HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Le Soir: Πώς έγινε η σύλληψη της Εύας και του Τζόρτζι - Η βαλίτσα με τα ευρώ στο Sofitel των Βρυξελλών


Με κάθε λεπτομέρεια φέρνει στο «φως» η βελγική εφημερίδα Le Soir την επιχείρηση των βελγικών αρχών που οδήγησε στη σύλληψη της Εύας Καϊλή, του Φραντσέσκο Τζόρτζι, του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και ενός ακόμη σχετικά με το Qatar-gate.

Το δημοσίευμα πιάνει το νήμα από τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου, όταν και πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας.

«Κρυμμένοι έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Έυας Καϊλή, τα μέλη της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου περίμεναν υπομονετικά από το πρωί της Παρασκευής τον σύντροφό της Φραντζέσκο Τζόρτζι, να φύγει από την οικία στην οδό Wuertz, στην καρδιά του προαστίου των Βρυξελλων. Λόγω της ασυλίας της ευρωβουλευτού, η αστυνομία δεν μπορούσε να μπει στο οικοδομικό τετράγωνο», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει εξιστορώντας τα γεγονότα.

Εκείνο το πρωινό (σ.σ. της Παρασκευής) ξεκινάει η τεράστια επιχείρηση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας κατά της διαφθοράς - η οποία προετοιμαζόταν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου - με βασικό υποπτο τον βοηθό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός από τους ηγέτες της ΜΚΟ Fight intimity, Φραντζέσκο Τζότζι.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ένας φάκελος με ευαίσθητα δεδομένα, τον οποίο χειρίστηκαν μια «χούφτα» δικαστές, τελούσαν υπό καθεστώς «εμπάργκο» προκειμένου να αποφευχθούν τυχός διαρροές.

Για τους ανακριτές από το Κεντρικό Γραφείο για την Καταστολή της Διαφθοράς (OCRC) που διευθύνουν την έρευνα υπό τις οδηγίες του οικονομικού δικαστή Michel Claise, η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζόρζτι και η ανάκρισή του είναι κρίσιμης σημασίας.

Μόλις απομακρύνεται από το γκαράζ, οι άνδρες από τις ειδικές μονάδες τον ακινητοποιούν. Η σύλληψή του θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς 16 προσώπων που αναζητούνται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε αρκετούς δήμους των Βρυξελλών και των προαστίων.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής από τη Le Soir και το Knack.

600.000 ευρώ μετρητά

H αστυνομία, με τη συνδρομή και της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας, φτάνει στις οικίες αρκετών αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου και σφραγίζει τα γραφεία τους. Πρώτα απ' όλα όμως θα ερευνήσει την κατοικία του πρώην ευρωβουλευτή (2004 – 2019) και προέδρου της ΜΚΟ, Fight intimity, Pier Antonio Panzeri στις Βρυξέλλες. Οι αρχές τότε θα ξετρυπώσουν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά.

Ο Παντζέρι ερευνάται ως ύποπτος από την εισαγγελία ως επικεφαλής μιας πιθανόν εγκληματικής οργάνωσης που λαμβάνει χρηματοδότηση από ξένο κράτος - στην προκειμένη περίπτωση από το Κατάρ - για να επηρεάσει με την βοήθεια χρημάτων και δώρων τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για ολόκληρη την Ευρώπη πρόκειται για έκπληξη, και μάλιστα μεσούσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Ο Αντόνιο Παντζέρι, 67 ετών είναι μέλος του ιταλικού δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος Articolo Uno, το οποίο προέκυψε το 2017 από μια διάσπαση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας. Μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιουλίου 2019, προήδρευσε της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής αλλά και της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της Ιταλίας με τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Σημειώνεται επίσης ότι το 2017, μετά από έρευνα της Olaf –της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης– το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την έφεση που άσκησε ο κ. Panzeri κατά απόφασης του Κοινοβουλίου του 2016 που τον υποχρέωνε να επιστρέψει 83.764 ευρώ αχρεωστήτως εισπραχθέντα.

Εκτός από τον Παντζέρι και τον Τζόρτζι όμως, δύο ακόμη άνδρες μετέβησαν το πρωί της Κυριακής για ακρόαση στον ανακριτή. Ο Ιταλός λομπίστας συνδικαλιστής, Λούκα Βισεντίνι, μόλις εκλεγμένος επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), καθώς και ένας τέταρτος εθνικός ιταλικής καταγωγής, ενεργός στην κοινότητα των ΜΚΟ, ο κ. "T."

Έως το μεσημέρι, η επιχείρηση της εισαγγελίας εστέφθη με επιτυχία. Ανακαλύφθηκαν μετρητά και κατασχέθηκαν αρκετά terabytes δεδομένων.

Ταυτόχρονα με αυτήν την καταδρομική, η αστυνομία εισβάλλει σε πολλά σπίτια βοηθων του Ευρωκοινοβουλίου - όλων συνδεδεμένων με την ομάδα S&D– αλλά και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, λομπίστών και αρκετών ενώσεων.

Κατάσχονται κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολλά γραφεία αυτών των ίδιων βοηθών σφραγιζονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν κατασχέσεις αρχείων σε μελλοντική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων των βοηθών των Βέλγων ευρωβουλευτών Marie Arena και Marc Tarabella. Ερωτηθείσα, η σοσιαλίστρια βουλευτής υποστηρίζει ότι η βοηθός της εργαζόταν στη ΜΚΟ του κ. Παντζέρι, η οποία θα εξηγούσε, σύμφωνα με τον βουλευτή, τα ζητήματα της δικαιοσύνης: «Δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι βοηθός μου», λέει.

Φτάνει μεσημέρι και τότε συνέβη το αναπάντεχο. Ο Τύπος ενημερώνει για τη σύλληψη του Francesco Giorgi. Την ίδια στιγμή, ένας άντρας φεύγει από το ξενοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Δεν είναι άλλος από τον πατέρα της Εύας Καϊλή. Ο ίδιος και η σύζυγός του διέμεναν για μερικές μέρες στις Βρυξέλλες. Ο «πεθερός» του Φραντζέσκο Τζόρτζι κρατάει μια βαλίτσα καμπίνας. Τιποτα το φοβερό, μονο που το εσωτερικό της είναι γεμάτο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Μια αστυνομική ομάδα τον σταματά.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Ντόχα, αυτό θα ονομαζόταν «ποδόσφαιρο πανικού». Στη δικαστική γλώσσα, λέγεται αυτόφωρο. Η βουλευτική ασυλία πλέον της Εύας Καϊλή δεν υφίσταται πια.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία κινητοποιεί καμιά δεκαρια αστυνομικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στις πρώτες πρωινές έρευνες. Συνοδεύονται κατά περίσταση από τον οικονομικό δικαστή Chaise αυτοπροσώπως. Όλοι φεύγουν για να εντοπίσουν έναν από τους 14 αντιπροέδρους της Ευρωβουλής. Αλλά οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ.

Δώρα από Κατάρ με... αγάπη

Στην εν λόγω οικία, οι αρχές της ομοσπονδιακής εισαγγελίας θα ανακαλύψουν τσάντες με μετρητά. Πολυτελείς τσάντες και άλλες ταξιδίου γεμάτες χρήματα. Πηγή που γνώριζει την υπόθεση είπε: Αυτά είναι πράγματα που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια ερευνών σε εμπόρους ναρκωτικών.

Τα λεφτά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να διευκρινίσει το ακριβές ποσό του «θησαυρού», γιατί μέρος του αποστέλλεται για επιστημονική ανάλυση. Όμως, από διασταυρούμενες πηγές, υπήρχαν περίπου 600.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα και τουλάχιστον 150.000 ευρώ μετρητά στο διαμέρισμα της Εύας Καϊλή, με μια μετριοπαθή εκτίμηση.

Στο σπίτι της Εύας Καϊλή όμως, βρεθηκαν και άλλα δωράκια από το Κατάρ, όπως μετάλλια ή άλλα τιμαλφή.

«Το απόγευμα της Παρασκευής κλαίγαμε από χαρά», αναφέρει μια δεύτερη πηγή κοντά στην έρευνα. «Ακόμα κι αν, κάνοντας ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα, είναι απίστευτα σοβαρό (σ.σ. περιστατικό). Σου προκαλεί λίγο ναυτία. »


Η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της θα περάσουν δύο νύχτες «στη φυλακή», ανακρινόμενοι από τον δικαστή. Ένα βράδυ υπό κράτηση θα περάσει και ο πατέρας της, πριν αφεθεί ελεύθερος μετά την ανάκρισή του το Σάββατο.

Ενώ η προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένη όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και σε αυτό το άνευ προηγουμένου σκάνδαλο, οι δικαστικές αρχές ετοιμάζουν μια τελευταία πολύ ευαίσθητη επιχείρηση: αποφασίζεται να γίνει έρευνα στο σπίτι ενός άλλου ευρωβουλευτή στην εξουσία. Στον Βέλγο σοσιαλιστή Marc Tarabella.

Την Παρασκευή είχε σφραγιστεί το γραφείο πρώην συνεργάτη του κ. Ταραμπέλα στο Ευρωκοινοβούλιο, με τα αρχικά G.M. Ο GM ήταν στο παρελθόν ένας από τους βοηθούς του Pier Antonio Panzeri. Ο δήμαρχος της κοινότητας Anthisnes (επαρχία της Λιέγης), ευρωβουλευτής από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2007 και στη συνέχεια από τον Ιούλιο του 2009, είναι αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την Αραβική Χερσόνησο.

Για να γίνει έρευνα σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η παρουσία της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Το άρθρο 59 του βελγικού Συντάγματος απαιτεί πράγματι να είναι παρούσα η Προεδρία του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας ενός Ευρωπαίου βουλευτή που έχει εκλεγεί στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μέτσολα αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε διαφθορά και συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τους ανακριτές και τις δικαστικές αρχές», αναφέρει εκπρόσωπος του ΕΚ.

Η κ. Μετσόλα καλείται επειγόντως από τη Μάλτα. Προσγειώνεται αργά στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου των ερευνών, αφού οι έρευνες στις Βρυξέλλες επιτρέπονται μόνο μέχρι τις 9 μ.μ. Η αστυνομία οδηγεί την πρόεδρο κατευθείαν στην Anthisnes. Είναι η ώρα να κατασχεθεί το κινητό και ο υπολογισστής του ευρωβουλευτή Ταραμπέλα.

Ο κ. Ταραμπέλα ήταν αρχικά έξαλλος με τον ορισμό του Κατάρ ως διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ. Σιγά σιγά όμως από πέρσι άρχισε να μαλακωνει αισθητά αυξάνοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις του υπέρ της χώρας του Κόλπου, ενώ το επίσκέφτηκε και αρκετές φορές.

Πριν καταγγείλει μια υποτιθέμενη «κούρσα του Κατάρ» σε μια σειρά από συνέδρια και παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης ενόψει του Μουντιάλ.

Ο εν λόγω ευρωβουλευτής τότε κάνει γνωστό στις αρχές ότι δεν είχε «τίποτα να κρύψει» και δήλωσε ότι ήθελε να συνεργαστεί στην έρευνα.

Την Κυριακή μάθαμε επιτέλους την υπό όρους αποφυλάκιση του «υπερσυνδικαλιστή» Λούκα Βισεντίνι. Αλλά πάνω από όλα έγινε γνωστό, το κατηγορητήριο για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση της Εύας Καϊλή, του Φραντσέσκο Γκιόργκι, του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και του κ. «Τ». Και οι τέσσερις φυλακίστηκαν.

Υπό το βάρος των ανακοινώσεων της Εισαγγελίας του Βελγίου, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής θα παραμείνει στις γυναικείες φυλακές έως και πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν τελικά εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή όχι.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια