HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ο μισθός της Εύας Καϊλή, τα μπόνους και τα επιδόματα


Μισθό άνω των 7.000 ευρώ έχει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία την Τρίτη (13/12) καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Κατηγορούμενη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ, η Εύα Καϊλή είναι πλέον κρατούμενη σε φυλακές, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλοι οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τον ίδιο μισθό ο οποίος ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός της Εύας Καϊλή ανέρχεται σε 9.386,29 ευρώ. Όλοι οι μισθοί των ευρωβουλευτών καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο μισθός υπόκειται σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μετά την παρακράτηση, ο μισθός ανέρχεται σε 7.316 ευρώ. Ωστόσο, με τα επιδόματα που αναφέρονται παρακάτω, ο μισθός αυτός διπλασιάζεται - καθώς αποζημιώνονται ξεχωριστά και η παρουσία των ευρωβουλευτών στις συνεδριάσεις - αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας κατά περίπτωση τις 15.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο. Ως εκ τούτου, ο τελικός μισθός των μελών του Ευρωκοινοβουλίου εξαρτάται από τους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα που εκλέγονται.

Παρά την καθαίρεσή της από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή παραμένει ευρωβουλευτής.

Τι άλλο δικαιούνται οι ευρωβουλευτές εκτός του μισθού

Έξοδα μετακίνησης

Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι της ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπών και οι συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων, διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοιχεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή €0.56 ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χλμ.), συν κατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων.

Οι ευρωβουλευτές οφείλουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να ταξιδεύουν συχνά εκτός ή εντός του κράτους μέλους εκλογής τους, για σκοπούς άλλους από τις επίσημες συνεδριάσεις, για παράδειγμα, για να παραστούν σε διάσκεψη ή για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας.

Για δραστηριότητες εκτός της χώρας εκλογής τους, οι ευρωβουλευτές μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης καθώς και συναφών εξόδων έως το ποσό των 4.716 ευρώ ετησίως. Για τις δραστηριότητες στο κράτος μέλος εκλογής τους, επιστρέφονται μόνο τα μεταφορικά έξοδα με ανώτατο ετήσιο ποσό που καθορίζεται ανά χώρα.

Ημερήσια αποζημίωση ή «αποζημίωση διαμονής»

Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 338 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα που οι ευρωβουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων, εφόσον υπογράψουν στην κατάσταση παράστασης στις συνεδριάσεις.

Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματα και άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στην ολομέλεια, εάν οι ευρωβουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η ανωτέρω αποζημίωση μειώνεται κατά 50%, ακόμη και αν είναι βρίσκονται εκεί.

Για συνεδριάσεις εκτός της ΕΕ, η αποζημίωση ανέρχεται σε €169 (και πάλι με την υπογραφή της κατάστασης παράστασης), ενώ τα έξοδα για λογαριασμούς ξενοδοχείων επιστρέφονται χωριστά.

Αποζημίωση γενικών εξόδων

Αυτή η κατ’ αποκοπή αποζημίωση καλύπτει το κόστος των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών, όπως είναι τα μισθώματα γραφείων και το κόστος λειτουργίας, συνδρομές διαδικτύου, υπολογιστές και τηλέφωνα, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων. Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ για τους ευρωβουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της Ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος, από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο. Η αποζημίωση είναι €4.778 το μήνα.

Ιατρικά έξοδα

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επιστροφή των δύο τρίτων των ιατρικών τους εξόδων. Εκτός από το ποσοστό επιστροφής που λαμβάνουν, οι αναλυτικοί κανόνες και οι διαδικασίες αυτού του συστήματος είναι οι ίδιοι με αυτούς που καλύπτουν τους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΕ.

Αποζημίωση λήξης θητείας

Στο τέλος της περιόδου της θητείας τους, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους, για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους. Χορηγείται με πλαφόν τους 24 μισθούς και το ανώτατο ποσό μπορεί να φθάσει τα 210.185 ευρώ.

Σε περίπτωση που πρώην βουλευτής του ΕΚ λάβει εντολή σε άλλο κοινοβούλιο ή αναλάβει δημόσιο αξίωμα, ο μισθός που λαμβάνεται από αυτή τη νέα λειτουργία συμψηφίζεται με τη μεταβατική αποζημίωση. Αν κάποιος ή κάποια ευρωβουλευτής δικαιούται ταυτόχρονα και σύνταξη λόγω γήρατος ή σύνταξη αναπηρίας, οφείλει να επιλέξει μεταξύ αυτών και της μεταβατικής αποζημίωσης.

Άλλα δικαιώματα

Το Κοινοβούλιο παρέχει στους ευρωβουλευτές εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει 24.043 ευρώ το μήνα σε κάθε ευρωβουλευτή, προκειμένου να πληρώνει τους συνεργάτες του γραφείου του, που συνήθως είναι τρεις.

Η περιουσία της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με τις αναρτημένες στο διαδίκτυο δηλώσεις Πόθεν Έσχες, η Εύα Καϊλή, το 2019 δηλώνει 550.000 ευρώ. Από αυτά, 340.000 ευρώ προέρχονται από πώληση μονοκατοικίας στην Άνοιξη Αττικής.

Επίσης, δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις 210.000 ευρώ και 4 ακίνητα με 100% κυριότητα και 25% σε άλλο ένα. Την ίδια χρονιά, πούλησε μονοκατοικία στην Άνοιξη Αττικής, έκτασης 250 τ.μ., έναντι 340.000 ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο κατασκευής του 1986 το οποίο είχε αγοράσει το 2009 καταβάλλοντας 294.395 ευρώ (στη δήλωση αναφέρονται 220 χιλ. από δάνειο και τα υπόλοιπα από εισοδήματα προηγούμενων ετών).

Στο Βέλγιο είναι ιδιοκτήτρια διαμερίσματος 53 τ.μ. Το αγόρασε το 2015 έναντι 175.000 ευρώ (140 χιλ. δάνειο και 35 χιλ. εισοδήματα προηγούμενων ετών).

Την επόμενη χρονιά, το 2020 -χρήση του 2019- η Εύα Καϊλή δηλώνει εισοδήματα της τάξης των 219.000 ευρώ. Οι καταθέσεις αυξάνονται σε 405.000 ευρώ. Παρότι έχει πωλήσει την προηγούμενη χρονιά τη μονοκατοικία στην Άνοιξη, εμφανίζεται να έχει προχωρήσει στην αγορά διαμερίσματος στο Ψυχικό – 4ου ορόφου 169 τ.μ. με υπόγειο 40 τ.μ. έτους κατασκευής 2017. Για την αγορά καταβάλλει συνολικά 270.000 ευρώ (αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 670 χιλ. ευρώ). Ως πηγή προέλευσης των χρημάτων δηλώνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου.

Το 2021 η ευρωβουλευτής εμφανίζει εισοδήματα 164.000 ευρώ. Οι καταθέσεις ανεβαίνουν σε 461.846 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία που δηλώνει δεν έχει μεταβολή.

Τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Καϊλή

Η βελγική Le Soir δημοσίευσε την Τρίτη (13/12) φωτογραφία από την αστυνομία του Βέλγιου, η οποία είχε αναλάβει την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, και στην οποία φαίνονται τα χρήματα που κατασχέθηκαν από το σπίτι της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, στη βαλίτσα του πατέρα της αλλά και στο σπίτι του Ιταλού, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή.

Συνολικά οι Αρχές του Βέλγιου κατάσχεσαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

ευα καιλη, χρηματα, τι βρήκαν

Συγκεκριμένα, η Le Soir αναφέρει πως στον Παντσέρι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία της βελγικής εφημερίδας προκύπτει ότι από την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζιο και τον πατέρα της πρώην αντιπροέδρου, Αλέξανδρο Καϊλή κατασχέθηκαν πάνω από 900.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 750.000 ευρώ.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της βελγικής αστυνομίας αποφασίστηκε καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ολομέλεια να ψηφίζει υπέρ της παύσης των αρμοδιοτήτων της.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, να τερματιστεί πρόωρα η θητεία της. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν προαπαιτούμενο για την παύση της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Σημειώνεται πως η Ευα Καϊλή και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες για το σκάνδαλο Qatar Gate θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί η προφυλάκισή τους ή όχι.

Η ίδια πάντως, μέσω του δικηγόρου της οικογένεια της, δηλώνει αθώα για όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν για την υπόθεση του Κατάρ.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια