HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Έτσι δρούσε η μαφία με τα πλαστά διπλώματα οδήγησης


«Αύριο στις 10 έχουν αίθουσα 98% στημένη (...) Εξεταστής μέσα στο κόλπο». «Όλα είναι στα 250 ευρώ (...) και δε θα πας πουθενά. Ούτε γιατρούς. Θα γράψω εγώ τις ώρες ότι τις έκανες». «Όποιος μας πειράζει τρώει σφαίρες». 

Πρόκειται για μερικές από τις καταγεγραμμένες επικοινωνίες των μελών της «μαφίας» των διπλωμάτων. Οι αίθουσες θεωρητικής εξέτασης ήταν «στημένες», οι εξεταστές έκαναν έναντι αμοιβής τα «στραβά μάτια» στην πρακτική εξέταση, οι γιατροί έδιναν πλαστές βεβαιώσεις και όποιος αντιδρούσε, δεχόταν… σφαίρες.

Με μεθοδικό τρόπο και με… «τρομοκρατία», ιδιοκτήτες σχολών οδηγών, είχαν απλώσει τα «πλοκάμια» τους σε κάθε κομμάτι της διαδικασίας έκδοσης άδειας οδήγησης, χορηγώντας με παράνομο τρόπο, τουλάχιστον 340 άδειες ικανότητας οδήγησης, κυρίως σε αλλοδαπούς, υποψήφιους οδηγούς. Είχαν επιστρατεύσει μικροκάμερες, ακόμα και ειδικές μπλούζες με ενσωματωμένα μικρόφωνα και συσκευές αναμετάδοσης, για να μεταφέρουν εικόνα από το εξεταστικό κέντρο, στον… διερμηνέα της εγκληματικής οργάνωσης, που τους έδινε τις σωστές απαντήσεις στο ακουστικό.

«… θα την κάνω να μην μπορεί να κοιμηθεί αυτή»

«… δεν θα ξεκουμπιστεί από εκεί. Και θα την έχουμε συνέχεια εκεί πάνω. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε», αναφέρει μέλος του κυκλώματος σε τηλεφωνική του επικοινωνία, περιγράφοντας προϊσταμένη Τμήματος Διεύθυνσης Μεταφορών της Αθήνας, η οποία «εμπόδιζε» την παράνομη δραστηριότητα. Ως επόπτρια σε θεωρητικές εξετάσεις, οδήγησε δύο υποψήφιους οδηγούς στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου στις 4 και στις 12 Αυγούστου του 2020, όταν τους εντόπισε σε έλεγχο να έχουν κρυμμένο οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Είναι ενδεικτικό ότι υπάλληλος Διεύθυνσης Μεταφορών, που συνεργαζόταν με το κύκλωμα, εκφέρει απειλές εναντίον της προϊσταμένης σε τηλεφώνημα της. «… θα την κάνω να μην μπορεί να κοιμηθεί αυτή. Να φοβάται να πάει σπίτι της», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ένα άλλο μέλος του κυκλώματος, προτρέπει υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών που ενοχλείται από τις κινήσεις της Διευθύντριας: «Ε, τράβα της ένα χαστούκι μια μέρα να συνέλθει».

Το μεσημέρι της 21ης Απριλίου, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, πέρασαν από τις απειλές στην πράξη. Με πυροβόλο όπλο προκάλεσαν φθορές στο αυτοκίνητο της προϊσταμένης, θέλοντας έτσι να της στείλουν μήνυμα. Λίγες ώρες αργότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ιδιοκτήτης σχολής οδηγών που είχε αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα, αναφέρεται σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού σχετικά με τους πυροβολισμούς, παραδεχόμενος την εμπλοκή του: «(Λένε) Για τις σφαίρες που της ρίξαμε». Εκτός από τους πυροβολισμούς, η «μαφία» των διπλωμάτων, σχεδίαζε… ληστεία στο σπίτι της Διευθύντριας, το οποίο βρισκόταν για μέρες υπό παρακολούθηση. Μάλιστα ένα μέλος του κυκλώματος από το Πακιστάν, που ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Χάρης», τη μήνυσε ακόμα και για… ρατσιστική συμπεριφορά.

Τους ζητούσαν να φορούν… μακρύ παντελόνι

Μέσα σε αυτοκίνητα έξω από τη διεύθυνση μεταφορών, τοποθετούσαν τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό στους υποψήφιους οδηγούς τα μέλη του κυκλώματος. Τους ζητούσαν να φορούν… μακρύ παντελόνι για να μην εντοπίζονται οι συσκευές αναμετάδοσης. Το wifi modem ήταν κρυμμένο σε σακίδιο, μικρόφωνα ήταν προσαρμοσμένα σε μπλούζες και πουκάμισα, ενώ οι μικροκάμερες ήταν συνήθως τοποθετημένες σε μάσκες κορωνοϊού. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποψήφιοι οδηγοί, μετέδιδαν εικόνα με.. έξυπνο ρολόι. Μάλιστα σε μηνύματα, οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες σχολών οδηγών, φαίνεται να κάνουν έρευνα αγοράς για απόκτηση μικροκάμερας.

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του κυκλώματος, είχαν καταγράψει τις προεργασίες, λίγο πριν από τις θεωρητικές εξετάσεις. Ο υποψήφιος οδηγός, μπήκε σε ένα μπλε Yaris στο οποίο επέβαινε ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Για να μην γίνει ορατός, ο ιδιοκτήτης της σχολής, έριξε την πλάτη του καθίσματος και στη συνέχεια προμήθευσε τον εξοπλισμό στον «πελάτη». Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, αντιλήφθηκαν ότι όποιος έμπαινε στο Ι.Χ. έβγαινε… με διαφορετική μπλούζα. Ήταν η προσαρμοσμένη ενδυμασία με τον εξοπλισμό. Σε αντίστοιχη επιχείρηση εντοπίστηκε μέλος του κυκλώματος μαζί με δύο αλλοδαπούς, σε όχημα στα Ιωάννινα κοντά στη Διεύθυνση Μεταφορών. Μέσα στο αυτοκίνητο, υπήρχε μια τσάντα γεμάτη με μπαταρίες και εξοπλισμό.


Ο προϊστάμενος έκανε έλεγχο με… κλειστή συσκευή

Ανάμεσα στα ηγετικά μέλη του κυκλώματος ήταν και ένας προϊστάμενος Τμήματος της Διεύθυνσης Μεταφορών στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, πραγματοποιούσε… δήθεν αιφνίδιους ελέγχους ως επόπτης κατά τη θεωρητική εξέταση, με ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού σήματος εκπομπής. Όταν όμως στο χώρο υπήρχαν «πελάτες», ο έλεγχος γινόταν με… κλειστή συσκευή. Η «ταρίφα» της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν 2.000 ευρώ. Το ποσό κατέληγε σε ιδιοκτήτες σχολών, μεσολαβητές, στον… διερμηνέα που έδινε τις απαντήσεις στους αλλοδαπούς υποψήφιους οδηγούς και στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών. Παράλληλα το κύκλωμα συνεργαζόταν με 5 γιατρούς, για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις. Συνολικά οι αρχές συνέλαβαν 8 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και 4 υπαλλήλους Περιφερειακής Ενότητας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας.

Οι αλλοδαποί συνήθως υποψήφιοι οδηγοί που αδυνατούσαν λόγω γλώσσας να περάσουν την θεωρητική εξέταση, είχαν στο αυτί τους ακουστικό και στην άλλη άκρη ήταν ο διερμηνέας που μιλούσε είτε αγγλικά, είτε πακιστανικά. Αν η κάμερα δεν λειτουργούσε, οι εξεταζόμενοι αναφωνούσαν χαμηλόφωνα τις ερωτήσεις μέσω μικροφώνου. Οι εξεταστές λάμβαναν μια ημέρα πριν τις φωτογραφίες των «πελατών» και τα στοιχεία τους, για να μην τους ελέγχουν. Αν δεν ήταν γνωστός ο εξεταστής, τα μέλη του κυκλώματος, ζητούσαν από τους υποψήφιους οδηγούς να αποτύχουν σκόπιμα και να μην χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό για να μην κινήσουν υποψίες

Είχε συλληφθεί άλλες τρεις φορές

Τρεις φορές, είχαν εντοπίσει εξεταστές, οδηγούς από την σχολή μέλους του κυκλώματος, να προσπαθούν να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις με τη βοήθεια, οπτικοακουστικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου, μαθήτρια από την Αλβανία είχε πάνω της την κάμερα στο εξεταστικό κέντρο του Βόρειου Τομέα. Στον ίδιο χώρα στις 29 Ιουνίου, «πελάτης» από την… Κίνα, είχε κρυμμένο εξοπλισμό στην μάσκα για τον κορονοϊό. Στις 18 Νοεμβρίου, και πάλι στον Βόρειο Τομέα, συνελήφθη υπήκοος Αλβανίας που επίσης δήλωσε μαθητής της σχολής του 39χρονου.

Παλιός γνώριμος των αρχών, ήταν και ο αρχηγός του κυκλώματος, που υποστήριξε ότι ξεκίνησε την παράνομη δράση του λόγω… οικονομικών εξόδων από την αιφνίδια εγκυμοσύνη της συζύγου του. Τον Ιούλιο του 2021, ο 27χρονος τότε άνδρας, είχε συλληφθεί καθώς η σύζυγος του, υπέβαλλε μήνυση μετά από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που αστυνομικοί του περνούσαν χειροπέδες. Τον Μάρτιο του 2019, συνελήφθη για απειλή, εξύβριση και απλές σωματικές βλάβες, έπειτα από επεισόδιο στη Γέφυρα Καλυφτάκη, ενώ τον Μάιο του 2020, ξανά για απείθεια και απειλή έπειτα από μήνυση αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή περιστατικό που εκτυλίχθηκε στη συμβολή των οδών Λύρα και Μουστάκα στη Κηφισιά.

Ένα ακόμα μέλος του κυκλώματος, με… «αδυναμία» στα όπλα, είχε απασχολήσει τον Ιούνιο του 2018, όταν σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του. Είχε αγοράσει ένα πιστόλι κρότου χωρίς άδεια και το παρέλαβε στο… γραφείο της Διεύθυνσης Μεταφορών μέσω ταχυδρομικής.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια