HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αλκιβιάδης Στεφανής από την Κατερίνη: «Εάν θέλεις να επιβιώσεις, πρέπει να είσαι Ισχυρός. Εάν είσαι ισχυρός όλοι σε σέβονται».


Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 η Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενεί τον κ. Άγγελο Συρίγο Υφυπουργό Παιδείας και τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή Σύμβουλο Κυβέρνησης επι Ακριτικών Περιοχών πρ. Υφ. Άμυνας και Στρατηγό ε.α., σε μια εξαιρετική εκδήλωση ακριβώς εκατό χρόνια μετά την έναρξη των συνομιλίων για την Σύμβαση της Λωζάνης την 30η Ιανουαρίου 1923.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζεύς» της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Κωνσταντίνος Κορομπίλης. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη δύσκολη σημερινή μέρα, στην πτώση του Phantom, τον αδικοχαμένο πιλότο Μάριο Μιχαήλ αλλά και τον 31 χρόνο αγνοούμενο σμηναγό, καθώς επίσης ανέφερε ότι σήμερα συμπληρώνονται 27 χρόνια από τη «νύχτα των Ιμίων» που χάσαμε τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να σηκωθούν δίνοντας φόρο τιμής ενός λεπτού σιγής. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελεί ορόσημο ιστορικής μνήμης σε όλους αυτούς τους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα σύνορα της Πατρίδος μας».

Ο κ. Συρίγος σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση, καθώς λόγοι ανωτέρας βίας δεν του επέτρεψαν να παρευρίσκεται αναμεσά μας πήρε τον λόγο και ανέπτυξε το θέμα της εισηγήσεως του. Αναφέρθηκε στην Συνδιάσκεψη της Λωζάνης η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στις 7 Νοεμβρίου 1922 και, ύστερα από σχεδόν επτά μήνες διαβουλεύσεων, έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης στις 24 Ιουλίου 1923, δηλαδή έναν χρόνο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Υπήρξε κορυφαίο διπλωματικό γεγονός και Διεθνής Συνθήκη που διασφάλισε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης για περίπου 100 χρόνια, ρυθμίζοντας τα σύνορα και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στην πραγματικότητα, τερμάτισε οριστικά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1919) και, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, τον ελληνοτουρκικό πόλεμο στη Μικρά Ασία.

Περισσότερα εδώ: https://www.sxoligoneon.gr/index.php/fotografies-2016-2018/fotografies-2020-2200/fotografies-2022-2023/476-30-1-2023-aggelos-syrigos-alkiviadis-stefanis-i-synthiki-tis-lozanis


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια