HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 250 ευρώ


Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που μεταξύ άλλων προβλέπει φτηνά στεγαστικά δάνεια για νέους, στην πληρωμή του επιδόματος των 250 ευρώ αλλά και στις συντάξεις αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης (1/12) ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικά για το βοήθημα των 250 ευρώ ο κ. Χατζηδάκης είπε στην ΕΡΤ ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια μικρή απόκλιση.

Ο υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε και για τις παράλληλες συντάξεις και είπε «για να καταλάβετε το πρόβλημα με τις παράλληλες και το μέγεθός τους, να σας πω το μέγεθος ενός άλλου προβλήματος που επιλύθηκε, που ήταν οι κύριες συντάξεις. Εκεί έχουμε φτάσει πια να έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα από το 2016 μέχρι το 2020. Στο 2021 υπάρχουν περίπου 8.500 προβληματικές συντάξεις, εκ των οποίων επειδή υπάρχουν κάποια διοικητικά προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε, περίπου 2.000 είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι υπόλοιπες έχουν τα προβλήματά τους, με την έννοια ότι κάποιοι χρωστάνε πάνω από το όριο. Κάπου αλλού δεν έχει βγει ιατρική γνωμάτευση για τις αναπηρικές. Άρα θα ήταν και παράνομο να δώσουμε τις συντάξεις. Αλλού φαίνεται ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι συνταξιοδοτικό εκ πρώτης όψεως. Εν πάση περιπτώσει, έχουν δοθεί στους 22 μήνες που είμαι εγώ στο υπουργείο και έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία για 470.000 συντάξεις που αντιστοιχούν στο ένα έκτο του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων και ακόμη περισσότερο έχουν εκδοθεί το 85% των συντάξεων, για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση το 2022, που σημαίνει ότι το ΕΦΚΑ έχει βρει την περπατησιά του και έχουμε φτάσει πια μεσοσταθμικά για τις καινούργιες συντάξεις, αιτήσεις δηλαδή που έχουν υποβληθεί το 2022, να εκδίδονται στους δύο μήνες, στις 60 μέρες, όταν στη Γερμανία εκδίδονται σε 74. Αυτό είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα και έγινε βεβαίως με τη στήριξη των υπαλλήλων και των στελεχών του ΕΦΚΑ. Αλλά και επειδή εφαρμόστηκαν καινούργιες μέθοδοι στο μάνατζμεντ και καινούργιες ιδέες, όπως οι συντάξεις φαστ τρακ για τις οποίες δημοσιεύτηκε και χθες μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 70% των συμπολιτών μας αγκαλιάζει αυτό το μέτρο, παρά την πολύ έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία ακόμα και τώρα συνεχίζεται».

«Στις παράλληλες συντάξεις οι αιτήσεις που έχουμε αυτή την ώρα είναι 6.000. Δεν θέλω να το μειώσω. Θέλω να πω ότι εδώ και τέσσερις μήνες, έχει μπει μπροστά το λογισμικό και αυτό το πρόβλημα ήδη αντιμετωπίζεται, όπως επίσης ολοκληρώνεται και το ζήτημα για τους επανυπολογισμούς που είναι εκκρεμείς και οι οποίες είναι περίπου 100.000. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί, για να μη δημιουργηθεί καμία εντύπωση, παίρνουν σύνταξη. Είναι θέμα επανυπολογισμού που όμως πρέπει να το πω, δεν είναι πάντοτε προς το συμφέρον των συνταξιούχων, δεν σημαίνει ότι αν κλείσει ο επανυπολογισμός, οπωσδήποτε θα δοθούν κάποια λίγα ευρώ στον συνταξιούχο παραπάνω» εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ότι τελειώνει η διαβούλευση στις 7 του μηνός και στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί για να γίνει νόμος του κράτους.

«Θέλουμε δύο τουλάχιστον από τις παρεμβάσεις αυτές να τρέξουν ει δυνατόν και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μία είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους και η άλλη είναι το υποπρόγραμμα “Κάλυψη“, το οποίο αφορά πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, πολύτεκνους κατά προτεραιότητα, ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα και για τους οποίους θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση 1000 διαμερίσματα για τα οποία υπάρχουν οι βάσεις» τόνισε ο υπουργός Εργασίας εξηγώντας ότι έχει περιοριστεί πολύ η ζητήση για το πρόγραμμα Εστία, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα που εντάσσονταν σε αυτό να ανακαινιστούν και να διατεθούν στους ανθρώπους εκείνους που θα πληρούν τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Διευκρίνισε, δε, οτι το εισοδηματικό όριο μπήκε «γιατί το πρόγραμμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, το κατώτατο, δηλαδή τα 10.000 εισόδημα το χρόνο, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, υπάρχει γιατί κάπως πρέπει να ξεπληρώσεις το δάνειο. Εάν δεν έχεις καθόλου εισόδημα, πού θα βρεις τα λεφτά για τη δόση. Η δόση είναι πάρα πολύ χαμηλή επειδή τα τρία τέταρτα του δανείου είναι άτοκα λόγω του ότι τα επιδοτεί η δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Δηλαδή συμφέρουν τα δάνεια αυτά διότι θα δίνεις μία δόση που θα είναι χαμηλότερη από το νοίκι που θα πλήρωνες κανονικά και θα σου μείνει και το σπίτι».

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο, που είναι στα 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και μία ιδία συμμετοχή, η οποία έχει οριστεί στο 10%. «Όλα αυτά τα έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Τραπεζών και βεβαίως για τη λήψη του δανείου θα πρέπει να συνεννοηθεί ο καθένας με την τράπεζά του και θα ισχύσουν, όπως αντιλαμβάνεστε, τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως κρατικό, όπου το κράτος παρεμβαίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα, ότι σταθερά το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια θα είναι στο ένα τέταρτο των επιτοκίων της αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια. Είναι θέμα συνεννόησης με τις τράπεζες και η λογική είναι ότι έχουμε στην άκρη κάποια λεφτά. Τα δίνουμε. Σας είπα, τα τρία τέταρτα είναι άτοκα και από κει και πέρα αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, υπάρχει μια συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να επανέλθουμε και με μια δεύτερη δόση».

Για τον χρόνο αποπληρωμής, δε, τόνισε ότι εξαρτάται από τις τράπεζες: «Μπορεί να είναι 10 χρόνια, μπορεί να είναι 20 χρόνια, μπορεί να είναι 30 χρόνια. Είναι η κλασική λογική των στεγαστικών δανείων».

Ερωτηθείς για τα ηλικιακά όρια, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι στόχος ήταν κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι νέοι για το ξεκίνημα της ζωής τους και λόγω του δημογραφικού προβλήματος. «Βλέπω και στις διάφορες ιστοσελίδες που κάνουν σχόλια και λένε γιατί αποκλείετε τους 40, αυτούς που είναι 41, αυτούς που είναι 45. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και γιατί το ποσό αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητο. Καταλαβαίνω κι εγώ ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας όταν θέσεις ένα ηλικιακό όριο. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ζευγάρια, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιος να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να είναι παντρεμένος. Γιατί εντάξει, και οι μη παντρεμένοι έχουν ψυχή».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω” τονίζοντας ότι αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά και στους οποίους δίνεται μια επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ να ανακαινίσουν το σπίτι τους, με την προϋπόθεση να το νοικιάσουν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια. «Επειδή έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και αυτό ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων ακόμη περισσότερο».

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας μετά την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για την απογραφή και εξήγησε ότι «γίνεται για το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2, το οποίο θα έχει λιγότερο γραφειοκρατικό βάρος και για τους λογιστές των επιχειρήσεων και για τις επιχειρήσεις και για το Δημόσιο. Είναι η βάση το ΕΡΓΑΝΗ 2 για να προχωρήσει σε όλη της την έκταση η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι ένα βασικό εργαλείο για την εγγύηση του ωραρίου των εργαζομένων, της καταγραφής των υπερωριών του. Είναι μια εγγύηση για τα δικαιώματά του».

«Αφού προχώρησε σε πρώτη φάση η ψηφιακή κάρτα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και λειτουργεί για 110.000 εργαζόμενους. Πάμε να το γενικεύσουμε. Κάνουμε την ηλεκτρονική απογραφή παντού. Ξεκίνησε 1η Νοεμβρίου και θα τελείωνε χτες, Τετάρτη (30/11). Δώσαμε παράταση 20 ημερών μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, διότι μέχρι χτες στις 6:00 το απόγευμα είχε εγγραφεί το 56% των εργαζομένων και το 67% των επιχειρήσεων. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου είχε εγγραφεί μόνο περίπου το 20% των εργαζομένων. Οι Έλληνες, ας είμαστε ειλικρινείς, είμαστε της τελευταίας στιγμής. Μόνο χτες γράφτηκαν 400.000 περίπου. Είναι ικανό το χρονικό διάστημα των 20 ημερών να γραφτούν και οι υπόλοιποι και μετά θα προχωρήσουμε στην επέκταση της κάρτας εργασίας. Θα ξεκινήσουμε από τις εταιρείες σεκιούριτι και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε πρώτη φάση. Μετά θα προχωρήσουμε στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ και σε κάθε τομέα από αυτούς θα υπάρχει διάλογος προηγουμένως με τους εργαζόμενους και με τους εργοδότες, γιατί κάθε τομέας έχει και τις δικές του ιδιαιτερότητες» κατέληξε για το θέμα ο υπουργός Εργασίας.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια