HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η Κίνα τρομάζει ξανά τη Δύση: «Δώστε μας τα στοιχεία για την Covid, να παρέμβει ο ΠΟΥ»


Τελειωμό δεν έχει η Covid-19 στην Κίνα με τους επιστήμονες στην Ευρώπη να ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να παρέμβει, να πάρει όλα τα δεδομένα για να μπορέσει και η Δύση να υιοθετήσουν τις απαραίτητες στρατηγικές.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα της La Repubblica, όπου φιλοξενούνται οι δηλώσεις του Ιταλού επιδημιολόγου Massimo Ciccozzi.

Λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος:

«Εάν ο κορονοϊός κυκλοφορεί τόσο πολύ, θα μπορούσε να προκύψει μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη. Το γεγονός ότι το Πεκίνο δεν κοινοποιεί τα δεδομένα είναι ανησυχητικό. Ο ΠΟΥ θα πρέπει να σταματήσει να τα πάρει. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να υιοθετήσουμε οποιεσδήποτε στρατηγικές.

Τα κρούσματα πληθαίνουν και οι πληροφορίες ελάχιστες. Η έκρηξη της πανδημίας στην Κίνα, η οποία συνέπεσε με το τέλος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στη χώρα, ανησυχεί τη Δύση. Εδώ (σ.σ. στην Ιταλία) η μετάλλαξη Όμικρον 5 δεν είναι πλέον τρομακτική. Αυτή την περίοδο η γρίπη προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα, φθάνοντας σε έξαρση νωρίτερα και είναι υπεύθυνη για πολλές περιπτώσεις που ανάλογες δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.»

Ο πρώτος νεκρός από Covid ξανά στην Κίνα μετά από καιρό

Το κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες Δευτέρα υπέκυψε ένας ασθενής εξαιτίας της COVID-19, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 5.242 νεκρούς από την εκδήλωσή της στα τέλη του 2019 στο γιγαντιαίο κράτος 1,41 δισεκ. κατοίκων.

Στις αρχές του μήνα, η πολιτική "zero COVID" —εξάλειψης της ασθένειας—, που εφαρμοζόταν από τις αρχές του 2020 έλαβε απότομα τέλος, εν μέσω διεθνών πιέσεων και των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην Κίνα αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012.

Η αναστροφή αυτή σημαίνει πως ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος στη χώρα.

Τα λάθη της Κίνας

Πόσο ανησυχητικό όμως είναι άραγε αυτό που συμβαίνει στην Κίνα;

Ο Massimo Ciccozzi, επικεφαλής της Μονάδας Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας της Βιοϊατρικής Πανεπιστημιούπολης στη Ρώμη, απαντά στην ερώτηση:

«Έχουν λάθος πολιτική. Το να προχωρήσουν με την πολιτική zero covid δεν ήταν εφικτό και επιπλέον πρέπει να θεωρήσουμε ότι το εμβόλιό τους δεν είναι πολύ καλό». Όπως εξήγησε πριν λίγες μέρες ο Gianni Rezza, γενικός διευθυντής Πρόληψης του υπουργείου Υγείας, ο ιός δεν πρέπει ούτε να αποκλειστεί εντελώς, ούτε όμως και να αφεθεί να τρέξει γρήγορα η διασπορά.

Η απουσία στοιχείων ανησυχεί

Για τον Ciccozzi, πρώτα απ 'όλα, αυτό που ανησυχεί είναι «το γεγονός ότι δεν κοινοποιούν τα δεδομένα. Ο ΠΟΥ πρέπει να είναι αποφασισμένος να τα πάρει, η Κίνα είναι μέρος του κόσμου και έχουμε μια παγκόσμια επιδημία, μια πανδημία. Δεν μπορούμε να μην κοινοποιούμε τους αριθμούς. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να υιοθετήσουμε οποιεσδήποτε στρατηγικές».

Ο κίνδυνος των νέων παραλλαγών

Ο καθηγητής από τη Ρώμη λέει επίσης:

«Μηδενικός κίνδυνος στην επιδημιολογία δεν υπάρχει».

Ο Ciccozzi, ωστόσο, δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος.

«Προς το παρόν, πάντα βλέπαμε την εξέλιξη να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Ο κορονοϊός έχει γίνει σταδιακά πιο μεταδοτικός αλλά ταυτόχρονα λιγότερο ικανός να κάνει ζημιά. Όπως γνωρίζουμε καλά μέχρι τώρα, η Όμικρον 5, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με το παρελθόν».

Ωστόσο, η Κίνα είναι ανησυχητική. «Οι Κινέζοι πολίτες μετακινούνται σε όλο τον κόσμο, και φοβάμαι πάνω από όλα το γεγονός ότι δεν μας λένε τι τους συμβαίνει. Θα πρέπει να ξέρουμε, για παράδειγμα, να ενημερωθούμε άμεσα για τη δημιουργία νέων παραλλαγών».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια