HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ηλεκτρονικές συσκευές: Πώς θα «κόψετε» ρεύμα για εξοικονόμηση


Τρόπους για να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα αναζητούν οι καταναλωτές, με το ρεύμα που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές να είναι ένας από τους «βραχνάδες» για χιλιάδες νοικοκυριά.

Και οι οικιακές συσκευές είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως αναφέρει ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET, ο οποίος μοιράζεται ορισμένες πρακτικές συμβουλές, προκειμένου, αφενός ο λογαριασμός ρεύματος να μην είναι πολύ «φουσκωμένος» κι αφετέρου η χρήση τους να είναι συμβατή με την προστασία του πλανήτη.

Ρεύμα: Τηλεργασία και «έξυπνες» συσκευές αυξάνουν τον λογαριασμό

Ωστόσο, ο τρόπος ζωής τόσο κατά την πανδημία, όσο και γενικότερα στην εποχή της τεχνολογίας που διανύουμε, είναι αυτός που συμβάλλει καθοριστικά σε έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό.

Ειδικότερα, ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών στα σπίτια μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν είναι μόνο οι υπολογιστές, τα κινητά και τα tablet μεταξύ των συσκευών που συνδέονται στο οικιακό δίκτυο. Πλέον, υπάρχει μία τεράστια γκάμα «έξυπνων» συσκευών που έχουν κατοχυρώσει τη θέση τους σε ένα νοικοκυριό είτε είναι κοντά στο να το καταφέρουν, όπως οι «έξυπνοι» βοηθοί, οι «έξυπνες» τηλεοράσεις, τα ασύρματα κουδούνια πόρτας κ.ά. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ένα μέσο σπίτι στην Ευρώπη έχει σήμερα περίπου 17 από αυτές τις συσκευές, ενώ στις ΗΠΑ φτάνουν τις 20.

Εκτός όμως των παραπάνω συσκευών, ο υβριδικός τρόπος εργασίας και η τηλεργασία έχουν βάλει το «χεράκι» τους. Εκεί, δηλαδή, που κάποτε οι υπολογιστές μας ήταν απενεργοποιημένοι το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας γιατί δουλεύαμε από το γραφείο, τώρα επειδή δουλεύουμε από το σπίτι μπορεί να έχουμε τον υπολογιστή, τον φορητό υπολογιστή και την κινητή συσκευή μας συνδεδεμένα αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Και αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε με επιπλέον μέλη του νοικοκυριού τότε το κόστος αρχίζει να αυξάνεται.

Χρήσιμα tips για εξοικονόμηση ρεύματος

Σίγουρα η βελτίωση της θερμομόνωσης, τα φωτοβολταϊκά και οι οικιακές ανεμογεννήτριες μπορούν να αποτελέσουν λύση για κάποια νοικοκυριά. Ωστόσο, για τα περισσότερα, το μεγαλύτερο κέρδος θα προκύψει από την προσαρμογή της χρήσης των οικιακών συσκευών.

Οι 10 πρακτικές συμβουλές από την ESET:

  • Αν ετοιμάζεστε να αγοράσετε νέες συσκευές, αναζητήστε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, ελέγχοντας αν διαθέτουν σήμα Energy Star ή/και καλή βαθμολογία στο σύστημα ενεργειακής σήμανσης της ΕΕ. Εκτιμάται ότι οι υπολογιστές με το σήμα Energy Star καταναλώνουν 30-65% λιγότερη ενέργεια από τα κανονικά μηχανήματα.
  • Μόλις ένας φορητός υπολογιστής ή μια κινητή συσκευή φορτιστεί πλήρως, αποσυνδέστε τα από την πρίζα και χρησιμοποιήστε την μπαταρία.
  • Χρησιμοποιήστε φορητούς υπολογιστές αντί για επιτραπέζιους, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
  • Αποφύγετε τη λειτουργία προφύλαξης οθόνης (screen saver) στις συσκευές, καθώς αυτή μπορεί να καταναλώνει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια.
  • Ενεργοποιήστε τη λειτουργία «ύπνου» χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στις συσκευές για να εξασφαλίσετε την απενεργοποίησή τους όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Όποια και αν είναι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την ενεργοποίηση θα είναι τόσο μικρή που θα επισκιαστεί από την εξοικονόμηση που θα πετύχετε εάν οι συγκεκριμένες συσκευές λειτουργούσαν διαρκώς. Η λειτουργία αδρανοποίησης θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.
  • Ακόμη και όταν οι συσκευές είναι απενεργοποιημένες, μπορεί να εξακολουθούν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια απλώς και μόνο επειδή είναι συνδεδεμένες στην πρίζα. Αυτή η κατανάλωση θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 5%-10% στους μηνιαίους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Επομένως, αποσυνδέστε όποια συσκευή δε χρησιμοποιείται και θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε περίπου 65 λίρες το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά σε μια πόλη του μεγέθους του Λονδίνου, η ετήσια εξοικονόμηση υπερβαίνει τα 580 εκατομμύρια λίρες.
  • Δείτε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προηγμένα πολύπριζα που είναι σχεδιασμένα ώστε να σταματούν να τραβούν ρεύμα όταν δε γίνεται χρήση τους. Το πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτουν επίσης εύχρηστες λειτουργίες, όπως χρονοδιακόπτες και συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας.
  • Επιλέξτε τη μικρότερη συσκευή για τη ροή βίντεο, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν. Οι κονσόλες παιχνιδιών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, καταναλώνουν 10 φορές περισσότερη ενέργεια από τα tablet ή τους φορητούς υπολογιστές. Ο εξοπλισμός ροής περιεχομένου με σήμανση Energy Star θα μπορούσε να καταναλώνει 25-30% λιγότερη ενέργεια από τον τυπικό εξοπλισμό.
  • Βάλτε την τηλεόρασή σας σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία αμβλύνει τον οπίσθιο φωτισμό και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά ένα τρίτο.
  • Χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο μετρητή για να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο πόση ενέργεια καταναλώνετε στο σπίτι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι διάφορες συσκευές επηρεάζουν την κατανάλωση. Τα καλά νέα είναι ότι οι μετρητές καταναλώνουν πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια και θα μπορούσαν τελικά να σας εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια