HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πανελλήνιες 2023: Άρχισαν οι αιτήσεις - Τα δικαιολογητικά και η προθεσμία


Δύο εβδομάδες προθεσμία έχουν οι υποψήφιοι για τις Πανελλήνιες 2023 για να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους στις εξετάσεις που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου. Η προθεσμία υποβολής της Αίτησης - Δήλωσης είναι από Τρίτη 29-11-2022 ως και Δευτέρα 12-12-2022. Τονίζεται ότι δεν γίνεται δεκτή εκπρόθεσμη Αίτηση - Δήλωση ούτε εκπρόθεσμη διόρθωση αυτής.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων ΓΕΛ 2023 συμμετέχουν:

  • οι μαθητές/τριες Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ, εφόσον επιθυμούν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • όσοι παλαιοί απόφοιτοι ημερήσιων ή εσπερινών Λυκείων το επιλέξουν, δηλαδή οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την Αίτηση – Δήλωση υποβάλλουν οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου ή αντίστοιχου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου (πτυχίο Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, ΕΠΛ), εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Γενικού Λυκείου οποιοδήποτε άλλο έτος από αυτό που απέκτησαν τον απολυτήριο τίτλο τους.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ 2023 συμμετέχουν:

  • οι μαθητές/τριες Γ΄ τάξης τριετούς εσπερινού ΓΕΛ, εφόσον επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις της φοίτησης. Αν δεν επιθυμούν ή αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της φοίτησης, μπορούν να συμμετάσχουν με τα ημερήσια ΓΕΛ (κατά το έτος αποφοίτησης). Αν συμμετάσχουν με τα ημερήσια ΓΕΛ, θα διεκδικήσουν το ποσοστό των θέσεων των ημερήσιων ΓΕΛ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
  • με το σύστημα των εσπερινών ΓΕΛ μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι παλαιοί απόφοιτοι εσπερινού ΓΕΛ το επιλέξουν, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις φοίτησης (στο εσπερινό ΓΕΛ). Εννοείται ότι οι παλαιοί απόφοιτοι εσπερινών Λυκείων μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά τις πανελλαδικές των ημερησίων ΓΕΛ.

Πανελλήνιες 2023: Τα δικαιολογητικά για αίτηση

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΡΙΕΣ

Γενικά οι μαθητές/ριες υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση στο Λύκειό τους χωρίς δικαιολογητικά, παρά μόνο με την επίδειξη ταυτότητας (ελληνικής ή ξένης) /διαβατηρίου (ελληνικού ή ξένου) ή άλλου επίσημου εγγράφου αποδεικτικού της ταυτοπροσωπίας τους, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή καταχώριση των στοιχείων. Αν πρόκειται για μαθητή/ρια που επιθυμεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Γενικών Λυκείων, πρέπει να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Οι μαθητές/ριες της τελευταίας τάξης ξένων σχολείων που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις και οφείλουν να καταθέσουν στο Λύκειο που υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση το αργότερο έως την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Γενικού Λυκείου αντίγραφο απολυτηρίου μαζί με 2 συμπληρωματικά δικαιολογητικά και πιο συγκεκριμένα:

  • βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής.
  • επιπλέον βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής/ρια δεν καταθέσει το απολυτήριό του και τα άλλα 2 συμπληρωματικά δικαιολογητικά εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τότε ο/η Διευθυντής/ρια του Λυκείου στο οποίο υποβλήθηκε η Αίτηση ενημερώνει τη

Διεύθυνση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΑΙΘ ότι ο/η μαθητής/ρια δεν κατέθεσε απολυτήριο.

Οι μαθητές/ριες ελληνικών Λυκείων του εξωτερικού και ξένων σχολείων στο εξωτερικό μπορούν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, εκτός της προθεσμίας Τρίτη 29-11-2022 ως και Δευτέρα 12-12-2022, κατόπιν της μετεγγραφής τους σε ΓΕΛ της ημεδαπής.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ

Η Αίτηση-Δήλωση των αποφοίτων συνοδεύεται υποχρεωτικά από ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την επίδειξη ταυτότητας/διαβατηρίου ή άλλου επίσημου εγγράφου αποδεικτικού της ταυτοπροσωπίας τους (όπως παραπάνω), προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή καταχώριση των στοιχείων.

  • Αν ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα απαιτείται επιπλέον βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.
  • Αν πρόκειται για υποψήφιο/α που επιθυμεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών Γενικών Λυκείων, τότε η Αίτηση–Δήλωση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά απόδειξης συνδρομής των προϋποθέσεων.

Πανελλήνιες 2023: Πού υποβάλλετε την αίτηση

Η Αίτηση–Δήλωση υποβάλλεται στο Λύκειο και καταχωρίζεται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης του πληροφοριακού συστήματος myschool. Ο υποψήφιος προμηθεύεται είτε από το διαδίκτυο είτε από το Λύκειο το υπόδειγμα του εντύπου, το μελετά, το συμπληρώνει και προσέρχεται στο Διευθυντή/ρια ή τον εντεταλμένο για την παραλαβή των Αιτήσεων – Δηλώσεων εκπαιδευτικό (κατά προτίμηση χειριστή του Η/Υ), όπου και το υποβάλλει μαζί με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Στη συνέχεια ο χειριστής εισάγει τα στοιχεία του υποψηφίου/ας, όπως τα συμπλήρωσε ο ενδιαφερόμενος, ακολουθώντας τις οδηγίες του προγράμματος. Κατόπιν, εκτυπώνει δύο αντίγραφα της Αίτησης – Δήλωσης (μόνο την πρώτη σελίδα). Ο/Η υποψήφιος/α ελέγχει με προσοχή την ορθότητα των στοιχείων και ότι αυτά συμφωνούν απόλυτα με το υπόδειγμα του εντύπου που είχε αρχικά συμπληρώσει και υπογράφει και τα δύο αντίγραφα, τα οποία υπογράφονται και σφραγίζονται και από το Διευθυντή/ρια του Λυκείου. Ένα αντίγραφο από αυτά κρατά ο υποψήφιος/α μέχρι το τέλος των εξετάσεων και ένα ο Διευθυντής/ρια του Λυκείου. Μετά την υπογραφή του υποψηφίου/ας και του Διευθυντή/ριας, η Αίτηση–Δήλωση δεν αλλάζει και έχει ήδη οριστικά καταχωριστεί ηλεκτρονικά στο σύστημα myschool.

Πανελλήνιες 2023: Οι ημερομηνίες των εξετάσεων

Οι Πανελλαδικές για τα ΓΕΛ ξεκινούν στις 2 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ την 1η Ιουνίου ως τις 16 Ιουνίου.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ για τα ΓΕΛ



Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ για τα ΕΠΑΛ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια