HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Προφυλακίσθηκε η Εύα Καϊλή και άλλοι τρεις για το σκάνδαλο του Κατάρ – Δύο αφέθηκαν ελεύθεροι


Τέσσερα άτομα κρατούνται, μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, όσον αφορά στην υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ άλλα δύο αφέθηκαν ελεύθερα, όπως ανακοίνωσαν οι βελγικές Αρχές την Κυριακή (11/12).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir» που επικαλείται πληροφορίες από τις βελγικές Αρχές, επιβεβαιώνεται ότι συνολικά έξι άτομα συνελήφθησαν, την Παρασκευή (09/12), για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η εισαγγελία υποπτεύεται την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών ή την προσφορά σημαντικών δώρων σε τρίτους που έχουν πολιτική ή/και στρατηγική θέση, η οποία τους επιτρέπει, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να επηρεάζουν τις αποφάσεις του Σώματος.

Μετά τη σύλληψή τους, τέσσερα άτομα τέθηκαν υπό κράτηση με ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή των Βρυξελλών, Μισέλ Κλεζ, ο οποίος ηγείται της έρευνας. «Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά», αναφέρει αναλυτικά η εισαγγελία. Δύο άτομα, ακόμα, αφέθηκαν ελεύθερα από τον δικαστή.

Κρατείται και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή – Ελεύθερος ο πατέρας της

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη «Le Soir», ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός ενός άλλου βουλευτή, είχε επίσης προσαχθεί. Στο τέλος αυτής της αστυνομικής κράτησης, η διάρκεια της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η Εύα Καϊλή τέθηκε υπό κράτηση με ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ο σύντροφός της κατηγορήθηκε επίσης και τέθηκε υπό ένταλμα σύλληψης, όπως και ο πρώην βουλευτής του S&D, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Επίσης, ακόμα ένας λομπίστας των Βρυξελλών που συνελήφθη την Παρασκευή (09/12), παραμένει υπό κράτηση.

Πάντως, τόσο ο πατέρας της Εύας Καϊλή όσο και ο Λούκα Βιζεντίνι αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον δεύτερο υπό περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με τις Αρχές του Βελγίου.

«Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε έρευνα χθες το βράδυ, γύρω στις 8:00 μ.μ., στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή», σημειώνει η εισαγγελία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας, πρόκειται για το σπίτι του σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταράμπελα.


Βρέθηκαν σάκοι με χρήματα στο σπίτι της Εύας Καϊλή

Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (10/12), στο πλαίσιο έρευνας των Αρχών για υπόθεση διαφθοράς, η οποία αφορά στο Κατάρ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη «L'Echo», η Εύα Καϊλή διανυκτέρευσε σε κελί και επισημαίνεται: «Έπειτα από 16 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, πέντε άτομα συνελήφθησαν, την Παρασκευή (09/12) στις Βρυξέλλες και άλλα δύο στην Ιταλία, ως ύποπτα για διαφθορά από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε αυτές τις συλλήψεις γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής (09/12)».

Μάλιστα, το ίδιο βελγικό μέσο μαζικής ενημέρωσης έκανε λόγο πως συνελήφθη και ο πατέρας της Εύας Καϊλή επειδή φέρεται να εντοπίστηκε με μία βαλίτσα γεμάτη με χρήματα και αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή (11/12). Πάντως, επισημαίνεται ότι η Εύα Καϊλή έχει τεθεί ήδη εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς και της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωβουλής ήρε τις αρμοδιότητες από την Ελληνίδα πολιτικά στη σκιά των αποκαλύψεων.

Η δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ που είχε προκαλέσει εντύπωση

«Πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει η ευρωβουλεύτρια, Εύα Καϊλή, το Κατάρ που φιλοξενεί το Μουντιάλ 2022, υιοθετώντας αναφορά του ILO (International Labour Organization). Ήταν μια δήλωση που σχολιάστηκε και είχε προκαλέσει εντύπωση.

Βέβαια, οι συνθήκες εργασίας για τα γήπεδα του Κατάρ έγιναν πρωτοσέλιδο στο διεθνή Τύπο λόγω της σωρείας παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας. Η άλλη οπτική, αυτή της – μέχρι πρότινος – ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή, ήθελε το Κατάρ να είναι «όαση» για τους εργάτες αφού όπως ανέφερε «O ILO είπε το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα». Έτσι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η Εύα Καϊλή επαίνεσε την αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, μία σύγχρονη μορφή δουλείας και κατηγόρησε σε όσους ασκούν κριτική στο Κατάρ για… bullying.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο» είπε αρχικά η Εύα Καϊλή και πρόσθεσε: «Κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Ακόμα, η ίδια είχε πει: «Έχουμε χιλιάδες θανάτους διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για «κήρυγμα» με στόχο τη φτηνή προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας. Τους σεβόμαστε και χωρίς το φυσικό αέριο. Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια