HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


78 χρόνια από την απελευθέρωση της Κατερίνης από την ναζιστική κατοχή


Το παράρτημα Κατερίνης της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. και η Τ.Ε. Πιερίας του Κ.Κ.Ε. γιόρτασαν την 78η Επέτειο απελευθέρωσης της Κατερίνης ( 26 Οκτωβρίου 1944), ημέρα που αναγκάστηκαν να φύγουν τα ναζιστικά στρατεύματα από την Κατερίνη.

Τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της απελευθέρωσης της Κατερίνης από τη γερμανική ναζιστική κατοχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία αντιστασιακών και αντιπολεμικών ποιημάτων. Έπειτα έγινε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο του παραρτήματος.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών, το Πένθιμο Εμβατήριο  και τον Εθνικό Ύμνο.

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε από το πρωί η έκθεση φωτογραφίας και τεκμηρίων για την κατοχική περίοδο και την Αντίσταση. Εκατοντάδες συμπολίτες μας την επισκέφθηκαν.

Επίσης μοιράστηκε δίπτυχο σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΟΜΙΛΙΑ ΠΙΕΡΙΑ: ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΟΚΤΩ  ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (26-10-1944)

(Ομιλία για το γιόρτασμα στις 26 του Οκτώβρη 2022 στην πλατεία Ελευθερίας)

Σαν σήμερα, πριν από 78 χρόνια, στις 26 του Οκτωβρη του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συγκεντρώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κατερίνης και αφού έβαλαν φωτιά στο κτίριο του Σταθμού  έφυγαν από την πόλη . 

Η μισή Κατερίνη ήταν ήδη στα χέρια του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού , του Ε.Λ.Α.Σ. ,του ένοπλου τμήματος του Ε.Α.Μ. της μοναδικής αντιστασιακής οργανωσης στην Πιερία.

Σ΄ αυτήν την πλατεία πριν από 78 χρόνια συγκεντρώθηκαν πάνω από 25.000 κάτοικοι της Πιερίας γιορτάζοντας την απαλλαγή της περιοχής από τη ναζιστική κατοχή που κράτησε κοντά 4 χρόνια . 

Σε αναφορά της περιφερειακής οργάνωσης Κατερίνης του ΚΚΕ σημειώνεται ότι « ήταν συγκινητικό το θέαμα των βουνίσιων που περήφανοι περνούσαν με τους ήχους της μουσικής. Είναι ο λαός που δημιούργησε και άντρωσε το αντάρτικο και δίκαια περηφανεύεται για τη λευτεριά του».

 Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του.

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ?

Όμως γιατί ξεκίνησε ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ? Τι ήταν αυτό που οδήγησε την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού , στα πενήντα εκατομμύρια νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές; 

Ο πόλεμος αυτός δεν ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεων ενός προσώπου. Το ναζιστικό- εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη βοήθεια της σοσιαλδημοκρατίας και την αμέριστη συμπαράσταση και την ενίσχυση των Γερμανών βιομηχάνων, της γερμανικής άρχουσας τάξης.

 Ήταν η πολιτική απάντηση της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας , όχι μόνο της γερμανικής, στην οικονομική κρίση του καπιταλισμού και στο ξαναμοίρασα του κόσμου ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη  .

 Στην Ουγγαρία , την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα τα φασιστικά και φιλο-φασιστικά καθεστώτα πήραν την εξουσία για να βοηθήσουν το καπιταλιστικό σύστημα να ξεπεράσει την κρίση του. 

 Αυτή η αναθεωρητική προσπάθεια, κυρίως της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας, μοιραίο ήταν να έρθει σε σύγκρουση με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Αγγλια, Γαλλια κλπ) και το πρώτο κράτος των εργατών, την Σοβιετική Ενωση.

Περίπου έτσι συμβαίνει και σήμερα με τη σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία.


Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Είπαμε για την άνοδο στην πολιτική εξουσία των φασιστικών και φιλοφασιστικων κόμματων. Είναι όμως χρήσιμο να ξέρουμε τι χαρακτηριστικά είχαν τα κόμματα αυτά , ποιος είναι ο πολιτικός λόγος και η πρακτική τους. Ποιοι τα βοήθησαν και τα ενίσχυσαν;

Το ναζιστικό- εθνικιστικό κόμμα του Χίτλερ στη Γερμανία το ενίσχυσαν οι Γερμανοί πλουτοκράτες. 

Χρησιμοποιώντας τον λαϊκισμό και ένα ψεύτικο λόγο ενάντια στο σύστημα  , κολακεύοντας τις μάζες,  έστρεψε την οργή και την αγανάκτηση μεγάλου μέρους του εξαθλιωμένου γερμανικού λαού ενάντια σε εχθρούς που κατασκεύασε το ίδιο, δηλαδή την αγωνιζόμενη εργατική τάξη, τους κομμουνιστές , τους Σλάβους, τους Εβραίους, τους τσιγγάνους.

Κατόρθωσε με τη βία, την προπαγάνδα και την ρουσφετολογική εξαγορά, χρησιμοποιώντας τα μέσα που του έδωσε απλόχερα η γερμανική πλουτοκρατία , να αθωώσει τον πραγματικό ένοχο, το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού που υπήρχε στη Γερμανία. 

Έκανε λόγο για ανώτερη γερμανική φυλή , στην οποία θα έπρεπε να υποταχτούν οι κατώτεροι λαοί. 

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που υπέστη  την επίθεση της Ιταλίας και αργότερα της Γερμανίας. Αναλογικά με το μέγεθος της , ήταν από τις χώρες που υπέστησαν  τις μεγαλύτερες καταστροφές και λεηλασία. 

Η ναζιστική Γερμανία  , όπως και η σημερινή Γερμανία,  είχε σχέδια για την Ελλάδα. Ήταν τα σχέδια που έγιναν για να εξυπηρετήσουν το στόχο για  «ζωτικό χώρο» του γερμανικού κεφαλαίου.

Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση ο ελληνικός λαός  έχοντας ως εφόδιο τη νίκη του επί της φασιστικής Ιταλίας  , αφού συγκέντρωσε τις δυνάμεις του μετά την πείνα του 1941-42 , δημιούργησε τα δικά του δίκτυα επικοινωνίας και μεταφοράς προϊόντων, τις δικες του ανταλλαγές, τη δική του αλληλεγγύη. Δεν έμεινε όμως εκεί. Πάνω σ’ αυτό το έδαφος «άνθισε» ο αντιστασιακός άνθρωπος, ο εργαζόμενος που δεν αρκούνταν πλέον στη φιλανθρωπία που διαιώνιζε την άσχημη κατάστασή του, αλλά έβαζε το ζήτημα της δημιουργίας μιας άλλης κοινωνία , μιας άλλης εξουσίας σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα.

Αυτή τη χρονική στιγμή το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ , μέσα στην πιο σκληρή παρανομία, πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα αντιστασιακό κίνημα ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας από τους Γερμανούς , Βούλγαρους και Ιταλούς.

Δημιούργησαν  το ΕΑΜ και το ένοπλο σκέλος του τον ΕΛΑΣ  , την οργάνωση της αντιστασιακής νεολαίας , την ΕΠΟΝ, μαζί με άλλες προοδευτικές οργανώσεις. Τα μεγάλα αστικά κόμματα τοσκασαν στην Αίγυπτο μαζί με τον Βασιλιά . 

Ακόμη και το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών σε έκθεση του αναφέρει και παραδέχεται: «Την ίδια στιγμή που τα συντηρητικά στοιχειά σπαταλούσαν το χρόνο τους στην αδράνεια , το ΕΑΜ τράβηξε μπροστά φτάνοντας στο σημείο στο όποιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς  πως είναι  ο κύριος εκπρόσωπος της ελληνικής αντίστασης.»

Το ΚΚΕ έδωσε τα καλυτέρα παιδιά του στον αγώνα αυτό . Έδειξε στην πράξη ότι ο αγωνιζόμενος λαός  μπορεί να νικήσει τους δυνάστες του , τους εκμεταλλευτές του. Μέσα από το ΕΑΜ έκτισε μια άλλη κοινωνία στα βουνά και έδειξε για 5 μήνες στις πόλεις πως μπορεί ο λαός να πάρει τις τύχες στα χέρια του.  

Καθιέρωσε για πρώτη φορά την δημοτική γλώσσα , δόθηκε στις γυναίκες το εκλογικό δικαίωμα και η δυνατότητα να συμμετέχουν ακόμη και στα λαϊκά δικαστήρια. Απελευθέρωσε τις δημιουργικές δυνάμεις του λαού και την πολιτιστική δημιουργία. 

Η αποχώρηση του γερμανικού στρατού από την περιοχή μας δεν έγινε μόνο κάτω από τη συνεχή προέλαση, κυρίως του Κόκκινου στρατού στην Ευρώπη, αλλά και κάτω από τα συνεχή ένοπλα χτυπήματα  του ΕΛΑΣ  και τις διαδηλώσεις του ΕΑΜ στην πόλη. 

Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες της κατοχής ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο αεροδρόμιο, στην Ανδρομάχη ενώ άλλες δύο φορές χτύπησε στρατωνισμούς των Γερμανών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και  στην αποθήκη Παπακώστα. Παράλληλα ανατίναξε τη σιδηροδρομική γραμμή σε πολλά σημεία της, παραλύοντας το μεταφορικό δίκτυο του κατοχικού στρατού.

Ο ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ

Απέναντι στη στάση του  λαϊκού ανθρώπου , του αγωνιζόμενου Έλληνα ποια ήταν η στάση της ελληνικής άρχουσας τάξης , δηλαδή της ελληνικής πλουτοκρατίας; 

Άλλοι  κρατούσαν δυνάμεις  περιμένοντας να πέσει η ελεύθερη Ελλάδα σαν ώριμο φρούτο  για να το καρπωθούν και άλλοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, έβγαλαν χρήματα από τη συνεργασία αυτή  και μάζεψαν περιουσίες , εκμεταλλευόμενοι την δυστυχία του ελληνικού λαού .

 Δεν τους βοήθησαν μόνο οι Γερμανοί κατακτητές. Είχαν βοηθούς και συμπαραστάτες  τους μισθοφόρους Έλληνες-- εθνικιστές, όπως τον Ελληνικό Εθνικό Στρατό του Κισα-μπατζακ στην περιοχή μας. 

Τον καιρό της κατοχής υπήρξαν Έλληνες δωσίλογοι- εθνικιστές που φορούσαν τη γερμανική στολή και συνεργάζονταν με τον κατακτητή. Και αυτό στο όνομα της πατρίδας και του έθνους. 

Ο αστικός τύπος  έδινε εξετάσεις καλής συμπεριφοράς στους κατακτητές. Η εφημερίδα «Καθημερινή»  έγραφε στις 1/6/1941. : «Καλώς συνεταγη ο νόμος που τιμωρεί με θάνατο τους Έλληνες υπηκόους , όσους συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Γερμανών». Είναι η ίδια εφημερίδα που σήμερα κατηγορεί το ταξικό εργατικό κίνημα ότι καταστρέφει την λεγόμενη εθνική οικονομία, δηλαδή  την οικονομία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όταν πρωταγωνιστεί στους απεργιακούς αγώνες της εργατικής τάξης.

 ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Πόσο κόστισε στην περιοχή η γερμανική κατοχή; Μόνο το χειμώνα του 1941-1942 υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι από την πείνα και τις αρρώστιες στην Κατερίνη. 

Λεηλατήθηκε  ο παραγόμενος πλούτος της περιοχής, καταστράφηκαν υποδομές, κάηκαν χωριά και εκτελέστηκαν άνθρωποι,  ως αντίποινα των αντιστασιακών πράξεων. 

Μόνο από τις πέντε ομαδικές εκτελέσεις, έχασαν τη ζωή τους 80 άτομα ενώ πολλές ήταν οι ατομικές δολοφονίες και οι βασανισμοί κατοίκων από τα κατοχικά στρατεύματα και τους Έλληνες -εθνικιστές συνεργάτες τους-.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ 

Πατριώτες και πατριώτισσες

Ας έρθουμε στο σήμερα. Είπαμε πως πίσω από την σκληρή αντιπαράθεση με τον κατακτητή και τα ντόπια αφεντικά  υπήρχε η ταξική πάλη , δηλαδή ο αγώνας για το μοίρασμα του παραγόμενου πλούτου ανάμεσα σ’ αυτούς που τον δημιουργούν και σ’ αυτούς που τον κλέβουν.

Ο καπιταλισμός , μέσα από την καταστροφή, βγήκε από την κρίση. Τα λαϊκά στρώματα ήταν που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, ενώ οι πλουτοκράτες (και οι Έλληνες), ανεξάρτητα αν ήσαν με την πλευρά που έχασε η νίκησε, κερδοσκόπησαν πάνω στη δυστυχία. 

Έτσι και σήμερα, ρίχνουν τα βάρη της κρίσης στους λαούς .

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ

Κρύβουν οι αστοί πολιτικοί ότι ο φασισμός είναι παιδί του δικού τους συστήματος, αφού διαφέρουν από αυτόν ως προς τα μέσα ενώ συμφωνούν στην καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας. 

Για παράδειγμα, πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η ΖΗΜΕΝΣ που λάδωνε Έλληνες αστούς πολιτικούς και τα κόμματα τους για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία της σε βάρος μας, ήταν κολόνα της γερμανικής οικονομίας, τόσο επί ναζιστικής Γερμανίας όσο και σήμερα;  

Στην Ελλάδα ζούμε εδώ και 13 χρόνια μια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ζούμε ένα εσωτερικό- ταξικό πόλεμο που γίνεται προσπάθεια να λήξει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Η ακρίβεια στα τρόφιμα, την ενέργεια, στερεί από τα λαικα στρώματα τα απαραίτητα για να ζήσουν, για να ζεσταθούν,  για να γιατρευτούν. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέχισαν και δυνάμωσαν την κρίση ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ. 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ τους ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΦΗΣΕ ΟΡΘΙΟ Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥΣ

Φίλες και φίλοι,

Κριτήριο πατριωτισμού στις μέρες μας είναι ο αγώνας ενάντια στην ύπαρξη των ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ βάσεων στην Ελλάδα-- κριτήριο πατριωτισμού είναι να υπηρετεί ο ελληνικός στρατός την άμυνα της χώρας και όχι τα σχέδια των Αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.--- κριτήριο πατριωτισμού είναι η αντίθεση στην αποστολή όπλων και στρατευμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας με κίνδυνο να μείνει ανυπεράσπιστη η πατρίδα μας.

Κριτήριο πατριωτισμού είναι η φιλία και η αδελφοσύνη ανάμεσα στους λαούς και η ύπαρξη κοινωνικών συστημάτων που λειτουργούν σε όφελός τους.

Προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία με την ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό και την απαγόρευση της ύπαρξης και δράσης των κομμουνιστικών κομματων. 

Με τον τρόπο αυτό βγάζουν από το στόχαστρο της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής τους πραγματικούς υπαίτιους για τους κινδύνους ενάντια στην εθνική μας ανεξαρτησία και την Ειρήνη στην περιοχή... -Σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι κρίσεις οι φτώχια οι πόλεμοι και η προσφυγιά είναι φυσικά φαινόμενα και ότι η εμπλοκή μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι μονόδρομος.

Τη σημερινή μέρα δεν τη γιορτάζουν στα ελληνικά σχολεία, δεν κάνουν παρελάσεις και ομιλίες. Το αστικό πολιτικό σύστημα , όταν δεν αποσιωπά την επέτειο της απελευθέρωσης από το γερμανικό ζυγό , διαστρεβλώνει το νόημα της , υποβαθμίζει τη σημασία της .

Γι’ αυτό λοιπόν εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίζουμε τα γεγονότα και να εμβαθύνουμε σ’ αυτά. 

Πρέπει να αντισταθούμε στην καλλιέργεια της ηττοπάθειας και τη μοιρολατρία , της αντίληψης ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους μεγάλους. 

Να δείξουμε ότι , όπως και τότε , οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα , η νεολαία μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να νικήσουν τους συγχρόνους εκμεταλλευτές και κατακτητές, ντόπιους και ξένους.

Να διώξουν τα σύννεφα του πολέμου που μαζεύονται ξανά απειλητικά πάνω από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη , τον κόσμο ολόκληρο.

Για να κτίσουν τη δική τους ξεχωριστή κοινωνία, στην οποία ο εργαζόμενος λαός θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, σιγουριά και αισιοδοξία για το μέλλον.


--ΖΗΤΩ Η 26η ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944, ΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΖΥΓΟ 

--ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

--ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

--ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΟΠΛΟ  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 

-- ΕΞΩ TO NATO ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

--ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια