HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εφιάλτης έχουν γίνει για τη Λαμία τα αγριογούρουνα – Κάνουν βόλτες ακόμα και στην εθνική οδό


Νυχτερινός εφιάλτης έχουν γίνει για τη Λαμία οι… βόλτες αγριογούρουνων όχι μόνο περιφερειακά της πόλης, αλλά ακόμη και στην εθνική οδό. Τα άγρια αυτά ζώα έχουν προκαλέσει όχι μόνο τεράστια προβλήματα στην περιοχή, αλλά έχουν προκαλέσει και τεράστιες ζημιές, αλλά και τροχαία ατυχήματα.

Ο κάτοικος της πόλης Κώστας Μαργαρίτης μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τον νυχτερινό εφιάλτη που προκαλούν στην Λαμία οι… βόλτες των αγριογούρουνων και τόνισε ότι μια αγέλη απ΄ αυτά τα ζώα έφτασε ως την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. «Μία αγέλη αγριογούρουνων πριν λίγα 24ωρα πέρασε μέσα στο σκοτάδι την ΒΙΠΕ της Λαμίας και βρήκε διέξοδο να φτάσει στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, προλάβαμε τα χειρότερα» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κώστας Μαργαρίτης που εκείνη την ώρα ήταν στην περιοχή και ειδοποίησε τις αρχές. Χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών αλλά και των υπαλλήλων της Εθνικής Οδού για να μπορέσουν να απομακρύνουν την αγέλη και συγχρόνως να αποτρέψουν την πιθανότητα ενός τροχαίου δυστυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προκαλούν τροχαία ατυχήματα

Δεν συνέβη όμως, το ίδιο σε άλλες δύο περιπτώσεις στο δρόμο από τη Λαμία προς τη Μακρακώμη, όπου οδηγοί για να αποφύγουν τις αγέλες από αγριογούρουνα που βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά τους, έκαναν ελιγμούς από τους οποίους προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στα οχήματά τους.

Την ίδια στιγμή, παρόμοια σκηνικά καταγράφονται στην περιοχή Αμφίκλειας και Τιθορέας αλλά και στην Αταλάντη.

Επιθετικά απέναντι σε ανθρώπους

«Κάθε μέρα δεχόμαστε παράπονα από αγρότες της ευρύτερης περιοχής για τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους είτε πρόκειται για ετήσιες καλλιέργειες είτε πρόκειται για δέντρα» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος της Μακρακώμης, Παναγιώτης Κοντογιώργος, σημειώνοντας συγχρόνως ότι «ακόμη και αγρότες της περιοχής βρίσκονται στο πόδι για να μπορέσουν να αποτρέψουν τις ζημιές αλλά ο πληθυσμός τους είναι τεράστιος, οι αγέλες μεγάλες και κυρίως, είναι επιθετικές απέναντι σε ανθρώπους».

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν είναι λίγοι είτε οι κυνηγοί, είτε οι άνθρωποι των κυνηγετικών συλλόγων που επιμένουν πως «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα μεγαλύτερα μέλη από τις αγέλες, είναι επιθετικά στους ανθρώπους, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν».

Πληθώρα από παράπονα και στον δήμο Λαμίας, είτε από κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε περιαστικά άλση είτε βρίσκονται στα ημιορεινά της Οίτης, του Καλλιδρόμου και της Όθρυος.

Μεγάλες οι ζημιές στους αγρότες

«Έχουμε εξαντληθεί σε επιστολές στους αρμόδιους αλλά ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποτέλεσμα. Οι ζημίες στους αγρότες είναι μεγάλες, μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις καθώς δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ» σημειώνει ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, και συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «προσπαθούμε με τη σειρά μας να μην φτάνουν οι αγέλες μέσα στην κατοικημένη περιοχή».

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση»

Ο δήμαρχος Λαμιέων αξιολογώντας την κατάσταση από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, τονίζει πως «είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα περίγραμμα πολλών χιλιομέτρων. Ακόμη και οι φιλότιμες προσπάθειες άλλων υπηρεσιών μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα» ενώ θεωρεί αναγκαία «την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις ζημιές από αγριογούρουνα σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από την συνθήκη ramsar όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι πολυάριθμες ομάδες κυνηγών που διαχρονικά ασχολούνται με το κυνήγι του συγκεκριμένου ζώου αποφεύγουν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους καθώς πρόκειται για κατοικημένες περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, και επίσης, διαπιστώνουν πως «δεν υπάρχουν ορατές λύσεις». Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο γύρω από την περιοχή της Λαμίας οδηγήθηκαν στα χειρουργεία των κτηνιάτρων οκτώ σκυλιά εκπαιδευμένα για το κυνήγι του αγριογούρουνου που είχαν δεχθεί επίθεση.

Περιπολίες από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λαμίας

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Καρέλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει πως «δεν υπάρχει κυνηγός που θα πάει να τιθασεύσει τις αγέλες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι καθώς κινδυνεύει ο ίδιος, τα σκυλιά του, αλλά και οι κάτοικοι». Ο ίδιος άλλωστε υπενθυμίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Λαμίας «έχει σε εξέλιξη περιπολίες των θηροφυλάκων του κατά τις νυχτερινές ώρες με σκοπό να μην επιτρέπει στις αγέλες, όσες τουλάχιστον εντοπίζει, να φτάνουν σε περιαστικές περιοχές».

Μάλιστα σε ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου της Λαμίας τονίζεται με έμφαση ότι «αυτό το μέτρο εξελίσσεται τόσο γύρω από την πόλη της Λαμίας όσο και στην περιοχή της Αμφίκλειας Τιθορέας» όπου και εκεί υπάρχει υπερπληθυσμός και προβλήματα. «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών όπως και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων και προσπαθούμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Καρέλης.

Τέλος, να σημειωθεί πως όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι «η οποιαδήποτε παράταση της κυνηγετικής περιόδου για τα αγριογούρουνα δεν πρόκειται να επιδράσει στον υπερπολλαπλασιασμό τους» και ότι «δεν επαρκεί ως μέτρο για την αναγκαία μείωση των πληθυσμών».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια