πως ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει καλέσει τη ΝΔ να κάνει εξεταστική μόνο για την περίοδο 2015-2019. Κάτι που δεν έκανε γιατί απλά ήθελε τη διεύρυνση της τρέχουσας εξεταστικής για να «θολώσει» τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τα όσα διακινούνται για την υπόθεση της Ζακύνθου και την παρακολούθηση μεταξύ άλλων εμπλεκομένων και του Στέργιου Πιτσιόρλα, θυμίζουν πως «ο κ. Τσίπρας είχε δώσει εντολή η ΕΥΠ να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την εθνική ασφάλεια και το οργανωμένο έγκλημα.
Δεν παρενέβη ποτέ στο έργο της υπηρεσίας για να αποτρέψει έρευνες ή για να προστατέψει ερευνόμενους. Στην περίπτωση της έρευνας για την αγοραπωλησία της έκτασης του «ναυαγίου» στη Ζάκυνθο, έπραξε όπως θα έπρεπε να πράττει κάθε πρωθυπουργος που σέβεται το Σύνταγμα και προτάσσει το δημόσιο και όχι το κομματικό συμφέρον. Η έρευνα διεξήχθη απερίσπαστα και ό,τι προέκυψε από αυτή, όλα τα στοιχεία, πήγανε στον εισαγγελέα».

Παράλληλα, επισημαίνουν πως κατόπιν τούτων, «η Δικαιοσύνη δεν απέδωσε καμία ποινική ευθύνη στον μετέπειτα υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογράμμισε και ο ίδιος ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ», ακυρώνοντας επί της ουσίας τα ερωτήματα για την μετέπειτα υπουργοποίηση Πιτσιόρλα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που βάζει η Κουμουνδούρου παραμένουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται σίγουροι πως πολύ σύντομα θα δοθούν απαντήσεις.

- Τι έχει να πει η ΝΔ σε σχέση με τους αντίστοιχους χειρισμούς Κοντολέοντα και Δεμίρη για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη;

- Πόσοι ακόμη βουλευτές ή και υπουργοί παρακολουθούνται ακόμη και σήμερα;

- Γιατί Μητσοτάκης, Δημητριάδης και Κοντολέων συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δήθεν απόρρητο, το οποίο αποδόμησαν ακόμα και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ (εκτός το σύνολο της αντιπολίτευσης, συνταγματολόγοι, βουλευτές της ΝΔ κλπ)



Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια