HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΕΑΠ: Eξ αποστάσεως οι εξετάσεις εξαμήνου μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών


Ένα βήμα πίσω έκανε η διοίκηση του Ανοικτού πανεπιστημίου μετά τις πιέσεις των φοιτητών και τελικά ανακοίνωσε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν εξ αποστάσεως και όχι δια ζώσης όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
Οι φοιτητές αντέδρασαν έντονα λέγοντας ότι αδυνατούν για πολλούς λόγους να δώσουν εξετάσεις δια ζώσης με αποτέλεσμα το ΕΑΠ ν΄ ανακοινώσει ότι «Η Διοικούσα Επιτροπή, στην υπ’ αριθμ. 571/29-11-2022 Συνεδρίασή της, αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή των εξετάσεων της περιόδου χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όλα το Προγράμματα Σπουδών (Προπτυχιακών – Μεταπτυχιακών) που προσφέρονται από τις Σχολές του Ιδρύματος».

Οι εξετάσεις στο ΕΑΠ γίνονταν κατά το παρελθόν πάντα δια ζώσης, όμως λόγω της πανδημίας το πανεπιστήμιο είχε δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να δίνουν εξετάσεις εξ΄ αποστάσεως.

Από φέτος όμως πολλά τμήματα ενημέρωσαν τους φοιτητές ότι θα πρέπει να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς καθώς οι εξετάσεις θα διενεργούνται δια ζώσης. Κατόπιν αυτών πάνω από 1500 φοιτητές υπέγραψαν επιστολή την οποία έστειλαν στη Διοίκηση του Ιδρύματος και ζητούσαν να μάθουν αν πρόκειται για μια απόφαση που αφορά σε όλα τα τμήματα, ενώ διεκδίκησαν οι εξετάσεις να γίνονται εξ αποστάσεως καθώς για λόγους κυρίως οικονομίας αλλά και της πανδημίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δια ζώσης εξετάσεις και υπάρχει φόβος να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Όπως δήλωναν οι ίδιοι ένας φοιτητής του ΕΑΠ που έχει πληρώσει για να παρακολουθήσει 3 θεματικές ενότητες και μένει στην επαρχία, θα αναγκαστεί να πληρώσει για τη μετακίνησή του στα εξεταστικά κέντρα. Να σημειωθεί πως οι ημερομηνίες εξέτασης των μαθημάτων δεν είναι ίδιες. Άρα ο φοιτητής αναγκάζεται να ταξιδέψει 3 φορές.

Αυτό όπως υποστήριξαν οι φοιτητές στην επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΕΑΠ θα «δημιουργήσει φοιτητές α΄ και β΄ κατηγορίας αντιβαίνοντας στον Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΑΠ, αφού όπως σας έχει γνωστοποιηθεί η δια ζώσης εξέταση δεν μπορεί να υποστηριχθεί για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους από την πλειονότητα των φοιτητών που επέλεξαν το ΕΑΠ, τουλάχιστον από το 2020 και ύστερα, πολλώ μάλλον σε συνέχεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και της πανδημίας».

Το Ανοικτό πανεπιστήμιο σήμερα.

Το ΕΑΠ μετρά ήδη 25 χρόνια ζωής και ξεκίνησε τη λειτουργία του με τους καλύτερους οιωνούς. Για πολλά χρόνια η ζήτηση για σπουδές σε αυτό ήταν τεράστια και γι΄ αυτό η εισαγωγή γινόταν με κλήρωση . Υπήρξαν χρονιές που δήλωναν συμμετοχή ακόμη και πάνω από 70.000 άτομα. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η ζήτηση μειώθηκε κατακόρυφα αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρα, τα οποία σήμερα φτάνουν στα 6.000 ευρώ για προπτυχιακές σπουδές. Φέτος ο ΕΑΠ καθόρισε τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων φοίτησης στις 4.300 σε έξι (6) Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών του Ε.Α.Π. για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

Πληροφορική 1.200. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες 250. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό 800. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό 450. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός 100. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών 1.500. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα σήμερα και εξαιτίας των απανωτών αλλαγών στη διοίκηση του, ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατάφερε να βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των αμιγώς Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων όπως καταγράφει η παγκόσμια συνολική κατάταξη Webometric Ranking of World Universities (ΕΔΩ).

Σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με τα στοιχεία της κατάταξης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη θέση 1415 μεταξύ 12.005 Πανεπιστημίων της υφηλίου. Ταυτόχρονα όμως, το ΕΑΠ βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των αμιγώς Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, καθώς και στην 12η θέση (το Ίδρυμα ανέβηκε μία (1) θέση συγκριτικά με το 2ο εξάμηνο του 2021) μεταξύ όλων των ελληνικών ΑΕΙ.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια